PRIJATELJSTVO I DUŽNOST

Obiteljski sukob interesa suca Cambija u aferi Brodosplit

Sudac Neven Cambi sin je poznatog arheologa i bliskog suradnika i prijatelja obitelji Sanader

ZAGREB - Najavljena smjena Ivana Merćepa, šefa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, umnogome ima veze sa aljkavom kriminalističkom obradom afere “Brodosplit” i rezultatima rada nadzora koju je u Split prije nekoliko mjeseci uputio ministar Tomislav Karamarko. No, i sudski postupak kojeg vodi sudac Neven Cambi izaziva mnoge dvojbe pa i one da je riječ o stanovitom sukobu interesa.

Isti interesi

Obitelj suca Cambija i obitelj bivšeg premijera Ive Sanadera u tijesnim su prijateljskim vezama. Otac suca Nevena Cambija, akademik Nenad Cambi, po struci je arheolog, baš kao i Mirjana Sanader, supruga bivšeg hrvatskog premijera.

Reakcija Siniše Poljaka

I Splićanka Mirjana Sanader i splitski arheolog i akademik Nenad Cambi unutar arheologije imaju isto uže područje interesa - antička i starokršćanska arheologija. Oni godinama surađuju, a kroz stručnu suradnju razvilo se i obiteljsko prijateljstvo.

Osjetljive godine

Suradnja Mirjane Sanader i Nevena Cambija na izradi nagrađene knjige bila je intenzivna u godinama u kojima je trajala predistraga i istraga. To su ozbiljni razlozi zbog kojih Cambi nije smio istraživati aferu u koju su uključeni ministar Vukelić i operativni tajnik HDZ-a Poljak. S. L., I. A.





Cambi je čekao dva i pol mjeseca za istragu afere

Iako predmete u kojima Državno odvjetništvo za osumnjičene traži pritvor istražni sudac mora rješavati hitno jer postoji sumnja da će osumnjičeni prikriti dokaze ili utjecati na svjedoke, splitskom istražnom sucu Nevenu Cambiju, kojem je predmet Brodosplit dodijeljen, nije se žurilo. Tek nakon dva i pol mjeseca 2. svibnja 2007. Cambi je donio odluku o pokretanju istrage o aferi Brodosplit jer je ocijenio da postoji osnovana sumnja da su osmorica osumnjičenih počinila kazneno djelo, ali je odbio zahtjev za određivanje pritvora Mačeku, Luetiću i Vukasoviću.

Odbijanje pritvora sudac Cambi obrazlaže tvrdnjom da je pretkazneni postupak u slučaju Brodosplit trajao više od godinu dana, pa je prema njegovoj ocjeni spomenuta trojka već u tom razdoblju imala dovoljno vremena da uskladi obrane, uništi dokumetaciju i utječe na svjedoke! Tim obrazloženjem Cambi odgovornost za vlastitu odluku kojom osumnjičene ostavlja na slobodi prevaljuje na leđa policije koja je spomenutoj trojci ionako osigurala dovoljno vremena za opstrukciju istrage. (S. L.)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:32