IDU NA SUD

OBITELJ STRADALOG VATROGASCA UZELA ODVJETNIKA FRANA LUČIĆA 'Osim odštete, obitelji je najbitnije da se utvrdi istina, zašto im je poginuo sin'

 
Sprovod Ivana Galekovića
 Srđan Vrančić / CROPIX

Pogibija mladog velikogoričkog vatrogasca, 24-godišnjeg Ivana Galekovića 20. srpnja prilikom intervencije na gašenju požara na krovištu obiteljske kuće u velikogoričkoj Ulici Mate Lovraka 37, mogla bi biti pandan 'slučaju Kornati' jer je obitelj stradalog podnijela tužbu sudu.

Odvjetnik Šime Savić, koji je zastupao i preživjelog kornatskog vatrogasca Franu Lučića podnio je u ime obitelji tužbu za naknadu štete, ali obitelj prije svega želi da se ustanovi zašto je njihov sin stradao, te su nezadovoljni i odgovorom grada Velike Gorice na najavu tužbe.

- Točno je da smo podnijeli tužbu. Obitelji je odšteta bitna, ali obitelj ne traži nikakvu milostinju od nikog niti je prima kao što to grad Velika Gorica najavljuje već traži samo prava koja im pripadaju na temelju pozitivnih propisa i ništa više i ništa manje. Osim odštete, obitelji je najbitnije da se utvrdi materijalna istina; zašto im je poginuo sin, mladi vatrogasac i ako postoji propusta, a očigledno ih ima kod svih, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv istih, a da ne ostane brojna otvorena pitanja kao u kornatskoj tragediji, što otvara prostor za razne spekulacije. Zato je već danas ako nije kasno nužno obaviti kvalitetan očevid, kvalitetna vještačenja i ustanoviti sve, a ne ostaviti prostor za manipulacije - kaže odvjetnik Šime Savić i dodaje:

- Ako se to ne napravi tako, odvjetnik Savić najavljuje tužbe i protiv RH i odgovornih osoba. Od događaja je prošlo više od tri mjeseca i nije poginuo pas, već mladi vatrogasac koji je štitio tuđu imovinu, a nadležni se nisu očitovali i udostojili tri mjeseca niti nazvati niti odgovoriti na naša učestala pitanja i pozive. Nadalje, akcija gašenja požara očigledno je obavljena neprofesionalno i zapovjednik intervencije očigledno nije pravilno procijenio cijelu situaciju a odgovoran je za imovinu i ljude i nije smio dopustiti izlazak vatrogasaca i ulazak u vatru bez plana i programa, a poglavito da mu vatrogasci koriste pod 3 do 4 boce komprimiranog zraka (stlačeni zrak), a niti je ustanovljeno da su te iste boce pravilno punjene, pravilno atestirane, kao i maske i sva ostala oprema - navodi odvjetnik Savić.

Ono što je također začuđujuće je da rutinskoj intervenciji pogine jedan vatrogasac, a jedan bude teško ozlijeđen iz čega sve proizlazi da zapovjednik intervencije nije pravilno i u skladu sa strukom obavljao posao jer je odgovoran za cijelu intervenciju. Valjalo bi vidjeti na koji način je obrazložio svoju procjenu, tijek i ishod te intervencije, tvrdi zastupnik obitelji.

Ali, nije sporna samo intervencija već i ono što se događalo nakon nje:

- Začuđujuće je da nadležna državna tijela, policija i državno odvjetništvo i drugi, nisu očigledno proveli sve radnje u cilju utvrđivanja istine. Očevidom je trebalo utvrditi činjenično stanje, ispitivanjem i kriminalističkim istraživanjem utvrditi sve sporno, a nadalje vještačenjem boca, odjeće i obuće i svega drugoga utvrditi cjelokupni tijek događaja. Životno je neprihvatljivo da nadležni ne daju u takvim okolnostima nalog za obdukciju mrtvog tijela, već igrom slučaja bolnica u kojoj je umro u dogovoru s obitelji provodi obdukciju i utvrđuje se da je uzrok smrti gušenje - zaključuje odvjetnik Savić kao zastupnik obitelji stradalog Galeković.

Kad je mladi vatrogasac poginuo, grad Velika Gorica 23. srpanj je proglasio danom žalosti, a njegovi kolege od njega su se oprostili dirljivom porukom na društvenoj mreži.

"Danas je hrvatsko vatrogastvo zamotano u crno... Ivan Galeković, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe iz Velike Gorice, preminuo je nakon nesreće koja se dogodila prilikom gašenja požara kuće u V. Gorici. Bilo mu je tek 24 godine. Bog sebi uzima samo najbolje. Brate po vatri, počivaj u miru i s nekog boljeg i ljepšeg mjesta pazi na nas...".

Sada, tri mjeseca nakon pogibije mladog vatrogasca njegova obitelj pravni putem traži odštetu, ali prije svega istinu zašto je poginuo i je li bilo propusta prilikom intervencije, te ako je tko je za to odgovoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:42