OSTAJE 5. SRPNJA

Odgoda izbora nije opcija: ‘Da imamo eskalaciju kao u Brazilu, onda da, ali to se neće dogoditi‘

Najkasnije do 1. srpnja DIP i HZJZ će izdati službenu uputu o provođenju izbora
 Zvonimir Barisin/Cropix

Iako posljednjih nekoliko dana značajno raste broj oboljelih od koronavirusa u cijeloj zemlji, a čak se i glavni hrvatski epidemiolog, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, od četvrtka nalazi u samoizolaciji, nitko u vrhu hrvatske politike ne pomišlja o mogućoj odgodi izbora 5. srpnja.

Komentirajući porast zaraženih i moguće oštrije mjere u nekim sredinama, predsjednik države Zoran Milanović rekao je kako ne vidi na koji bi način to moglo utjecati na odgodu izbora.

“Ne vidim odgodu u ovom trenutku i podržavam ublažavanje i ukidanje onih rigoroznih mjera. Bojim se da povratka nema i ne možemo se vraćati na raniju vrstu zatvaranja, to je bila reakcija straha, reakcija na nepoznato, novo, prijeteće. Sad znamo koliko je to opasno i vodit ćemo se time da se mora zaštititi starije i kronično bolesne, a to smo znali i ranije”, poručio je predsjednik Republike.

Ni prvi čovjek Sabora, Gordan Jandroković, nije za odgodu te smatra da će situacija biti takva da se izbori 5. srpnja mogu regularno održati. Dosad nismo imali slučaj da su već raspisani parlamentarni izbori zbog izvanrednog stanja otkazani, no zakonski je to moguće učiniti.

Bez straha

U više navrata o tome su dali mišljenje ustavnopravni stručnjaci, od kojih su neki i doktorirali na temi izvanrednih stanja. Prema njihovoj ocjeni, u slučaju da se tijekom kampanje epidemiološka situacija pogorša tako da izbore nije moguće regularno provesti, onda bi, prema Ustavu, odluku da se izbori odgađaju mogao donijeti predsjednik Republike Zoran Milanović uz supotpis predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Ta bi uredba imala zakonsku snagu jer bi nastupila okolnost iz čl. 17 i čl. 101 Ustava u kojoj se parlament ne može sastati, a treba djelovati.

No, kao što se može vidjeti iz njihovih izjava, o tome se trenutačno ne razmišlja ni na Pantovčaku, ni u Banskim dvorima, pa ni među epidemiolozima.

- U situaciji u kojoj smo sada, pa čak i da se ona pogorša, uz pridržavanje mjera izbori se mogu održati bez ikakva straha. Naravno, da se dogodi eskalacija kao u Brazilu, onda bi se odgodili, ali to se neće dogoditi - kaže epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

Doći će do birača

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio će da će se u slučaju pojave novog žarišta zaraze na određenom području poduzimati posebne mjere zaštite dok će u drugim sredinama ostati kao i dosad.
Idući tjedan sastaju se članovi Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će dogovoriti epidemiološke mjere koje će važiti na sam dan izbora i za one građane koji su u samoizolaciji kao i za one koji izlaze na birališta.

- Nakon tog razgovora, a najkasnije do 1. srpnja, DIP će izdati službenu uputu o provođenju izbora na izborni dan u suradnji s HZJZ-om, a vezano uz epidemiološke uvjete za sve glasače - rekao nam je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

Sam predsjednik DIP-a Đuro Sessa prilikom objavljivanja izbornih lista na pitanje o pogoršanoj situaciji s koronavirusom rekao je da je DIP spreman i za najgoru situaciju. Na opetovana pitanja novinara o tome kako će glasati osobe koje su u izolaciji, a vidimo da ih je svaki dan sve više, Sessa je odgovorio protupitanjem: “Kako poštar dolazi osobi u samoizolaciji, ili Glovo? Oprostite, to nije slanje rakete na Mjesec”.

Objasnio je da će birači u samoizolaciji moći glasati kao i sve druge osobe koje ne mogu doći na biračko mjesto, tako da se jave biračkom odboru koji će onda otići do njih.

Pravo glasa je zajamčeno, no birački odbor je taj koji odlučuje ima li mogućnost otići do birača i omogućiti mu glasanje ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48