ZBOG TUŽBE

NOVOUREĐENA ŽELJEZNIČKA STANICA BUZIN Stajalište plaćeno 13,6 milijuna kuna već šest mjeseci čeka dozvolu

Moderno uređena stanica još se ne koristi jer je naknadno podignuta tužba bivših vlasnika zemljišta na kojem se nalazi
Zagreb, 180115. Zeljeznicka postaja Buzin.Novoizgradjena i uredjena zeljeznicka stanica jos uvijek nije u funkciji iako je nakon zavrsetka radova proslo vise mjeseci.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Prije pola godine završeni su radovi na željezničkoj stanici u Buzinu, ali se na njoj još ne zaustavljaju vlakovi. HŽ već mjesecima, naime, čeka uporabnu dozvolu.

Stajalište vrijedno 13,6 milijuna kuna, koje su stanovnici Buzina s nestrpljenjem čekali, sada zjapi prazno, a oni moraju iz vlaka izići na nekoj drugoj stanici i pješačiti. Mnogi od njih nezadovoljno su se upitali zbog čega HŽ nije prije gradnje riješio sve detalje projekta, a ne da otvorenje mjesecima kasni zbog problema koji su trebali biti riješeni prije početka gradnje.

Legalna gradnja

- Gradnja stajališta počela je legalno nakon izdavanja potrebne potvrde glavnog projekta i nakon što je osigran novac za gradnju. Zahtjev za tehnički pregled je predan Gradskom uredu za prostorno uređenje koji je i izdao potvrdu glavnog projekta. Do zastoja u izdavanju uporabne dozvole došlo je zbog vlasničke tužbe u postupku izvlaštenja i sporosti rješavanja predmeta u zemljišnim knjigama - kaže Vlatka Škorić iz HŽ-a, koja dodaje da se očekuje kako će problemi biti riješene do kraja siječnja, te bi nakon toga stajalište trebalo normalno raditi.

Gradnja stajališta dugo je bila u planu, a s obzirom na okolnu poslovnu zonu, potreba za njim bila je velika. Radovi su počeli u kolovozu 2013. godine.

Kompletna oprema

Trebali su trajati deset mjeseci, vrijednost projekta tada je bila 12 milijuna kuna. Izvođači radova bili su Đuro Đaković holding Slavonski Brod i tvrtka Subterra a.s. Prag. Sagrađeni su pothodnici, dizala, dva posebna prilaza za invalide, posebno parkiralište, servisna cesta, a prostor je ostakljen, opremljen dovoljnim brojem klupa, osvijetljen je i peroni su ozvučeni.

Na njemu je bilo planirano zaustavljanje 28 vlakova dnevno. Stajalište se nalazi uz križanje Veliko-goričke ceste i Bani ulice, a uz njega je ugibalište busa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 07:42