PROMJENE U BANSKIM DVORIMA

OBRAĆANJE PREMIJERA ANDREJA PLENKOVIĆA Predsjednik Vlade i službeno potvrdio novu kadrovsku križaljku u svom kabinetu

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima novinarima je, nakon cjelodnevnih sastanaka i konzultacija, predstavio rekonstrukciju Vlade.

- Dobio sam potporu za rekonstrukciju Vlade i donesemo nova kadrovska rješenja, koja će biti osvježenja u Vladi. To je proces koji je prodarzumijevao ozbiljnu i veću rekonstrukciju vlade. Konzultacije koje sam vodio iznjedrili su ove prijedloge. Uobičajeno je da se pri kraju trećeg mandata Vlade naprave određene promjene, koje će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi program koji se odnosi na rast gospodarstva, a smanjivanje polariziranosti i tenzija u društvu, da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje. Kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. Ova rekonstrukcija je veća nego što su bila nagađanja u medijima, otkrio je Plenković.

- Novi potpredsjednik Vlade bit će Davor Božinović, kao i Zdravko Marić, novi ministar vanjskih poslova bit će Gordan Grlić Radman, nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković. Novi ministar rada je Josip Aladrović. Već ste čuli da će Ivan Malenica postati novi ministar uprave. Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je Vesna Bedeković. Ekonomist Mario Banožić preuzet će dužnost ministra državne imovine. Ministar Marko Pavić preuzet će Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, poručio je.

- Od svih ministara očekujem maksimalan angažman na svim zadacima, pred nama je još dosta rada, cilj rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve za dobrobit naših građana, poručio je Plenković.

Potom je zahvalio svim ministrima na dosad postignutim ciljevima.

- Zahvaljujem Mariji Pejčinović-Burić, zahvaljujem Tomislavu Tolušiću koji je angažirano radio u svom resoru, na jačanju položaja ribara, jačanju obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Zahvaljujem ministrici Murganić, koja se angažirano i predano bavila socijalnom politikom, njezin resor je težak i zahtjevan. Zahvaljujem ministrici Žalac za protekle tri godine na povećanju apsorbcije EU fondova, postigli smo enormni uspjeh. Želim zahvaliti i ministru Goranu Mariću koji je aktivirao veliki broj dosad neriješenih pravnih pitanja i pridonio kvalitetnijem upravljanju kada je riječ o upravljanju društvima u državnom vlasništvu. Zahvaljujem i Kušćeviću na uiloženom naporima na decentralizaciji i digitalizaciji. Novi ministri bit će najprije predstavljeni na Odborima, a potom i u Hrvatskom saboru, poručio je Plenković.

Na upit zašto odlaze Žalac, Murganić i Tolušić, odgovorio je:

- Procijenili samo da u općim političkim okolnostima, u jednoj opterećujućoj slici za Vladu u političkom i medijskom prostoru ova su osvježenja nužna. Cijeneći što su ministri napravili, procijenili smo da je bitan preokret pa i zaokret jer ono što želim kao premijer jest da u fokus javnosti pa i fokus medija dođu pozitivna postignuća onoga što smo napravili. Neopterećeni sa onim što nam je oduzimalo fokus od onoga što je dobro. Vi sami znate koliko traje fokus na podizanje plaća, na smanjenu nezaposlenost, na mjere demografske revitalizacije, prije dvije godine na spašavanje velike kompanije u čemu je pridonijela ministrica Žalac itd. Osigurali smo stabilnost političkih institucija, važno je da tu poruku hrvatski građani razumiju. Na tom tragu smo procijenili da su nam ti ciljevi najvažniji za dobrobit hrvatskih građana, objasnio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:08