REFORMA IDE DALJE

ODLAZAK HNS-a IZ VLADAJUĆE KOALICIJE ZNAČIO BI I KRAJ ZA BLAŽENKU DIVJAK Ovo su najveći favoriti u igri za nasljednika ministrice obrazovanja

 
Blaženka Divjak
 Željko Puhovski / CROPIX

Mogući odlazak HNS-a iz vladajuće koalicije značio bi i odlazak aktualne obrazovne ministrice, nestranačke Blaženke Divjak koja dolazi iz HNS-ove kvote. Tko bi je mogao naslijediti? Prema našim informacijama, u dijelu HDZ-a prevladava mišljenje kako si stranka više ne smije dopustiti da joj resor obrazovanja izmakne iz ruku.

Većina naših sugovornika tvrdi da se kurikularna reforma, kakva god bila, neće zaustaviti u slučaju odlaska Blaženke Divjak, a tako su se, uz određene ograde, već izjašnjavale i osobe koje se zasad spominju kao mogući nasljednici aktualne ministrice.

Dotadašnja HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica u srpnju ove godine, u sklopu rekonstrukcije Vlade, postala je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Mnogi su taj potez premijera Plenkovića tada okvalificirali kao “osigurač” i postavljanje svog čovjeka koji će upravo u ovakvim turbulentnim koalicijskim previranjima moći odmah uskočiti na čelno mjesto Ministarstva.

U HDZ-u, kako doznajemo, dobro kotira i Dubravka Brezak Stamać, novoizabrana ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), doktorica znanosti, filologinja i dugogodišnja profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj XV. gimnaziji. Brezak Stamać bila je jedna od recenzentica i kritičarki kurikularne reforme Borisa Jokića.

Jedno od imena koje je isplivalo je i ono “svježeg” HDZ-ova europarlamentarca Tomislava Sokola koji je, također kratko 2017. godine, bio pomoćnik ministra Pave Barišića. U znanstvenoj zajednici percipira ga se kao osobu blisku zagrebačkom rektoru Damiru Borasu, a uživa i veliko povjerenje premijera Plenkovića.

No, kako doznajemo, mnogi u mogućoj situaciji razlaza s HNS-om kao osvjedočenog gasitelja požara u resoru, stručnjaka i osobu nesklonu bilo kakvim incidentima vide bivšeg HDZ-ova ministra Radovana Fuchsa.

Fuchs je, podsjetimo, preuzeo tadašnje Ministarstvo nakon odlaska Dragana Primorca te je tu dužnost obnašao u Vladi Jadranke Kosor od 2009. do 2011. godine. Naposljetku, ako Plenković u slučaju odlaska HNS-a bude primoran prepustiti drugom koalicijskom partneru resor obrazovanja, to bi mogla vjerojatno biti stranka Milana Bandića. Iz njihovih se redova već isticalo ime Bandićeve zamjenice Jelene Pavičić Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04