PROTEST ISPRED SABORA

Odgojitelji prosvjedovali na Markovu trgu: ‘Izmjenama zakona se produbljuje diskriminacija među djecom‘

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić ocijenila je da problemi počivaju na neadekvatnom modelu financiranja
 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgajatelja u dječjim vrtićima održali su u srijedu konferencije za novinare u nekoliko hrvatskih gradova kako bi prosvjedovali protiv izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje su u Saboru u drugom čitanju.

Čelnica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin izjavila je na konferenciji na Markovu trgu kako uvjeti u kojima odgojitelji rade i uvjeti što ih pružaju djeci nisu zadovoljavajući. Zakon je šest puta mijenjan, a ni jedna promjena nije donijela ono što je tražila struka, ustvrdila je.

Podsjetila je da su se predstavnici stručnih suradnika i djelatnika u dječjim vrtićima u zadnja dva mjeseca očitovali protiv predloženih izmjena zakona, ocijenivši da se time čini dodatna šteta i produbljuje diskriminacija među djecom.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

S obzirom da je Vlada zanemarila naše zahtjeve, danas ćemo ostati ovdje cijeli dan i čekati rasplet drugoga čitanja prijedloga zakona, poručila je Turković Gulin i najavila kako će ponavljati prosvjed koliko god bude trebalo, ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Puli i Čakovcu.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić ocijenila je da problemi počivaju na neadekvatnom modelu financiranja jer se cjelokupni rani predškolski odgoj i obrazovanje financiraju iz lokalnih proračuna.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Traže uključivanje države u financiranje ranoga predškolskog obrazovanja

Nema svako dijete jednaku mogućnost za odgoj i obrazovanje jer ako nema novaca nema ni vrtića. Tražimo jednake plaće i uvjete za djecu u cijeloj Hrvatskoj, a to se može postići jedino ako se država uključi u financiranje ranoga predškolskog obrazovanja, ocijenila je.

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture kaže kako su državi, ministarstvima i svim vladama do sad bila puna usta demografskih mjera, pronatalitetne politike i kvalitetnog sustava odgoja i obrazovanja, a realizacija im je minimalna ili nikakva.

Država se godinama loše odnosi prema sustavu ranoga odgoja i obrazovanja, a sad bi htjela veću razinu uključenosti djece u taj sustav, što se prelama preko djece, roditelja i zaposlenih u sustavu, naglasila je.

Trenutno je 55 posto djece uključeno u sustav, a Hrvatska bi do kraja 2023. trebala dosegnuti razinu od 97 posto uključenosti, podsjetila je Žilić.

Budući da nisu radili što treba preko 20 godina, sad imamo ovakav pritisak, ocijenila je Žilić dodavši kako je umjesto rješenja dosad na djelu bilo marginaliziranje i ignoriranje struke, odgojitelja i roditelja te zanemarivanje prava djece.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:10