MJERE PREDOSTROŽNOSTI

NOVO UPOZORENJE KUPCIMA S tržišta se povlači više vrsta smrznutog povrća - od mahuna do miksa za francusku salatu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2018. u 21:01

frozen vegetables, Image: 317178532, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

 

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća koje na tržište stavlja Stanić d.o.o., a riječ je o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma i Povrću za juhu minestrone (10 vrsta povrća), neovisno o roku trajanja i LOT-u, mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft.

"Navedeni proizvodi povlače se radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Detaljne podatke o proizvodima i povratu mogu se dobiti na broj telefona 01/2418-888 ili e-mailom na: [email protected]

Osim navedenog, Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače o povlačenju i opozivu i sedam proizvoda smrznutog povrća mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. koje na tržište stavlja Plodine Frizo:

- grašak-mrkva

 

- povrće za francusku salatu

 

- carska mješavina

- špinat

 

- mahuna žuta

- mahuna zelena i grašak

 

... sve od 400 grama, radi mjera predostrožnosti zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes.

"Proizvodi se povlače radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft., radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", stoji u priopćenju.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama Plodina.

U oba slučaja radi se o bakterija Listeria monocytogenes, patogenom mikroorganizmu koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša. Preporuča se hranu dobro termički obraditi ili oprati prije konzumacije.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo