KONTROVERZNI BIZNISMEN

NOVI ZAPLET U SLUČAJU LJUBLJANSKA BANKA Ljutiti štediše: Vukasović nam odbija vratiti devizne knjižice

Kontroverznog biznismena opunomoćilo je 700 štediša da tršćansku filijalu natjera na isplatu štednje i za to bi dobio polovicu kamata
 Marko Todorov/CROPIX

Nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u kojoj se konstatira da štedni ulozi štediša Ljubljanske banke nisu pitanje sukcesije, nego da je slovenska država dužna obeštetiti ih, postavilo se pitanje kako će se ta presuda odraziti na oko 700 štediša koji su početkom 90-ih potpisali punomoć s biznismenom Božidarom Vukasovićem. On im je obećao da će sudski natjerati poslovnicu Ljubljanske banke u Trstu, koja je jedina ostala aktivna, da im isplati štedne uloge s kamatama.

Iscrpljeni čekanjem

Zauzvrat, Vukasović je od njih tražio polovicu iznosa dodanih kamata. Oko 700 štediša predalo mu je 1000 štednih knjižica i opunomoćilo ga da u tršćanskoj filijali, kako je i obećao, dođe do njihove ušteđevine. Neki od njih 700, iscrpljeni dugogodišnjim čekanjem, izgubili su nadu i Vukasovića tražili da im vrati njihove štedne knjižice. Među njima je i umirovljenik iz Zagreba koji je želio ostati anoniman.

“Papir kojim sam Vukasoviću dao punomoć da me zastupa u Italiji potpisao sam u odvjetničkom uredu Zorke Čavajde u Zagrebu jer je taj ured sklapao punomoći za Vukasovića. Kako se godinama ništa nije događalo, 2011. sam zatražio svoju knjižicu natrag. Nazvao sam Vukasovića, ali ga nisam dobio i nitko mi nije znao gdje je, kao da je u zemlju propao. Međutim, Vukasović me je ipak 2011. nazvao, a kad sam ga zatražio da mi vrati štednu knjižicu, rekao mi je: ‘Što će vam? S njom ionako ne možete ništa.’ Nisam je dobio do danas, a 84 su mi godine”, priča bivši štediša Ljubljanske banke, koji tvrdi da njegovo neugodno iskustvo s Vukasovićem nije jedino.

Vukasović, pak, tvrdi da je neke knjižice štedišama vratio, a onima kojima nije poručuje: “Zbog vrijednosti knjižica, ali i zato što se odvjetnički ured Volia zatvara zbog odmora, sve knjižice pohranio sam u sef jedne banke u Trstu i tamo će biti sve do 23. rujna, kada ćemo imati vijesti za štediše. Svim štedišama želim dobar odmor i da gledaju vedro jer pravda nakon 23 godine pobjeđuje!”

Presuda u Rimu

Vukasović tvrdi da je ovih dana dobio presudu Vrhovnog suda u Rimu kojom se odbacuje žalba Ljubljanske banke na odluku Višeg suda u Trstu otprije tri godine. Tada su potvrđene ovršne presude za šestero štediša Lubljanske banke zagrebačkog i ljubljanskog suda. Tih šest štediša ima položeno oko 300.000 eura. Vukasović se nada da će se nakon te presude šestorica hrvatskih štediša uspjeti naplatiti u tršćanskoj poslovnici. Ta “pilot-presuda” talijanskog Vrhovnog suda, tvrdi Vukasović, značajna je i za ostalih 700 štediša koji su mu dali punomoć. “Stoga griješi svatko tko uznemirava odvjetnika Voliju i mene”, kaže Vukasović.

Vukasović nema pravo naplatiti svoje usluge

Više zagrebačkih odvjetnika s kojima smo razgovarali slaže se u jednom: u trenutku kad bilo koji od štediša zatraži od Vukasovića da mu vrati njegovu štednu knjižicu, on je to dužan i učiniti. Naime, i stranka i opunomoćenik mogu u bilo kojem trenutku raskinuti ugovor o zastupanju, bitno je samo da jedna od strana izrazi želju za tim. Uz to, upozoravaju, u slučaju uspjeha pred tršćanskim sudom Vukasović štedišama nema pravo naplatiti svoje usluge. On od njih može tražiti samo da mu nadoknade materijalne troškove. Honorar za usluge pravnog zastupanja po hrvatskom zakonu može primiti samo odvjetnik, a Vukasović to nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:21