ČETIRI MJESECA NAKON SMRTI

OBITELJ TRAGIČNO POGINULE DJEVOJČICE MADINE U HRVATSKOJ ZATRAŽILA AZIL Odvjetnica: 'Tražim institucije da uzmu u obzir traumu koju je obitelj prošla'

Obitelj preminule djevojčice Madine Hussiny nalazi se u Hrvatskoj i zatražila je azil, potvrdila je za Jutarnji list odvjetnica obitelji Sanja Bezbradica Jelavić.

- Stupila sam u kontakt s policijskom postajom Vrbanja i, kao odvjetnici, potvrđeno mi je da je obitelj kod njih i da su izrazili namjeru za traženje međunarodne zaštite. Nadležnom sam tijelu poslala punomoć i molbu da se obitelji omogući da dovrši iskazivanje namjere za traženje azila te da im se omoguće sva jamstva koja daje konvencijsko i nacionalno pravo kako bi mogli proći kroz ispitni postupak vezan uz traženje azila - kaže odvjetnica.

Dodala je kako je institucije zatražila da uzmu u obzir okolnosti koje prate obitelj, to jest činjenicu da im je u studenom 2017. smrtno stradala djevojčica u dobi od pet godina, i to u pokušaju traženja azila u Hrvatskoj. Traži da se uvaži i okolnost da i sada, uz majku, zahtjev za azil traži petero malodobne djece, kao i činjenica da su svi oni proživjeli traumu.

- Zamolila sam da ih da im se nakon završene obrade omogući transfer u prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu kako bi proveli daljnji postupak - dodala je. MUP nije spominjao imena, ali su potvrdili da su u srijedu “tri punoljetne i 11 maloljetnih osoba zatečene u ilegalnom prelasku državne granice”. Sve su privedene, tvrde, u PP Vrbanja te su tijekom utvrđivanja okolnosti ilegalnog prelaska granice izrazile namjeru traženja azila u Hrvatskoj. U tijeku je, tvrde, utvrđivanje njihova identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:23