DAO ISKAZ

NOVI ZAPLET U AFERI SMS: KARAMARKA ISPITALI ISTRAŽITELJI USKOK-a Bivši predsjednik HDZ-a odgovarao je na pitanja o slučaju koji trese političku scenu

 Goran Mehkek / CROPIX

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak u svojstvu svjedoka iskaz istražiteljima USKOK-a u vezi afere SMS, javlja RTL. Iz prostorija USKOK-a izašao je oko 18:30 sati.

Među pitanjima na koja je odgovarao je i ono kada je i kako upoznao bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu, osumnjičenog za izradu lažnih SMS-ova Zdravku Mamiću i drugim osobama.

Podsjetimo, Varga je uhićen nakon što su probijene tajne mjere koje su pokrenute protiv njega, a o čemu mu je dojavio Blaž Curić, kum nekadašnjeg policijskog i obavještajnog dužnosnika, Karamarkovog bivšeg bliskog suradnika Milijana Brkića, koji je trenutno na funkciji zamjenika predsjednika HDZ-a te potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Nekadašnji čelnik HDZ-a u svojih je nekoliko prijašnjih medijskih istupa o aferi SMS potvrdio da je poznavao Vargu, ali da je s njim ponajprije surađivao na razotkrivanju navodne izborne prevare. Slično je ponovio i u kratkoj izjavi koju je ispred USKOK-a dao RTL-ovoj reporterki Ivani Ivandi Rožić.

Prilikom dolaska rekao je da se nada da će njegovim iskazom biti dosta stvari rasvijetljeno što se tiče slučajeva Varge i Curića. Na pitanje na koje okolnosti je pozvan, rekao je da je pozvan kao svjedok u slučaju Varga. Na pitanje tko ga je upoznao s Franjom Vargom, Karamarko je odgovorio: - Dva prijatelja početkom 2017. godine. Oni nisu iz politike.

- Slučaj se treba što prije raščistiti kako bi se vidjelo što se tu događalo. Ja ga poznajem od 2017. kada više nisam bio na funkcijama predsjednika stranke i potpredsjednika Vlade, nakon moje ostavke. Najavio mi se i tražio je da se upozna sa mnom jer da ima informacije o krađi izbora 2015. godine. Naravno da me to interesira, kao što bi to trebalo interesirati i USKOK. Mislim da je krađa tih izbora ono što bi trebalo akcentuirati u toj priči, kazao je Karamarko.

Na pitanje je li ga potom angažirao, Karamarko je negativno odgovorio. - Postoji jedan elaborat za Grad Zagreb o toj krađi izbora 2015. godine. Mislio sam da mi može rekonstruirati i napraviti slučan elaborat za čitavu Hrvatsku. Međutim, nije. U međuvremenu je stalno bila potrebna ta financijska pomoć, no ne velika, sitna. Čovjek je očito u materijalnim problemima, tako da sam reagirao na to, rekao je bivši šef HDZ-a.

Na pitanje je li mu nešto platio, Karamarko je odgovorio: - Ne.

- Čovjek je bio u teškoj materijalnoj situaciji. Trebalo mu je za lijekove, za djecu..., rekao je Karamarko za RTL te dodao kako u USKOK-u vjerojatno neće reći ništa što već nije rekao ranije u javnosti.

Na pitanje hoće li se vratiti u politiku, kazao je: - To dragi Bog zna i on će odlučiti.

Na pitanje prati li što se događa u politici, odgovorio je da ponekad prati, a ponekad ne. - Znam već tu cijelu šprancu i paradigmu. Nije preveliki interes za ono što se događa. Sve je predvidljivo, rekao je Karamarko.

Na pitanje je li s Brkićem ikada razgovarao o Vargi, Karamarko tvrdi da nije. - Nisam imao priliku. Vargu poznajem od 2017. godine, kazao je Karamarko i dodao kako Varga tada nije radio u policiji nego nije radio nigdje.

- 2016. u lipnju sam dao ostavku, a njega sam upoznao 2017., rekao je Karamarko i dodao da ne zna kad je Varga izašao iz MUP-a gdje je radio kao informatičar. Kazao je da će na ispitivanju u USKOK-u naglasak staviti na krađu izbora i probijanje mjera. - To nije dobro da se događa u službama i policiji, PNUSKOK-u, kazao je Karamarko.

Na pitanje je li imao saznanja kao ministar da su probijene mjere u slučaju elitne prostitucije, Karamarko je kazao da ne. - To je moglo na stotine načina iscuriti. Nema akcije iz koje nešto ne iscuri, kazao je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:31