KRIZA U NACIONALNOM PRIJEVOZNIKU

OD SRIJEDE SLIJEDI KOLAPS ZRAČNOG PROMETA? Stjuardese i piloti Croatia Airlinesa kreću u štrajk, osim ako Vlada ne imenuje novu Upravu

 
 CROPIX

U srijedu u 6 sati piloti, kabinsko osoblje, mehaničari i dio zemaljskog osoblja Croatia Airlinesa kreće u štrajk do ispunjenja zahtjeva. A naš jedini zahtjev je novi Kolektivni ugovor koji nemamo već 20 mjeseci, kazao je u ponedjeljak za Jutarnji list pilot Marko Božićević, član izvršnog odbora Hrvatskog sindikata prometnih pilota i član štrajkaškog odbora Organizacije radnika Croatia Airlinesa nakon još jednih razgovora Uprave CA i predstavnika sindikata.

Razgovaralo se o uvjetima za otkazivanje štrajka i potpisu Kolektivnog ugovora te o tehničkim pitanjima provedbe štrajka. “Što se tiče novog Kolektivnog ugovora, nismo se pomaknuli ni za jedan milimetar, a bez novog Kolektivnog ugovora, mi idemo u štrajk.” Nakon obavljenih razgovora Uprava CA je utvrdila da sindikat ORCA kao uvjet za odustajanje od štrajka ustraje na svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na početku pregovora u travnju 2017. godine, koji bi tvrtku na godišnjoj razini stajali dodatna 53 milijuna kuna, a to kompanija ne može ponuditi. Uprava nudi povećanje plaća za 2,5 posto uz davanje ostalih pogodnosti, božićnice, regresa itd.

Političke konzultacije

Iako tvrdi da je donošenje novog Kolektivnog ugovora jedini uvjet za odustajanje od štrajka, na pitanje bi li odustali od štrajka kad bi Vlada do srijede izabrala novu Upravu tvrtke na puni mandat, Božičević odgovora: “Kada bi se to dogodilo, mi bismo odgodili štrajk jer bismo novoj Upravi morali dati vremena za prijedlog novog Kolektivnog ugovora”. Vlada je u prošle gotovo dvije godine pet puta produljivala mandat privremenoj Upravi, a u tijeku je i treći natječaj za članove Uprave. Kako doznajemo, ministar prometa Oleg Butković nije otišao na godišnji odmor kao ostali članovi Vlade i gotovo je sigurno da se obavljaju i političke konzultacije na razini Vlade kako riješiti taj problem i pokušati izbjeći štrajk.

Prema neslužbenim informacijama, procjenjuje se da bi u slučaju da se štrajk produlji na pet, šest dana nacionalna aviokompanija mogla otići u stečaj. Iz Uprave poručuju da će svaki dan štrajka kompaniju stajati oko 800.000 eura. - To su informacije Uprave, ali kako mi u sindikatu nemamo financijske podatke, ne mogu komentirati takve navode - kazao nam je Božičević. On tvrdi da je okrivljavanje radnika za eventualni stečaj tvrtke “prebacivanje loptice na nas.

Tvrtka nije zbog nas u problemima. Da je prije 20 mjeseci dogovoren novi Kolektivni ugovor, bile bi postignute mnoge uštede i ne bismo bili u ovakvoj situaciji. Stoga ne snosimo odgovornost za eventualni stečaj kompanije”. On ističe da ih više nikakva obećanja ne mogu zadovoljiti i traže konkretne odluke. “Prošli put smo štrajk odgodili nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u kojeg smo imali najviše povjerenja, i u njegova obećanja, ali na kraju od toga ništa nije realizirano.”

Odljev putnika

Kako neslužbeno doznajemo, Uprava CA u utorak će od suda tražiti presudu o legalnosti štrajka te će ga tako pokušati zaustaviti. Prema odluci Arbitražnog suda, u slučaju štrajka Uprava i sindikati dužni su osigurati odvijanje minimalno 30 posto letova svaki dan. U ovom je trenutku teško kazati o kolikom broju letova je riječ jer se njihov broj razlikuje od dana do dana. Osim toga, Uprava tvrtke užurbano radi na unajmljivanju aviona s posadom od drugih kompanija kako bi pokušali prevesti što više putnika. No, unajmljivanje aviona usred ljetne sezone iznimno je teško i skupo jer je najveći dio kapaciteta zauzet.

Prema dostupnim informacijama, CA u srijedu na svojim letovima treba prevesti oko 7000 putnika. Kako doznajemo, manji dio njih već se počeo preusmjeravati na letove drugih kompanija, a rezerviranje sjedala za sljedeće dane je usporeno. Očekuje se da bi u utorak mogao početi veći odljev putnika prema drugim kompanijama. Ako odluka o štrajku ostane na snazi, u utorak bi se trebalo znati koji će letovi u srijedu biti otkazani, a koji spojeni. I u Upravi i u sindikatu su svjesni da će štrajk stvoriti probleme putnicima. - Svjesni smo toga. Ispričavamo se putnicima i molimo za razumijevanje, ali mi za to nismo krivi - poručuje Božičević.

Letovi koji se moraju odraditi tijekom štrajka
  1. OU 4416 Zagreb - Frankfurt
  2. OU 4436 Zagreb - München
  3. OU 440 Zagreb - Beč
  4. OU 464 Zagreb - Zürich
  5. OU 490 Zagreb - London
  6. OU 413 Frankfurt - Split
  7. OU 4437 München - Zagreb
  8. OU 441 Beč - Zagreb
  9. OU 465 Zürich - Zagreb
  10. OU 491 London - Zagreb
  11. OU 412 Split - Frankfurt
  12. OU 411 Frankfurt - Zagreb
  13. OU 418 Dubrovnik - Frankfurt
  14. OU 419 Frankfurt - Dubrovnik
  15. OU 368 Zagreb - Skoplje
  16. OU 369 Skoplje - Zagreb
  17. OU 344 Zagreb – Sarajevo
  18. OU 345 Sarajevo - Zagreb
  19. OU 656 Zagreb - Split
  20. OU 651 Split - Zagreb
  21. OU 661 Dubrovnik - Zagreb
  22. OU 664 Zagreb - Dubrovnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:44