SVEČANOST

Obilježena 28. obljetnica osnutka Antiterorističke jedinice Lučko, najelitnije postrojbe hrvatske policije

 
 Kolinda Grabar Kitarović (Facebook)

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je u petak 28. obljetnicu osnutka kao prva borbena postrojba Republike Hrvatske koja je dala veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu a danas je najelitnija postrojba hrvatske policije, istaknuto je na svečanosti u sjedištu ATJ Lučko.

Čestitajući obljetnicu specijalcima iz Lučkog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nakon što je ova postrojba sudjelovala u brojnim akcijama u Domovinskom ratu, u današnjim okolnostima raste potreba za njihovim znanjima i vještinama zbog terorizma i drugih prijetnji sigurnosti.

"Vi vladate kompleksnim zadacima na kopnu, pod vodom i u zraku", rekao je ministar Božinović, najavivši nova milijunska ulaganja MUP-a od oko 10 milijuna kuna u opremu ATJ Lučko.

Istaknuo je da su stručnost i profesionalnost pripadnika ATJ Lučko prepoznati i kod kolega iz inozemstva.

Specijalcima je njihovu obljetnicu čestitao i savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, a svečanosti je bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te drugi gosti, veterani ATJ Lučko te obitelji poginulih pripadnika jedinice.

Na svečanosti su pročitana imena 19-orice poginulih i umrlih pripadnika ATJ Lučko, a kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata ranjena su 52-ojica pripadnika jedinice.

Na obljetnicu je došla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je poručila da su, u vremenima kada Hrvatska još nije mogla razviti svoju vojsku, policijske postrojbe morale ispunjavati i vojne zadaće.

- ATJ Lučko bila je udarna snaga koja je u prvim mjesecima agresije na Hrvatsku ponijela teret najtežih okršaja, snaga u koju se pouzdao hrvatski narod, snaga u koju je naš prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman imao najveće povjerenje. Hvala vam na svemu što ste učinili, ne samo u Domovinskom ratu nego i u mirnodopskim godinama do danas. Čestitam vam vaš dan i želim puno uspjeha u izvršavanju svih budućih zadaća, sa željom da ih bude što manje - poručila je Grabar Kitarović putem Facebooka.

ATJ Lučko najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije

Antiteroristička jedinica Lučko jedinica je specijalne policije Republike Hrvatske u sastavu Zapovjedništva specijalne policije MUP-a, posebno osposobljena za rješavanje kriznih situacija visokog rizika, posebice talačkih kriza.

Jezgru ATJ Lučko predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik. Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 7. rujna 1990. godine, i u vrijeme osnutka bila je prva organizirana postrojba hrvatske države koja se u tom trenutku mogla suprotstaviti agresoru na Republiku Hrvatsku.

ATJ Lučko je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske. Broji oko 130 članova, koji su posebno obučeni u rješavanju talačkih situacija u zrakoplovima ili na brodovima te za ronjenje.

Tijekom 1990.-1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušili pobunjeni Srbi u Hrvatskoj.

Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne "Maršal Tito" u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni odašiljač na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje 'vatreno krštenje' Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu. Ubrzo su uslijedili Krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), "Bljesak" i "Oluja", Petrova Gora i "Oluja Obruč". Sjedište ove specijalne jedinice je u Lučkom, kraj Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:49