VELIKO ISTRAŽIVANJE

Obožavaju Hrvatsku, stalno se vraćaju, ali imaju jedan problem: ‘Gdje da spiskamo 300 eura dnevno?‘

U odnosu na 2017. godinu, nautičari se sve više vole zadržavati u lokalnim lukama ili na sidru, a nešto manje u marinama

Ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Nautičari dnevno u Hrvatskoj troše i do 298 eura na dan te su jedni od najboljih potrošača u Lijepoj našoj. Biraju Hrvatsku zbog ljepote naše obale i prirode i gotovo svi imaju pozitivno mišljenje o ovakvom vidu ljetovanja. Kao jedinu manu ističu nedostatak šopinga u marinama i mjestima koje posjećuju na svom putovanju. U prosjeku kod nas borave osam noći, što je za dvije noći manje nego prije pet godina. Skoro 60 posto inozemnih nautičara već je više od tri puta plovilo u Hrvatskoj, što znači da se rado vraćaju i postaju vjerni gosti. Sve su to najnoviji rezultati Tomas istraživanja Instituta za turizam koje je u srijedu premijerno predstavljeno na konferenciji o održivom nautičkom turizmu u Zagrebu, koju Ministarstvo turizma i sporta organizira u sklopu hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju.

Ovo se istraživanje radi jednom u pet godina, a u odnosu na 2017. godinu poraslo je gotovo sve osim duljine noćenja - od prosječne potrošnje nautičara, do zadovoljstva gostiju ponudom na Jadranu pa sve do najma plovila s i bez skipera - i naravno noćenja nautičara. Istraživanje se provodilo prošlo ljeto diljem jadranske obale i došlo se do podataka da su u prosjeku nautičari tijekom plovidbe potrošili prosječno 198 eura na dan po osobi, od čega se 62% odnosilo na izdatke za plovilo, a 38% na sve ostale izdatke. Nešto su veći prosječni dnevni izdaci čarteraša od prosječnih dnevnih izdataka ostalih nautičara (267 eura prema 117 eura) kao odraz izdataka za najam plovila.

image

Arhivska fotografija

Damir Skomrlj/CROPIX

- Prosječni dnevni izdaci nautičara u čarteru povećani su u 2022. godini za 47%, a svih drugih nautičara za 56% u odnosu na 2017. Izdaci za plovilo povećani su 39%, a ostali izdaci gotovo su udvostručeni. Najveću prosječnu dnevnu potrošnju među čarterašima imali su oni iz nordijskih zemalja (298 eura), Velike Britanije (296 eura), Italije (280 eura) i Francuske (274 eura). Među ostalim nautičarima najveću dnevnu potrošnju ostvarili su nautičari iz Poljske (136 eura), Švicarske (131 euro) i Velike Britanije (125 eura), navodi se u istraživanju.

Od osam noćenja koje nautičari ostvaruju na plovidbi, pola toga je u marinama, a ostatak u lučicama, na bovi ili sidru. U odnosu na 2017. godinu primijećeno je da se nautičari sve više vole zadržavati u lokalnim lukama ili na sidru, a nešto manje u marinama. Budući da su izrazito aktivni gosti, najviše vole odlaziti u restorane i šoping. I dok su s gastronomskom ponudom jako zadovoljni, na dnu ljestvice zadovoljstva nautičara je kupnja, kako u marinama, tako i samim destinacijama. Muči ih i sporost popravaka u slučaju tehničkih poteškoća s brodom. No generalno su iznimno zadovoljni plovidbom u Hrvatskoj te je ono veće u odnosu na 2017. godinu, što znači da je Hrvatska poboljšala svoju poziciju među konkurencijom.

