VAŽNO ZA UČENIKE

OBJAVLJEN DETALJAN KALENDAR ODRŽAVANJA ISPITA MATURE Evo koji se predmet piše prvi i kada na red dolaze izborni predmeti

Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, središnje tijelo za provedbu državne mature, objavilo je detaljan kalendar održavanja ispita iz obaveznih i izbornih predmeta na maturi u ljetnom roku, koji će se održavati od 8. lipnja do zaključno 3. srpnja.

Prva objava rezultata mature bit će 15. srpnja, rok za prigovore predviđen je do 17. srpnja, 20. srpnja bit će konačna objava rezultata, a dva dana kasnije, 22. srpnja, bit će podjela svjedodžbi.

Na ljetnom roku državne mature prvi su na redu ispiti iz hrvatskog jezika. Ispit iz više, A razine, maturanti će pisati 8. lipnja u 9 sati ujutro, a iz niže, B razine, 9. lipnja također u 9 sati. Trajanje ispita je 100 minuta.

Nakon toga pisat će se esej. U srijedu, 10. lipnja, esej će, također u 9 sati, pisati maturanti koji su se odlučili za A razinu, a u petak, 12. lipnja, oni B razine. U četvrtak, 11. lipnja, neće se pisati ništa jer se radi o blagdanu Tijelova, koji je i dalje neradni dan.

Esej će se pisati 160 minuta.

Podsjetimo, na ispitima neće biti gradiva koje je obrađivano u drugom polugodištu četvrtog razreda, odnosno tijekom škole na daljinu.

Budući da su sami ispiti već tiskani, doći će uz precizne upute o tome na koja pitanja učenici ne moraju odgovarati, odnosno koja pitanja neće biti vrednovanja. Na eseju se tako, primjerice, neće naći neka djela Miroslava Krleže, neće biti ni stranca Alberta Camusa, pjesništva Tina Ujevića...

Matematika je kao drugi obavezni predmet na redu krajem lipnja. Učenici će A razinu pisati 23. lipnja u 9 sati, a ispiti će trajati tri sata (180 minuta). Dan kasnije, 24. lipnja, piše se ispit iz matematike niže, B razine, također u 9 sati ujutro, a trajat će 150 minuta.

Treći obavezni predmet - prvi strani jezik - polaže se u periodu od 17. do 19. lipnja.

Većina maturanata, njih više od 90 posto, polagat će engleski jezik. Učenici koji su se odlučili za A razinu polagat će engleski jezik 18. lipnja u 9 sati, a test će trajati 180 minuta. B razina polaže se dan kasnije, 19. lipnja, također u 9 sati ujutro, a test će trajati 85 minuta.

Onima koji je prvi jezik njemački pisat će i A i B razinu 17. lipnja u 9 sati, a španjolski isti taj dan u 14 sati. U 14 sati 18. lipnja pisat će se francuski, a 19. lipnja u 14 sati talijanski jezik.

Materinski jezici nacionalnih manjina pišu se 15. lipnja (test) te 16. lipnja (esej).

Izborni predmeti, koji se ipak pišu, unatoč prvotnim najavama da ih na ovogodišnjoj maturi neće biti, pišu se od 25. lipnja do 3. srpnja.

Prvi su na redu 25. lipnja fizika i glazbena umjetnost, dan kasnije, 26. lipnja, pišu se psihologija i logika, 29. lipnja su ispiti iz biologije i filozofije, 30. lipnja iz likovne umjetnosti i geografije, 1. srpnja iz kemije i sociologije, 2. srpnja iz politike i gospodarstva, etike i vjeronauka, a posljednjeg dana, 3. srpnja, polažu se informatika i povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:46