OTAC BACIO DJECU S BALKONA

OBRAT U ISTRAZI O HORORU NA PAGU: Stručni nadzor nije utvrdio teže propuste zadarske socijalne službe?

 
Nada Murganić, Vesna Burčul
 Luka Gerlanc / Dragan Matić / Hanza Media

NOVO 12:30 - Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb (CZSS) u Zadru u utorak nije donijelo odluku o smjeni ravnateljice centra Vesne Barčul jer su im potrebna dodatna pojašnjenja o nekim točkama izvješća, a rok za dostavu pismenog pojašnjenja je petak, izvijestila je je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković nakon sjednice Vijeća.

"Zatražili smo pisano pojašnjenje od ravnateljice o nekim točkama nalaza kako bismo mogli odlučivati. Rok za dostavu pisanog pojašnjenja je petak, osmog ožujka. Nakon što ga dobijemo, zakazat ćemo sljedeću sjednicu", rekla je Dujmović Vuković.

Potvrdila je da ravnateljici mandat ističe 16. ožujka te da se jedina javila na natječaj, dok, kaže, o sadržaju samog izvještaja ne može govoriti jer nije za javnost.

Podršku ravnateljici danas je dalo četrdesetak djelatnika zadarskog CZSS-a koji su se prijepodne okupili pred centrom, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Upravno vijeće zadarskog CZSS-a u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul, čiju je smjenu predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka bila je odgođena za utorak, nakon što članovi Vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra. U utorak je slučaj odgođen za petak, kada bi trebalo biti poznato kako će se dalje nastaviti.

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je resorna ministrica Nada Murganić kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog CZSS-a Vesne Burčul u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu te je predložila njezinu smjenu.

-----------------------------------------------------------------

PRVA VIJEST

Preliminarni rezultati stručnog nadzora koji se, pod ingerencijom Hrvatske komore socijalnih radnika, provodi u Centru za socijalnu skrb Zadar nije, kako neslužbeno doznajemo, upućivao na teške stručne propuste socijalnih radnika u slučaju obitelji s Paga prošli tjedan, kad je otac bacio s balkona četvero djece u dobi od tri do osam godina. Pogrešaka je bilo, tvrde naši sugovornici, ali “nisu takvog karaktera da bi mogle teško teretiti socijalne radnike”.

Ravnateljica centra Vesna Burčul, na čije je pak teške propuste u radu upozorio upravni nadzor koji je provela inspekcija Ministarstva demografije, a na temelju čega je njezinu smjenu predložila resorna ministrica Nada Murganić, nije smijenjena. Upravno je vijeće jučer gotovo dva sata raspravljalo, no konačnu je odluku o smjeni odgodilo za danas, nakon što članovi Vijeća prouče izvješća o upravnom nadzoru.

Voditeljica stručnog nadzora Štefica Karačić, ujedno predsjednica Udruge socijalnih radnika, nije željela komentirati preliminarne rezultate stručnog nadzora.

Rano za izvješće

- Nismo još u mogućnosti davati informacije o rezultatima nadzora, za to je još prerano. Naš izravni rad u centru je gotov, imamo obrise zaključaka, ali sad treba obraditi sve dokumente i prikupljene informacije te donijeti konačni nalaz - kaže Karačić. Pokaže li se točnim da je riječ bila o lakšim propustima, socijalni radnici mogu biti sankcionirani opomenom ili novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 5000 kuna.

Kako su nam poručili iz Ministarstva demografije, za to postoje dva razloga: prvo, stručni je nadzor u nadležnosti Komore, a ne ministarstva, i drugo, formalno-pravno, stručni nadzor još nije dovršen niti je donesen zaključak o tome je li bilo propusta ili nije te jesu li bili teški ili lakši.

Prema našim informacijama, dokumentacija iz stručnog nadzora upozorila je na lakše propuste socijalnih radnika, ali i na odgovornost drugih sustava, prije svega pravosudnog: kazneni postupak pokrenut zbog zlostavljanja najstarijeg djeteta, odnosno danas već punoljetne majčine kćeri, na sudu je trajao čak četiri godine, od 2013. do 2017. Je li to teški propust u stručnom radu, pitaju se naši sugovornici.

Nadalje, navodi naš sugovornik, točno je da je 2013. godine nadležni centar predložio sudu izricanje privremene mjere izdvajanja djece iz obitelji, da je sud prihvatio prijedlog, ali da je naknadno centar povukao taj isti prijedlog, na temelju psihijatrijskog mišljenja koje je dostavio odvjetnik obitelji. Odluka o povlačenju prijedloga je upitna, smatra, i o njoj se može raspravljati kao o propustu, no, ističe, krajnju odluku da se djeca ne izdvoje donio je sud: mogao je, bez obzira na prijedlog centra, nastaviti s postupkom, zatražiti neovisno vještačenje itd.

Podrška radnika

Nekoliko minuta prije jučerašnjeg početka sjednice Upravnog vijeća iz zgrade zadarskog Centra za socijalnu skrb pred novinare je izašlo 40-ak djelatnika, socijalnih radnika, koji su dali podršku ravnateljici Burčul, a i ona sama obratila se javnosti otvorenim pismom.

- Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica, tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema djeci u protekloj godini. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati tragediju svojim djelovanjem.

Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti - napisala je Burčul. Zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Zvonimir Petrović istaknuo je da je ravnateljica osuđena i prije nego što je Upravno vijeće donijelo bilo kakvu odluku, a da se u obzir uopće ne uzima objektivna situacija u zadarskom, ali i u drugim centrima.

- Prije svega, fali nam radnika. Samo u ovom centru nedostaje 20 ljudi, imaju dva-tri automobila, a pokrivaju područje od Gračaca do Zadra, što je nemoguće realizirati. Uostalom, radnici su zatrpani papirologijom, a trebali bi raditi na terenu - rekao je Petrović, dodavši da socijalni radnici u Hrvatskoj rade “maksimalno, puno više od onoga kako se radi u EU”.

Štetno stajalište

Hrvatska komora socijalnih radnika u priopćenju je istaknula da je “pažnja javnosti ponovo usmjerena na zaposlenike Centra za socijalnu skrb, uz stav da je došlo do propusta u radu djelatnika te da je to prouzročilo ovakvu tragediju”.

“Takvo je stajalište štetno za daljnji rad svih sudionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te umanjuje odgovornost počinitelja ovakvih djela. Molimo stoga sve ljude iz sustava i izvan njega da se suzdrže od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika centara za socijalnu skrb”, stroji u priopćenju koje potpisuje Antun Ilijaš, predsjednik Komore.

Osijek, 050319
Svecano otvorenje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju na kojem su nazocile ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganic i ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak.
Na fotografiji: Ministrica Nada Murganic.
Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX
Marko Mrkonjic / CROPIX
Nada Murganić

Murganić: 'Upravni nadzor je pokazao propuste ravnateljice'

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ponovila je u utorak u Osijeku kako i dalje ostaje kod preporuke za razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesne Burčul. Ministrica je to izjavila u trenutku kada je u Zadru počinjala sjednica Upravnog vijeća CZSS na kojoj se odlučivalo o smjeni ravnateljice.

- Uvidom u upravni nadzor rada Centra u Zadru, prepoznala sam određene propuste u radu za koje je odgovorna ravnateljica i zato sam predložila smjenu ravnateljice. Oni cijeli postupak provode u skladu sa zakonom i poslovnikom te će se danas u potpunosti upoznati sa nalazom i mišljenjem upravnog nadzora, a uvid u taj nadzor imat će i ravnateljica koja će dobiti priliku da se na njega pisanim putem očituje. Izuzetno nam je važno da proces prijedloga razrješenja bude u skladu sa propisima i korektan prema ravnateljici, kao i prema UV-u – kazala je Murganić, koja se osvrnula i na medijske napise kako stručni nadzor proveden nad radom Centra ne ukazuje na veće propuste, pa je upitana hoće li ustrajati na preporuci ako se ispostavi da većih propusta nije bilo.

- Nalaz na osnovu kojeg sam ja donijela preporuku govori suprotno. Upravni nadzor je u nadležnosti ovoga Ministarstva, a UV o odgovornosti ravnateljice raspravlja samo na osnovu tog. Nadzor o kojem se govori u javnosti je stručni nadzor i on je u nadležnosti Komore socijalnih radnika, čije je povjerenstvo također bilo na terenu, ali još nisu svoj nalaz proanalizirali, sastavili i objavili. Ono što je u tom nadzoru drugačije je činjenica da će se po pravilima i protokolima struke te svim zakonskim mehanizmima i podzakonskim aktima vidjeti koliko je stručni rad bio kvalitetan, dobar i pravodoban. S druge strane već se u javnosti o tome govori što je meni jako značajno, jer će se iz stručnog nadzora vidjeti koliko su stučni radnici u centru bili ažurni, odgovorni i kompetentni, ali i kakva je bila suradnja sa ostalim institucijama koje rade s obiteljima. Naime, nijedna obitelj, pogotovo ovako bremenite, ne mogu se rješavati kroz jedan sustav, jer mi nismo svemogući. Na stručni nadzor ne mogu, niti želim utjecati. S takvim nalazom se moram složiti i tu se nemam što uplitati – rekla je Murganić, dodavši kako je jačanje uloge Komora socijalne, psihološke, socijalno-pedagoške i edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti iznimno značajno.

- U stručni rad i procjenu komore se nećemo uplitati, ali imamo obvezu da se u našim ustanovama provodi stručni rad – rekla je Murganić, još jednom pozvavši javnost da se maksimalno zaštite nesretna djeca sa Paga, a iz javnih ustanova i institucija o djeci se više neće davati informacije „jer ih moramo zaštititi i omogućiti mirno okruženje za oporavak, daljnji rast i razvoj. Opciju za njihovu skrb moramo imati.“ Zaključila je i kako je CZSS Zadar dobro stručno i kadrovski pokriven. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:06