JUTARNJI U ZAMBIJI

Odgađa se ročište za Hrvate u Zambiji, danas bi trebali biti pušteni: ‘Dobro smo‘

Nije poznato tko će eventualno svjedočiti na suđenju jer zambijski zakoni strogo brane davanje novinarima bilo kakvih informacija

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

 Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Osmero hrvatskih državljana optuženih za pokušaj krijumčarenja djece iz obližnjeg DR Konga u ponedjeljak su trebali biti izvedeni pred sud u Ndoli gdje se trebalo održati novo ročište, no kako doznaje naš novinar u Zambiji, Boris Orešić, ročište je odgođeno. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, sljedeće rasprave zakazuju se za 6.i 10. veljače.

Kako neslužbeno doznajemo, zbog odsutnosti suca, osmero Hrvata bi danas trebali biti pušteni iz pritvora. Navodno su ispunjeni svi uvjeti, a već im je unajmljen i stan u kojem će živjeti. Kako smo se i sami mogli uvjeriti, dobro izgledaju, rekli su nam da su dobro, no da više od toga ne mogu reći novinarima.

Svih osmero je bilo na sudu i saslušalo odluku o odgodi koju je izrekla sutkinja koja ne vodi ovaj proces. Dovezeni su u pick up vozilu, žene unutra, muškarci u prtljažniku, a sad čekaju da ih vrate nazad u pritvor, od kud moraju uzeti stvari.

Inače, nije poznato tko će eventualno svjedočiti na suđenju jer zambijski zakoni strogo brane svima koji imaju ikakve veze sa slučajem da novinarima daju ikakve informacije.

Odluku o puštanju iz pritvora trebao bi donijeti imigracijski ured, a njihov odvjetnik nam kaže da čini sve što je u njegovoj moći da to bude danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:08