USTAVNO PRAVO GRAĐANA

Odbor za pravosuđe podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju

Izmjenama zakona ponovno bi se dopustili mirni prosvjedi na Markovu trgu, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda.
Zagreb, 240211.Ponovni prosvjed protiv vlade Jadranke Kosor organiziran preko Facebooka pod vodstvom Ivana Pernara, clana "Saveza za promjene", koja je krenula u 18 h sa Trga bana Jelacica prema Vladi, zaustavljena je prije trga Sv. Marka. Policija je postavila prepreke i nije pustila prosvjednike do Markovog trga. Na prosvjedu se okupilo oko 1000 gradjana.Na fotografiji: policijsko osiguranje, postavljanje zastitne ograde.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe danas je većinom glasova podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju, kojima bi se ponovno dopustili mirni prosvjedi na Markovu trgu, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Važeći Zakon, naime, zabranjuje okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu najmanje 100 metara od spomenutih institucija, što je osporio Ustavni sud ocjenjujući da se ta zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih.

Vlada stoga predlaže ukidanje te zabrane te omogućuje mirno okupljanje i javni prosvjed na deset metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda ograničavajući broj sudionika na do 1500.

Takvi bi se skupovi mogli održavati između 8 i 22 sata, a morali bi se najaviti najkasnije 48 sati prije održavanja.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kao glavnu intenciju zakona naveo da se građanima omogući ostvarivanje ustavnog prava na slobodu javnog okupljanja, ali i razmjerno tome osigura normalno funkcioniranje najviših državnih institucija na Markovu trgu.

Naglasio je da je glavna odgovornost za javno okupljanje na njegovu organizatoru, te da su u tom smislu i predložena ograničenja (do 1500 osoba, deset metara od institucija, vremensko ograničenje od 8 do 22 sata te propisani prilazi kojima prosvjednici mogu doći na Markov trg) s ciljem da se prvenstveno zaštiti sigurnost prosvjednika.

Istaknuo je da nikakvog prebrojavanja prosvjednika neće biti, već je na organizatoru okupljanja da, procijeni li da će biti više od 1500 ljudi, osigura neku drugu lokaciju jer Markov trg fizički i prostorno nije prostor za masovna okupljanja.

HDZ-ovi članovi Odbora bili su suzdržani prema prijedlogu Vlade, a Josip Salapić prigovorio je da navedena ograničenja ne idu u smjeru odluke Ustavnog suda da se građanima dopusti javno okupljanje na Markovu trgu, ocijenivši da zakonske izmjene u tom smislu nisu demokratsko rješenje.

Suprotan stav iznio je predsjednik Odbora i nezavisni zastupnik Josip Kregar koji je predložene izmjene, s obzirom na ograničenja i teškoće koje bi mogle zadati policiji koja osigurava okupljanje, ocijenio čak i preliberalnima.

No, naglasio je, izmjene su u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, te da su, iako možda preliberalne, usmjerene ostvarivanju prava građana da svoje stavove iznesu pred zastupnicima i članovima Vlade te da ih oni i čuju.

Sjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) na kojoj se danas trebalo odlučivati o prestanku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Zlatku Komadini (SDP), odgođena je zbog nedostatka kvoruma. Predsjednica MIP-a Gordana Sobol (SDP) najavila je da će o održavanju nove sjednice izvijestiti naknadno.

Dnevnim redom bila je predviđena i rasprava o prijedlogu HSS-a za određivanje zamjenika zastupniku Josipu Fiščiću i njegovom zamjeniku Branku Hrgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:44