POČINJE LUDILO

OBIŠLI SMO KAMP INMUSICA Neki gosti su mamurni, a drugi obilaze grad i uživaju u prirodi: 'Cijene su razumne, ali svake godine sve veće'

 
Morgan i Ruth
 Ranko Suvar / CROPIX

U kampu INmusica jučer poslijepodne vlada još uvijek zatišje pred buru. Dok šetamo prostranim kampom, iz zvučnika u jarunskoj zelenoj oazi umjereno glasno svira “Bitter Sweet Symphony” The Vervea, a tek nam jedan od sugovornika kaže da ne može razgovarati s nama jer je mamuran.

Ostatak kamperske ekipe većinom je još u laganom modu - uživaju u prirodi, pripremaju se za obilazak grada i svemiru šalju pozitivne vibracije da im (opet) ne padne kiša.

Opremljena konzervama, paštetama, polugotovom tjesteninom, raznim derivatima rajčice, sprejevima i spiralama protiv komaraca, entuzijastična ekipa iz cijeloga svijeta, većinom u srednjim dvadesetima, jedva čeka početak festivala koji bi, bude li posjećen barem poput prošlogodišnjeg izdanja, trebao okupiti stotinjak tisuća ljudi.

Zagreb, 230619.
Jarun
Reportaza iz kampa uoci pocetka InMusic festivala.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

- Inače smo iz Britanije, ali posljednjih smo nekoliko mjeseci više građani svijeta. Putovali smo posvuda - Vijetnam, južni Pacifik, Australija, a ovdje smo došli tek na nekoliko dana, isključivo radi glazbe. Zbog toga nismo mogli nositi puno stvari, pa smo šator kupili ovdje - kažu 24-godišnji Morgan i Ruth. Odmah nakon INmusica ona će produžiti za Split, a on za Amsterdam. Od line-upa, najviše su ih privukli The Cure, ali i Kurt Vile & The Violators. - Dosta sam čitao i o lokalnim bendovima iz Zagreba, ali ih još nisam poslušao.

Zagreb, 230619.
Jarun
Reportaza iz kampa uoci pocetka InMusic festivala.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

- To mi je zadatak za danas, volim uvijek dati priliku tome da čujem nešto novo, istražiti - kaže Morgan, puno iskusniji “festivalac”, koji je za zagrebački dragulj saznao na Facebooku, dok je Ruth ovo tek drugi ili treći put da se uputila na događaj ovakve vrste. - Inače sam većinom išao na festivale doma, u Britaniji, ali sam baš sada shvatio da je puno jeftinije ići na ove koji su u ostatku Europe. Također, imaš priliku čuti puno bendova kojih kod nas nema, a po ovome što sam do sada vidio, atmosfera je puno ležernija nego na gigantskim britanskim festivalima na kojima su stotine tisuća ljudi - kaže Morgan. Opet naglašava - cijene su, za njihove pojmove, sasvim prihvatljive, što mi kasnije odlazimo i provjeriti. U ugostiteljskom objektu koji je u kampu, a koji nije dio festivalske organizacije, dva eura, odnosno 15 kuna treba dati za plastičnu pivsku čašu ispunjenu pomfritom, piletina uz prilog je 50 kuna (sedam eura), ćevapi s lukom u lepinji su 42 kune (šest eura), kobasica s kruhom i senfom 22 kune (tri eura), Somersby 30 kuna (četiri eura), a kava ili čaj 11 kuna (jedan i pol euro).

Zagreb, 230619.
Jarun
Reportaza iz kampa uoci pocetka InMusic festivala.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Nekoliko metara od Morgana i Ruth kampira i skupina INmusic prijatelja - dvije Slovenke i Belgijanac koji su se prije nekoliko godina upoznali baš na ovom festivalu, pa su nastavili održavati tradiciju i svake se godine iznova vraćaju. 35-godišnji Belgijanac Gwen došao je u kamp još u četvrtak navečer, pa se u subotu suočio i s prilično jakom kišom.

- Ostao sam u centralnom šatoru, koji je jači od ovih naših. Bilo je teško, ali preživjeli smo i, nevjerojatno, ostali suhi - priča momak, kojem je ovo četvrti puta na INmusicu, pa nabraja svoje glazbene favorite: The Cure, Garbage, The Hives, Skindred... - A čekam i da me iznenade bendovi koje ne znam dobro ili ih ne znam uopće - kaže, pa objašnjava da se najviše ipak veseli The Cureu: - Oni su kultni bend koji je promijenio puno toga u glazbenoj povijesti. Imaju velik utjecaj. To mi je definitivno jedna velika stavka na listi želja, a sada ću ih zaista i čuti. Teško je nadmašiti line-up od prošle godine, ali i ovo su odlični bendovi koje apsolutno vrijedi poslušati - kaže, pa se očituje i o cijenama: njemu su još uvijek razumne, iako primjećuje da su svake godine sve veće.

Zagreb, 230619.
Jarun
Reportaza iz kampa uoci pocetka InMusic festivala.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska mu je, priča, omiljena festivalska destinacija - bio je i na Dimensionsu, a za oko mu je zapelo i SuperUho. Prijateljice Slovenke se slažu - Hrvatska ima odličnu glazbenu ponudu, puno bogatiju od njihove.

Jonah, Katrin, Anna i Franka došli su automobilom iz Njemačke. Ili su, kažu, puni kao brod, jedva su spakirali sve što im je trebalo, ali uživali su u putu - barem su mogli slušati svoju glazbu. U subotu, kada su stigli, dočekala ih je kiša, a šatoru baš i nije pomogao vodootporni sprej, pa su uspjeli nabaviti i ceradu da ga pokriju.

- Zapravo nas je ovdje dovela jedna prijateljica iz SAD-a, koja je guglala festivale u Europi i jednostavno htjela ići na najjeftiniji. Neki od nas su je poslušali, pa su već bili ovdje. Bilo je kul, pa smo se i vratili - kaže ekipa. Regularni su gosti na festivalima po Njemačkoj, a ovo je, kažu, najmanje glazbeno događanje na kojem su bili.

- Nikada nismo imali toliko mjesta u kampu! - pričaju, pa kroz smijeh dodaju: - Ovih smo dana na zdravoj prehrani; tjestenini, kruhu, umaku od rajčice.

Ranko Suvar / CROPIX
Gwen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:25