PONOVNO JAŠU

Odblokirane dionice IGH, jamci za Crnu Goru i dalje nepoznati

SPLIT - Hrvatska agencija za nadzor financijskog poslovanja (HANFA) deblokirala je trgovanje dionicama IGH i Tehnike na Zagrebačkoj burzi, obustavljeno zbog nedoumica koje su se javile medijskim napisima o garancijama koje je hrvatski konzorcij u kojem je još i Konstruktor Inženjering predao crnogorskoj vladi za gradnju autoceste Bar Boljare.

HANFA je tako prihvatila argumente koje im je poslao IGH nakon blokade trgovanja, no kako je nova odluka došla nedugo prije zatvaranja burze, trgovanje će se nastaviti u ponedjeljak. Opisujući kronologiju događanja, iz IGH su Hanfi saopćili da je sva dokumentacija vladi u Podgorici dostavljena u utorak u 12.30, a do 14.20 nisu imali nikakvu informaciju od crnogorske Komisije za sprovođenje tenderskog postupka pregovaranja. No, tada se lavina zakotrljala.

U 14.25 Konstruktoru, kao voditelju tročlanog konzorcija, stigla je usmena potvrda da je s dokumentacijom sve u redu, te je najavljeno da će takva obavijest biti uskoro objavljena i na službenim Internet stranicama Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore. Iz Konstruktora su odmah, doslovce u roku od pet minuta, obavijestili i IGH i Tehniku o takvom za njih povoljnom razvoju događaja, a IGH točno u 14.46 o svemu izvijestio i Zagrebačku burzu.

Točno pola sata kasnije informacija je objavljena i na Internet stranicama crnogorskog ministarstva, uz potvrdu da dostavljena jamstva zadovoljavaju sve uvjete natječaja. S obzirom da je odmah nakon objave IGH-ove informacije - a posebno sljedeće jutro, dakle 10. veljače - krenuo skokoviti rast dionica, s burze su od njih zatražili pismeno očitovanje ima li kakvih novih okolnosti, na što je negativno odgovoreno, jer ni IGH ni Tehnika nisu smatrali da je vremenski razmak između usmene i pismene obavijesti iz Podgorice problematičan za istinitost informacije.

No, paralelno sa cijelom ovom prepiskom u hrvatskim i crnogorskim medijima počele su špekulacije je li dokumentacija koju je konzorcij predao doista valjana, pa je objavljena i informacija da u Podgoricu nisu dostavljene garancije, nego obećanja da će one stići do isteka roka. Te su vijesti nagnale i burzu i Hanfu da se ponovo obrati IGH-u i Tehnici.

- Kao odgovorno trgovačko društvo koje vodi računa o tome da informacije koje objavljujemo budu potpune, istinite i sadržajno točne, u 14.23 objavili smo na Zagrebačkoj burzi kako nakon službene objave Izjave Zorana Radonjića nismo zaprimili nikakvu drugu pisanu ili usmenu informaciju vezanu uz projekt - glasio je odgovor iz IGH.

No, ni u petak se nisu pojavile nove informacije o tome tko je zapravo dao jamstva hrvatskom konzorciju, jer direktor Konstruktora Željko Žderić - koji predvodi grupu hrvatskih građevinskih tvrtki - i dalje ostaje nedostupan medijima. Tako se i dalje govori samo o "konzorciju poslovnih banaka", a svi ostali detalji ostali su poslovna tajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00