ROČIŠTE

ODBAČEN ZAHTJEV ZA IZUZEĆE SUCA U PROCESU PROTIV LOVRIĆ MERZEL Vrhovni sud odbio USKOK, Turudiću neće oduzeti suđenje

Ivan Turudić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Vrhovni sud je, kako neslužbeno doznajemo, odbacio zahtjev USKOK-a za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića u odlučivanju u predmetu protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i drugih, u kojemu je Turudić i predsjednik sudskog vijeća.

Dogodilo se to nakon žestokog sukoba između suca Turudića i predstavnika USKOK-a prije mjesec dana, kada je Turudić na pripremnom ročištu ponovno odbio nagodbu USKOK-a s velikogoričkim tajkunom Željkom Žužićem.

Pravni lijek

Kako smo već izvještavali, Turudić je već ranije odbio spomenutu nagodbu, kojom je za Žužića, optuženog za davanje 100.000 eura bivšoj županici, bila predviđena kazna od godine dana zatvora uvjetno na četiri godine. Turudić je nagodbu odbio smatrajući da je protivna načelu pravednosti i nesrazmjerna kaznenom djelu, a time i nezakonita. Državno odvjetništvo nije imalo pravo na žalbu, ali je podnesen izvanredni pravni lijek Vrhovnom sudu, tzv. zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji je na koncu i usvojen.

Vrhovni sud zaključio je da sudac Turudić na pripremnom ročištu nije imao pravo na ovakav način odbiti nagodbu te je tako povrijedio zakon. Njegovu je odluku ukinulo i vratilo predmet na ponovno odlučivanje. No, prije mjesec dana sudac Turudić ponovno je odbio nagodbu, nakon čega je USKOK zatražio njegovo izuzeće i kao predsjednika sudskog vijeća u konkretnom predmetu, i kao predsjednika Županijskog suda. Sudac Turudić taj je zahtjev odbacio kao nedopušten, nakon čega su predstavnici USKOK-a napustili sudnicu. Praktično isti scenarij odigrao se i sljedećega dana, kada je ročište opet prekinuto zbog tužiteljeva samovoljnog napuštanja sudnice.

Obrazloženje

Novo ročište trebalo se održati tjedan dana kasnije, ali je odgođeno za ovaj tjedan. No, opet je došlo do odgode jer je USKOK u međuvremenu zahtjev za Turudićevim izuzećem podnio izravno Vrhovnom sudu. Jučer nije bilo moguće doznati s kojim je obrazloženjem odbačen ovaj zahtjev tužiteljstva.

No, iz činjenice da nije odbijen nego odbačen može se zaključiti da je ovako podnesen zahtjev nedopušten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:23