MARIJANA KEDŽO MIŠKIĆ

OČAJNA SUPRUGA NESTALOG HRVATSKOG KAPETANA ZA JUTARNJI 'Želimo da se nastavi potraga za posadom'

 
 BOURBON

Želim da naša javnost zna kako postoje tri splava za spašavanje u Atlantskom oceanu i apel da se potraga nastavi nije naša želja već su to činjenice koje je potvrdila i kompanija. Poražavajuće je to što je nakon sedam dana pretraga prekinuta i mi kao obitelj očekujemo da se ona nastavi, i zato apeliram i na javnost, a uputili smo i javni apel premijeru, predsjednici i cijeloj Vladi. Nikome to nije jasno. U pitanju nije samo naša obitelj već sedam obitelji, i nadamo se da će i oni uputiti javni apel za nastavak potrage. Nismo s njima u kontaktu. Nismo ovo učinili radi bilo kakve medijske pozornosti, jer to nam u ovom trenutku najmanje treba, ali želimo učiniti sve da se potraga za sedam nestalih članova posade nastavi.

Rekla nam je to popodne Marijana Kedžo Miškić, supruga Dine Miškića, kapetana broda Bourbon Rhode koji je 26. rujna potonuo u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, našavši se usred uragana Lorenzo. Na brodu je bilo 14 članova posade.

Šokirao ih odustanak

Obitelj je šokirana objavom o obustavi potrage za sedam nestalih članova posade broda tim više jer je proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih izvora dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok postoje i najmanji izgledi za pronalazak preživjelih.

Zato je obitelj uputila javni apel svim medijima i apelirala i na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da im pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji, i da učine sve da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca!

Prije supruge pomorca Miškića koja nam je prenijela dramatičan apel, javila nam se njezina prijateljica koja je kao i brojni prijatelji obitelji cijelo vrijeme uz obitelj Miškić.

Nakon objave o obustavi potrage Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu žaljenje što nema vijesti o kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode, ali unatoč obustavi potrage za preostalim nestalim članovima posade, svi trgovački brodovi koji prolaze kroz područje potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a. Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku.

Trojica preživjela

Na brodu je bilo 14 članova posade, a potraga za nestalima je potrajala tjedan dana, i rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

Pretraženo je 110.000 km² oceana, što je gotovo dvostruka površina Hrvatske, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Odluka o prestanku potrage donesena je jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga za remorkerom dugačkim 50-ak metara urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.

Sindikat pomoraca traži nastavak potrage za posadom, pokrenuta i peticija

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan komentirao je za N1 prekid potrage za pomorcima koji su nestali nakon potonuća Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

"U ovom slučaju potragu svakako treba produžiti na neko dodatno vrijeme. Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji.

Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu.

Svi brodovi koji plove tim područjem, što uključuje i ribarske brodove, bit će obaviješteni o činjenici da je potraga još uvijek u tijeku i da moraju obratiti pozornost na more, stalno motriti i tražiti te ljude. Mi očekujemo malo veći opseg, da se zrakoplovstvo uključi, da se područje nastavi istraživati zrakoplovima jer je riječ o ogromnom području koje je veličine kao dvije do tri Republike Hrvatske", kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija za nastavak potrage.

"Molimo da potpišete peticiju za nastavak potrage za našim kapetanom Miškićem i članovima posade, koju tvrtka Bourbon želi obustaviti", objavljeno je u Facebook grupi na kojoj je peticija podijeljena.

Zasad broji gotovo tri i pol tisuća potpisa. Peticiju možete potpisati OVDJE

Premijer Plenković: “Nastavljamo komunikaciju s francuskim vlastima”

“Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca. Cijelo vrijeme smo u kontaktu s francuskim vlastima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda. U stalnoj smo komunikaciji s obitelji i francuskim vlastima i nastavit ćemo to. Međutim, ovaj pothvat koji je napravljen bio je, koliko shvaćam, najveća potraga takvih razmjera do sada”, komentirao je premijer Plenković apel obitelji nestalog pomorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:54