PANDEMIJA

Odgovori na ključna pitanja: Liječnici diljem zemlje počeli primati predbilježbe za cijepljenje

Na prioritetnoj listi za cijepljenje su i mlađi od 65 godina koji imaju dijabetes, visoki tlak...
Ilustracija
 Tasos Katopodis/AFP

Tko će se u Hrvatskoj prvi cijepiti protiv koronavirusa?

Kao što je to predviđeno planom Europske komisije za cijepljenje protiv covida-19, prvi će se cijepiti korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, poglavito oni koji rad s covid pacijentima. Procijenjeno je da su to najugroženije skupine te da ih je potrebno prve zaštititi. Zdravstveni djelatnici cijepit će se u svojim ustanovama, a posebno će biti organizirano cijepljenje u domovima za starije uz pomoć mobilnih timova.

Tko će biti u drugom krugu cijepljenja?

U drugom krugu cijepljenja cijepit će se stariji od 65 godina i kronični pacijenti s tim da će se krenuti od onih najstarijih prema mlađima. Tek nakon njih krenut će cijepljenje svih ostalih građana koji to budu željeli jer cijepljenje je neobavezno i besplatno.

Kako doći na listu za cijepljenje kod svog liječnika obiteljske medicine?

Premda još nije objavljen javni poziv građanima da se jave svojim liječnicima sa željom da se cijepe protiv koronavirusa, obiteljski liječnici već primaju narudžbe. Svi koji to žele mogu se već danas javiti liječnicima telefonom ili mailom i rezervirati svoju dozu.

Tko su kronični bolesnici s prioritetne liste za cijepljenje?

Na prioritetnoj listi za cijepljenje su i mlađi od 65 godina koji imaju neku kroničnu bolest poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, KOPB-a, bolesti bubrega, oni oštećenog imuniteta...

Zašto se zasad neće cijepiti trudnice, dojilje i djeca mlađa od 18 godina?

Neke skupine građana poput trudnica, dojilja i djece neće se zasad cijepiti protiv covida-19 jer cjepivo zbog kratkoće trajanja kliničkih studija nije ispitano na tim skupinama.

Mogu li se cijepiti alergičari?

Nakon što su prve doze Pfizerova cjepiva dobili Britanci, kod dvoje cijepljenih alergičara došlo je do burne alergijske reakcije. Zbog toga pacijenti prije cijepljenja moraju reći na koje su tvari alergični, poglavito ako su one u sastavu cjepiva. Inače, svi koji se cijepe moraju nakon cijepljenja ostati u blizini liječnika petnaestak minuta, a liječnici kao dio opreme za cijepljenje moraju imati pribor za reanimaciju u slučaju anafilaktičkog šoka.

Kako se priprema Pfizerovo cjepivo za cijepljenje?

Ovo biotehnološko cjepivo mora se čuvati na minus 70 Celzijevih stupnjeva. Svaka bočica cjepiva namijenjena za pet doza odnosno pet osoba. Cjepivo treba razrijediti nakon što se otopi na sobnoj temperaturi ili u običnom hladnjaku i to fiziološkom otopinom koja je pakirana tako da se mora ubrizgati odmah u pet bočica. Riječju, kad se tih pet bočica pripremi, cjepivo se mora potrošiti u roku od pet sati odnosno treba cijepiti 25 osoba u tom razdoblju. U suprotnom, bez dobre organizacije, previše bi se cjepiva gubilo jer ne bi moglo biti utrošeno. Nedvojbeno je da tipična organizacija cijepljenja poput onog za gripu kod Pfizerova cjepiva teško može proći odnosno mora biti puno preciznija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03