SLUČAJ JAGODA

Obitelj nadzirali godinama, a nisu primijetili zlostavljanje

Odvjetništvo provjerava navode iz Jagodina pisma u kojem stoji da otac zlostavlja i njezina brata

ZAGREB - Centar za socijalnu skrb danas je, prema neslužbenim informacijama, uputio Općinskom sudu prijedlog da se i Jagodin 4,5-godišnji brat Ivica oduzme roditeljima .

Peticija - zaštitimo Jagodu i njenog brata od oca zlostavljača

Državno odvjetništvo počelo je provjeravati navode iz Jagodina pisma , u kojem piše da tata “muči” i Ivicu, te je istovremeno naložilo nadležnom Centru za socijalnu skrb da poduzme sve potrebne radnje za zaštitu djece.

Zahtjev je u pošti

Nakon medijskih napisa, centar je u ponedjeljak sudu poslao zahtjev da se Jagodi produlji smještaj kod udomitelja. Iz centra doznajemo da nisu ranije reagirali jer su tijekom siječnja Jagodini roditelji pristali da Jagoda ostane kod udomitelja, ali samo do kraja školske godine. No, ta njihova suglasnost nema nikakvu pravnu težinu jer pravomoćna odluka o njezinu smještaju istječe 27. veljače.

- Još nismo zaprimili zahtjev, vjerojatno je u pošti, ali do roka koji istječe 27. veljače zahtjev će stići na Općinski građanski sud. Kada zaprimimo zahtjev, odredit ćemo ročište, a kako je postupak hitan, ročište mora biti zakazano unutar 60 dana.

Na to ročište kod suca za obitelj bit će pozvani stručnjaci iz centra kao predlagatelji zahtjeva, i s druge strane obitelj djevojčice, kao i eventualni svjedoci - rekla je sutkinja Maja Bilandžić, glasnogovornica suda.

Očekuje se da će svakako biti pozvana psihologinja kojoj je Jagoda napisala svoje potresno iskustvo, kao i da će sucu biti predočeno njezino pismo.

Upoznati sa slučajem uvjereni su da će otac tražiti dijete natrag, jer to i sada učestalo čini.

- Uvjeravam vas da će odluka biti donesena na dobrobit djevojčice - poručuje sutkinja Bilandžić.

Očekuje se također da će nadležni centar uskoro razmotriti pokretanje postupka za trajno oduzimanje roditeljske skrbi Jagodinim i Ivičinim roditeljima.

Odluka svake godine

Njima je, naime, dosad bilo oduzeto tek pravo da žive s Jagodom, koju su tijekom njezina boravka u domu i udomiteljskoj obitelji redovito mogli posjećivati.

Odluka o smještaju izvan obitelji mora se obnavljati svake godine, dok je oduzimanje roditeljske skrbi trajno. Lišenje prava na roditeljsku skrb krajnja je obiteljskopravna mjera, nakon koje biološki roditelji u pravnom smislu nemaju više nikakve veze s djetetom te dijete može biti posvojeno.

Prema Obiteljskom zakonu, ta se mjera izriče ako roditelj provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, uključujući i izloženost nasilju među odraslima, ako spolno iskorištava dijete, izrabljuje dijete, djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića ili droge, navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje, zatim ako je roditelj napustio dijete, ne skrbi se o njemu dulje od tri mjeseca, ne skrbi se za djetetove osnovne životne potrebe ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava.

Mogu biti posvojeni

Također, zakon kaže kako će se dijete trajno oduzeti roditeljima ako “u roku godine dana ne stvore uvjete za zajednički život s djetetom, a da za to nema osobito opravdan razlog”.

Naime, sve blaže mjere se, prema zakonu, ne bi smjele izricati na rok dulji od godine dana, jer se smatra da se u tom periodu roditelji moraju “popraviti” ili se neće popraviti uopće.

Međutim, u praksi se takve mjere izriču i po nekoliko puta.

- Jagoda i njezin brat, kao i svako drugo dijete koje je izdvojeno iz obitelji i nalazi se u domu ili kod udomitelja, u konačnici mogu biti posvojeni - tumači sutkinja Bilandžić.

Obitelj Jagode i Ivice u tretmanu je Centra za socijalnu skrb već dugi niz godina - bili su u tretmanu i u vrijeme kad je Jagodin otac bio dijete. I njega je navodno zlostavljao njegov otac.

Roditeljima je izrečena mjera nadzora nad roditeljskom skrbi, jedna od blažih mjera u kojoj bi nadzornik redovito, svaki tjedan, trebao posjećivati obitelj, kontrolirati način na koji se brinu o djetetu i podučavati ih roditeljskim kompetencijama. Iako je obitelj pod paskom centra od Jagodina rođenja, centar nije primijetio da je Jagoda zlostavljana.

To je otkriveno tek tijekom njezina kratkotrajnog boravka u bolnici, tijekom kojeg su stručnjaci Jagodu prozvali “vrištećim slučajem seksualnog zlostavljanja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:38