PROMJENE U DIPLOMATSKOJ MREŽI

ODABRANI KANDIDATI Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u bit će Pjer Šimunović

 Goran Mehkek / CROPIX

Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u trebao bi postati Pjer Šimunović, potvrđeno je Jutarnjem iz nekoliko izvora. Dio je to velikog paketa od dvadesetak prijedloga za nova imenovanja u hrvatskoj diplomaciji koji bi uskoro trebao ići u daljnju proceduru. Slijedi i uobičajena procedura koja se poštuje pri imenovanju novih diplomata, što prije svega podrazumijeva dobivanje agremana u zemlji primateljici.

Izbor Pjera Šimunovića, predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost i dugogodišnjeg iskusnog diplomata, iznimno je dobro rješenje, jer riječ je o vrsnom diplomatu i stručnjaku za vojna i obrambena pitanja s blistavom profesionalnom karijerom na kojoj nema ni jedne mrlje. Sam Šimunović ima dobre odnose i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na čiju je inicijativu i imenovan na dužnost koju sada obavlja, ali i s premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom diplomacije Davorom Ivom Stierom. Ako daljnja procedura bude išla uobičajeno, pretpostavlja se da će Pjer Šimunović u Washingtonu zamijeniti Joška Paru prije ljeta.

novinarsko iskustvo Šimunović je rođen u Splitu 1962. godine i ima bogato novinarsko iskustvo jer je nakon završetka studija komparativne književnosti te talijanskog i književnosti devedesetih godina radio u “Večernjem listu” kao vanjskopolitički novinar i analitičar. Stažirao je u Fondation Journalistes u Parizu i radio na BBC-ju kao novinar i producent.

magisterij u londonu Stekao je magisterij iz ratnih studija na Department od War Studies King’s College u Londonu, a nakon povratka u zemlju bio je zamjenik načelnika Odjela za analitiku u Ministarstvu vanjskih poslova. Nakon toga, u ožujku 2000. godine postaje prvi tajnik i savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu te se vraća u novinarske vode kao savjetnik uprave Večernjeg lista. Postaje pomoćnik ministra u MVP-u radeći u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost, a od ožujka 2004. je nacionalni koordinator za NATO. Zatim prelazi u Ministarstvo obrane, gdje je 2008. godine ravnatelj Uprave za obrambenu politiku i državni tajnik, a onda je imenovan za veleposlanika u Izraelu. Govori engleski, francuski i talijanski i autor je mnogih političkih i obrambenih studija koje je objavio u uglednim međunarodnim publikacijama. Dobio je i Spomenicu Domovinskog rata 1991-92.

rad u izraelu Šimunović je spominjan kao kandidat za veleposlanika u Washingtonu i u vrijeme kad je na Pantovčak došao Ivo Josipović i nije prihvatio prijedloge odlazećeg šefa diplomacije Gordana Jandrokovića da veleposlanik u Washingtonu bude Davor Vidiš. Josipović se kasnije odlučio za Paru, a Šimunović je nastavio profesionalnu karijeru i na svim mjestima gdje je radio iskazao stručnost. Isticao je kao prioritet razvoj doprinosa Hrvatske sustavu kolektivne obrane u sklopu NATO-a te se zalagao za punu integraciju Hrvatske u sve dijelove Saveza. Bio je i vrlo aktivni veleposlanik u Izraelu, u delikatnim političkim i diplomatskim okolnostima, a odlazak u Washington bio bi kruna njegove diplomatske karijere. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 04:24