Obersnel: Kosor želi rezati plaće? Nema šanse!

ZAGREB - Ministarstvo uprave ubrzano priprema zakon o plaćama lokalnih dužnosnika i službenika, kojima bi sada država, a ne više lokalna vlast, određivala visinu plaća načelnika, gradonačelnika, župana i lokalne administracije.



Premijerka Jadranka Kosor prošli je tjedan najavila da će, u sklopu sveopće štednje, biti nužno rezati plaće na lokalnoj razini kako se ne bi događalo da načelnik ima veću plaću od ministara. Neslužbeno, prema predloženom izračunu plaća gradonačelnika mogla bi biti manja između 10 i 30 posto. Tako bi, primjerice, plaća zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pala sa sadašnjih 20.000  kuna na 15.300 kuna...



Hitno očitovanje




U ponedjeljak je ministar Davorin Mlakar predstavio skicu rješenja predstavnicima gradova, općina i županija od kojih je zatraženo hitno očitovanje u roku od nekoliko dana. Prema neslužbenim informacijama, prijedlog bi se pred Vladom mogao naći već ovog ili sljedećeg tjedna.



Nacrt predviđa da se plaća načelnika, gradonačelnika i župana vezuje za osnovicu plaće državnog dužnosnika uz određene koficijente, potvrdio nam je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova. Isto bi vrijedilo i za lokalne službenike.



Udruga gradova protiv




Prema predloženom modelu, najvišu plaću imao bi gradonačelnik Zagreba, potom župani, pa gradonačelnici i na kraju načelnici općina. Uz osnovicu od 4630 kuna bruto koeficijent za načelnike općina bio bi između 1,5 i 3, za gradonačelnike između 3 i 5, a za župane i gradonačelnika Zagreba između 5,5 i 6.



- Neodrživa je ideja da naše plaće dređuje država. To je zadiranje u autonomiju lokalne samouprave. Suprotno je Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i Ustavu, upozorava Obersnel, inače SDP-ov gradonačelnik Rijeke.



Obersnel kaže da bi razumio da država određuje plaću lokalnih dužnosnika u odnosu na proračun neke općine, grada i županije, ali da to ne može činiti u gradovima koji se samostalno financiraju.



Najavio je da Udruga gradova neće dati pozitivno mišljenje na takva rješenja, o svemu će izvijesititi nadležne europske institucije, a ako takav zakon prođe u Saboru ići će i na Ustavni sud. Ivica Klem, predsjednik Udruge općina, nešto je pomirljiviji.



Ograničiti rješenje



- Spremni smo ponijeti dio tereta krize. Ovo bi rješenje moglo proći ako se ograniči na određeni rok - kaže Klem, inače HDZ-ov načelnik općine Nijemci.



Veliki rasponi plaća među općinama



Prema predloženom modelu, načelnik općine na “minimalcu” mogao bi imati samo 6900 kuna bruto, a njegov kolega u drugoj općini dvostruko više. Naši sugovornici kažu da im nije objašnjeno koji su kriteriji za tako velike raspone među općinama. Među županima su najmanji rasponi. Najslabije plaćen ne bi imao ispod 25.500 kuna bruto, a najbolji 27.800 kuna bruto, a to je, kako se sada predlaže jedino - Milan Bandić. 




Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:47