MARATONSKI SUSRET

O ČEMU SU TO PLENKOVIĆ I KOALICIJSKI PARTNERI RAZGOVARALI ČAK ČETIRI I POL SATA Vladajući su ministra pravosuđa zasuli pitanjima o blokiranima

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković
 Bruno Konjević / CROPIX

Izvješće o stanju u Agrokoru, kao i hitne mjere koje bi trebale olakšati život blokiranima bile su dvije najznačajnije teme na današnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića i čelnika stranaka vladajuće koalicije koji je u Banskim dvorima trajao više od 4,5 sata.

Čelnicima vladajuće koalicije na četverosatnom sastanku obratio se novi povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, a kako doznajemo od sudionika sastanka, prezentirao im je obrise skorašnje nagodbe, dijelove svog plana i trenutno stanje u koncernu.

Ovršni zakon

Koalicijski partneri za Peruška nisu imali previše pitanja, no to nije bio slučaj i s ministrom Draženom Bošnjakovićem. HDZ-ov ministar, kako doznajemo, dobio je nalog da u roku od tri tjedna predstavi javnosti hitne mjere kojima će se olakšati život blokiranima.

Ministar Bošnjaković napomenuo je prije desetak dana da radna skupina koja se bavi izradom Ovršnog zakona intenzivno radi na tom važnom dokumentu te kako se očekuje da nacrt do ljeta bude predstavljen javnosti.

- Ministar je taj koji će javnosti objasniti kako će se onima koji su ovršeni otpisati dio dugova. U tijeku je izrada Ovršnog zakona i javnost mora znati u kojem se smjeru ide - kaže naš sugovornik.

Ministrica Martina Dalić nabrajala je pak mjere za poticanje gospodarstva i investicija, dok se o njenom opozivu koji sprema oporba nije razgovaralo.

- Više smo se bavili hrvatskim građanima, nego zahtjevima opozicije, jer naš je posao rezultat koji trebamo isporučiti našim građanima, a ne reakcija na postupke opozicije - rekao je nakon sastanka Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Na samom sastanku riječ su imali svi predstavnici koalicije, govorio je gotovo svaki čelnik, a svaki od njih se bavio problematikom koja stoji u njegovu političkom programu. Neke je zanimala brodogradnja, neke komunalno gospodarstvo, neke infrastrukturni projekti.

- Sastanci su dobra stvar jer svatko može reći stvari koje ga u tom trenutku zanimaju i za koje može tražiti podršku - kažu nam sudionici sastanka.

Gubi strpljenje

Iako se očekivalo da će biti riječi o sukobu na relaciji između Radimira Čačića, varaždinskog župana i čelnika Reformista s jedne te HNS-ovca Predraga Štromara, ministra gospodarstva, i Blaženke Divjak, ministrice obrazovanja, s druge strane, to se nije dogodilo.

Naime, prije samog sastanka Čačić je Plenkoviću vrlo jasno poručio da polako gubi strpljenje i da ima ozbiljnih problema s Vladom.

- Imamo ozbiljnih problema s Vladom. Obećanja i dogovori nisu realizirani oko ogromnog duga koji Vlada ima. Zasad je to krimen Štromar - Divjak koji opstruiraju povrat novca Varaždinskoj županiji, koji je gotovo 50 posto našeg izvornog proračuna. Radi se o ogromnim štetama, konkretno, sada su to već 33 milijuna kuna na osnovi sporazuma o javno-privatnom partnerstvu.

Dakle, štete su ogromne i čine se namjerno i to je direktna opstrukcija Vlade. Sada je toga već dosta. Sve ima svoje granice, a ovo je bezobrazluk koji više ne želimo tolerirati - rekao je Čačić prije sastanka.

Podsjetimo, radi se o državnom dugu od 30-ak milijuna kuna za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, nakon sastanka je otkrio da Čačić o tom problemu na sastanku nije govorio.

- Nije imao nikakvih primjedbi, bio je jako zadovoljan što je dio koalicije, nije bilo riječi ni o kakvim problemima i baš nam je drago da je to tako - rekao je Vrdoljak.

Uz ministricu Martinu Dalić, na sastanku je govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i to o problematici migranata i schengenskom režimu.

Sljedeći sastanak koalicijskih partnera trebao bi se održati 3. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42