ZARAZNA BOLEST

OBJAVLJENI NOVI, ALARMANTNI PODACI O BROJU UMRLIH OD GRIPE U HRVATSKOJ Sezona još nije gotova, a dvostruko je veći nego lani!

Ranko Šuvar / CROPIX

Ilustracija

 

Broj oboljelih od gripe u odnosu na tjedan ranije u drastičnom je padu, tako da možemo reći da je vrhunac ove sezonske bolesti iza nas, no dosadašnje brojke su ipak alarmantne. Naime, broj umrlih je vrlo visok te govorimo o čak 75 smrtnih slučajeva. Usporedbe radi, prošle je godine zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva ikad, i to 35. Što bi značilo da, unatoč tome što sezona nije gotova, imamo čak 40 smrtnih ishoda više.

- Posljednji podaci pokazuju značajan pad oboljenja od gripe. Naime, u odnosu na tjedan ranije čak je 3074 manje prijavljenih, tako da posljednje brojke govore o 8166 prijavljenih oboljenja - kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ukupan broj prijava je narastao na gotovo 50 tisuća (48.080), a kako su stvarne brojke uglavnom puta četiri, možemo reći da je gotovo 200 tisuća osoba dosad preboljelo bolest.

- Nadamo se da će se taj trend pada nastaviti pogotovo s toplijim vremenom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da sljedeći tjedan bude malo manji pad jer je ovaj bio drastičan - kaže Pem Novosel.

Inače, najveći broj oboljelih je u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

- Kada govorimo o smrtnim ishodima, ta brojka je bitno veća nego ikad, ali to se još mora proanalizirati, da li se naprosto više prijavljuje - kaže Pem Novosel. Ipak, kaže, istina je da su ove godine kliničke slike teške te da je mnogo hospitalizacija i osoba koje su završile na respiratoru ili ECMO-u (uređaju koji služi kao umjetna pluća).

Također, prema saznanjima HZJZ-a, najveći broj umrlih su starije osobe s jednom ili više kroničnih bolesti. Među mlađima koji su preminuli također su osobe koje su imale i neke druge zdravstvene poteškoće, kao što su dijabetes, hipertenzija ili srčani problemi.

- Nije baš bilo oboljelih koji su preminuli, a da su prethodno bili potpuno zdravi. Također, prema našim saznanjima, oni koji su doživjeli teške kliničke situacije i bili hospitalizirani, ali i oni koji su preminuli nisu bili cijepljeni. Naravno, ne možemo tvrditi za sve jer u papirologiji nemamo baš za svakog popunjeno polje o tome je li se osoba cijepila ili ne - kaže Pem Novosel.

Inače, prema procjenama svjetskih organizacija, za Hrvatsku se smatra da je tzv. višak smrtnosti vezan uz gripu od 100 do 500 po sezoni.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo