ZARAZNA BOLEST

OBJAVLJENI NOVI, ALARMANTNI PODACI O BROJU UMRLIH OD GRIPE U HRVATSKOJ Sezona još nije gotova, a dvostruko je veći nego lani!

 
Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Broj oboljelih od gripe u odnosu na tjedan ranije u drastičnom je padu, tako da možemo reći da je vrhunac ove sezonske bolesti iza nas, no dosadašnje brojke su ipak alarmantne. Naime, broj umrlih je vrlo visok te govorimo o čak 75 smrtnih slučajeva. Usporedbe radi, prošle je godine zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva ikad, i to 35. Što bi značilo da, unatoč tome što sezona nije gotova, imamo čak 40 smrtnih ishoda više.

- Posljednji podaci pokazuju značajan pad oboljenja od gripe. Naime, u odnosu na tjedan ranije čak je 3074 manje prijavljenih, tako da posljednje brojke govore o 8166 prijavljenih oboljenja - kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ukupan broj prijava je narastao na gotovo 50 tisuća (48.080), a kako su stvarne brojke uglavnom puta četiri, možemo reći da je gotovo 200 tisuća osoba dosad preboljelo bolest.

- Nadamo se da će se taj trend pada nastaviti pogotovo s toplijim vremenom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da sljedeći tjedan bude malo manji pad jer je ovaj bio drastičan - kaže Pem Novosel.

Inače, najveći broj oboljelih je u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

- Kada govorimo o smrtnim ishodima, ta brojka je bitno veća nego ikad, ali to se još mora proanalizirati, da li se naprosto više prijavljuje - kaže Pem Novosel. Ipak, kaže, istina je da su ove godine kliničke slike teške te da je mnogo hospitalizacija i osoba koje su završile na respiratoru ili ECMO-u (uređaju koji služi kao umjetna pluća).

Također, prema saznanjima HZJZ-a, najveći broj umrlih su starije osobe s jednom ili više kroničnih bolesti. Među mlađima koji su preminuli također su osobe koje su imale i neke druge zdravstvene poteškoće, kao što su dijabetes, hipertenzija ili srčani problemi.

- Nije baš bilo oboljelih koji su preminuli, a da su prethodno bili potpuno zdravi. Također, prema našim saznanjima, oni koji su doživjeli teške kliničke situacije i bili hospitalizirani, ali i oni koji su preminuli nisu bili cijepljeni. Naravno, ne možemo tvrditi za sve jer u papirologiji nemamo baš za svakog popunjeno polje o tome je li se osoba cijepila ili ne - kaže Pem Novosel.

Inače, prema procjenama svjetskih organizacija, za Hrvatsku se smatra da je tzv. višak smrtnosti vezan uz gripu od 100 do 500 po sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:43