IMOVINSKE KARTICE

ODGOĐENA OBJAVA SUDAČKE IMOVINE Moraju mijenjati Zakon o DSV-u jer je donesen par dana prije GDPR uredbe?

Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / CROPIX

Objava imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika koja se očekivala ovih dana, najvjerojatnije će biti odgođena. Kada će građani na internetu moći na jednaki način kao što to mogu za ministre, saborske zastupnike i ostale dužnosnike izvršiti uvid u podatke o imovini sudaca i tužitelja, u ovome je trenutku neizvjesno.

Prema neslužbenim informacijama, suci su Državnom sudbenom vijeću (DSV) dostavili podatke o svojoj imovini, pripremljen je i program koji samo treba staviti u funkciju, ali je sve dovedeno u pitanje nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu pravosuđa.

Neusklađeni propisi

Kako smo neslužbeno doznali, na temu imovinskih kartica s djelatnicima Ministarstva pravosuđa razgovarali su predstavnici Državnog sudbenog vijeća, Državnoodvjetničkog vijeća te Agencije za zaštitu osobnih podataka. Navodno Agencija ima više primjedbi zbog neusklađenosti s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), pa se otvorilo pitanje mogu li se imovinske kartice objaviti prije nego se Zakoni o Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću usklade sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Ispostavilo se, naime, da su Zakoni o DSV-u i DOV-u doneseni nekoliko dana prije zakona kojim se regulira zaštita osobnih podataka, pa su propisi ostali neusklađeni.

Ako se sve strane ne usuglase oko tumačenja nekoliko spornih odredbi, objavi podataka o imovini sudaca i tužitelja morat će prethoditi izmjene Zakona o DOV-u i DSV-u, koje moraju proći cijelu zakonsku proceduru od usvajanja na Vladi do izglasavanja u Saboru.

Suci i sada imaju obavezu ispunjavanja imovinskih kartica, no DSV-u ih predaju u papirnatom obliku i one nisu dostupne preko interneta. Da bi se izvršio uvid u imovinu pojedinog suca, DSV-u se mora podnijeti pismeni zahtjev, a onda fizički doći u DSV kako bi se izvršio uvid.

Javnost već dulje vrijeme traži da se dužnosnici pravosudne vlasti po pitanju uvida u njihovu imovinu tretiraju jednako kao i državni dužnosnici, a Vlada se na taj korak odlučila tek u zadnjim izmjenama Zakona o DSV-u koji je na snazi od 1. rujna prošle godine. Njime je propisano da su podaci o imovini sudaca javni i objavljuju se na internetskim stranicama DSV-a. Detaljno je propisano i što sve od imovine suci moraju prijaviti.

Zakon kaže da podaci o imovini suca obuhvaćaju podatke o naslijeđenoj imovini i podatke o stečenoj imovini suca, bračnog druga, izvanbračnog druga odnosno životnog partnera i maloljetne djece. Podaci o naslijeđenoj imovini obuhvaćaju podatke o vrsti i ukupnoj vrijednosti nasljedstva te podatke od koga je nasljedstvo naslijeđeno.

Podaci o stečenoj imovini obuhvaćaju podatke o nekretninama stečenim kupoprodajom, zamjenom, darovanjem, unošenjem i izuzimanjem nekretnina iz trgovačkog društva, stečenim u postupku likvidacije ili stečaja, stečenim na temelju odluka suda ili drugog tijela, povratom imovine stečene u postupku denacionalizacije te na drugi način stečenim nekretninama od drugih osoba.

Suci moraju dostaviti podatke i o pokretninama veće vrijednosti, poslovnim udjelima i dionicama u trgovačkim društvima, udjelima u vlasništvu drugih poslovnih subjekata, novčanoj štednji ako ona premašuje jednogodišnji iznos neto plaće suca, dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama, dohotku od nesamostalnog rada, dohotku od imovine i imovinskih prava, dohotku od kapitala, dohotku od osiguranja i drugom dohotku, te primicima koji se ne smatraju dohotkom i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak.

Pod pokretninama veće vrijednosti podrazumijevaju se vozila, plovila, zrakoplovi, radni strojevi, lovačko oružje, umjetnine, nakit, drugi predmeti osobne uporabne vrijednosti, vrijednosni papiri, životinje i druge stečene pokretnine pojedinačne vrijednosti veće od 30.000 kuna, osim predmeta kućanstva i odjevnih predmeta.

Mrežna aplikacija

Mediji su izvještavali kako će se imovinske kartice sudaca objaviti 1. lipnja, no to je bilo pogrešno. Sucima je krajnji rok za podnošenje izvješća o imovini putem mrežne aplikacije i u pisanom obliku DSV-u bio 14. lipnja 2019. Na internetskim stranicama DSV-a stajala je obavijest kako će “imovinske kartice biti javno objavljene putem mrežne aplikacije za podnošenje imovinskih kartica nakon isteka roka za podnošenje izvješća o imovini, a datum javne objave naknadno će biti objavljen na mrežnoj stranici DSV-a”.

- Ministarstvo pravosuđa je pripremilo aplikaciju za objavu imovinskih kartica. Svi suci su dostavili podatke u sustav za njihovu objavu. U međuvremenu je došlo mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koje se razmatra i traži se rješenje za to što još treba učiniti da bi se imovinske kartice objavile - kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, i naglasio da će imovinske kartice sudaca biti objavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:27