- Za 39% nautičara cjelokupno iskustvo plovidbe bilo je iznad očekivanja, za 61% u skladu s očekivanjima, a tek 0,5% nautičara nije ispunilo svoja očekivanja. Svi su elementi ponude, s izuzetkom mogućnosti kupnje u marinama, ocijenjeni vrlo visokom ocjenom. Najbolje su ocijenjeni ljepota prirode i krajolika, osobna sigurnost, atmosfera i ugođaj, gastronomska ponuda u mjestu, ukupno zadovoljstvo plovidbom u Hrvatskoj, očuvanost okoliša, prostorni raspored marina te niz elemenata vezan uz ponudu marina i čartera. Između 4% i 15% nautičara iskazalo je nezadovoljstvo neodgovornim ponašanjem drugih nautičara na moru, bukom, problemima s odlaganjem otpada ili zamijećenim plutajućim otpadom, prevelikim brojem plovila na moru ili gužvom u mjestima na kopnu, navodi se dalje.

Inače, u zadnjih pet godina povećani su i kapaciteti za nautičare te noćenja. Broj marina povećan je za 12 posto i sad ih je 64, broj sidrišta za 36%, broj privezišta za 150%, broj vezova u moru za 11% i broj noćenja nautičara u čarteru za oko 8%. I dalje su nam najvjerniji nautičari iz Njemačke, SAD-a, Slovenije, Češke, Poljske i Slovačke.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je pri predstavljanju ovog istraživanja da će se novim Zakonom o turizmu, koji će stupiti na snagu iduće godine, prvi put stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Poticat će se projekti u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji između ostaloga uključuju i čarter flotu, kao i djelatnosti smještaja gostiju na plovilima nautičkog turizma za krstarenje i plovila za jednodnevne i višednevne izlete.

image

Nikolina Brnjac

Ronald Gorsic/CROPIX

- Radi smanjivanja emisija stakleničkih plinova iz turizma, osigurat će se dekarbonizacija turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Poticat će se korištenje izvora energije s niskim udjelom ugljika, odnosno obnovljive izvore energije, provedbu mjera energetske učinkovitosti te provedbu mjera zaštite okoliša. Prvi put će se omogućiti korištenje potpora za čarter flotu i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije. Omogućit će se i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove u marinama - najavila je Brnjac.

Dodala je i da je prije donošenja zakona Ministarstvo već krenulo s poticanjem ulaganja u ozelenjivanje nautike te je u svibnju završen natječaj za projekte iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, namijenjen uz ostalo plovnim objektima za krstarenje, kojim se podupiru ulaganja u zelenu tranziciju, za što je iz državnog proračuna osigurano 600 tisuća eura.

- Recentna istraživanja javnog mnijenja pokazuju kako su u posljednje tri godine i turisti promijenili svoje navike u putovanjima, traže održive destinacije, destinacije koje brinu o okolišu, gdje mogu doživjeti mir i ljepotu prirode te se povezati s lokalnim običajima i stanovništvom. To nam ukazuje na činjenicu da će u budućnosti uspjeh turizma ili destinacije uvelike počivati na održivosti. Zato je na svima nama odgovornost očuvati sve blagodati koje imamo u cijeloj regiji jer jedino tako ćemo ostati uspješni i konkurentni - zaključila je Brnjac.

Gosti na kruzerima troše 338 eura dnevno

Tomas istraživanje obuhvatilo je i kružna putovanja Jadranom koje je pokazalo da su putnici na domaćim brodskim kružnim putovanjima jako zadovoljni s 12 od 14 elemenata turističke ponude. Najbolje su ocijenjeni ljepota prirode i krajolika, osobna sigurnost, atmosfera, uređenost i čistoća mjesta, gostoljubivost lokalnog stanovništva, gastronomska ponuda u mjestu i očuvanost okoliša u Hrvatskoj.

Na dnu ljestvice zadovoljstva su ponuda zabave i događanja, mogućnosti za kupnju, ponuda kulture i umjetnosti te informacije u destinacijama i označavanje znamenitosti. Dnevna prosječna potrošnja na domaćim brodskim kružnim putovanjima bila je čak 338 eura na dan po osobi. Najveću prosječnu dnevnu potrošnju imali su putnici iz skandinavskih zemalja (366 eura), a zatim Nijemci i Francuzi (354 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:48