ODLUKA U SRIJEDU

ODLAZI LI MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA? Izgledi Pejčinović-Burić za europsku sinekuru porasli nakon kritika na račun njezina glavnog protukandidata

 
 Marko Todorov / CROPIX

Marija Pejčinović-Burić, HDZ-ova potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ovu će srijedu doznati napušta li dužnost u Banskim dvorima i odlazi li u Vijeće Europe na mjesto glavne tajnice, što onda ostavlja prostor i za manju rekonstrukciju Vlade.

Njezini izgledi da postane čelna žena Vijeća Europe prošli tjedan su naglo porasli kad je 17. lipnja čak 150 belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo medijima i Vijeću Europe u kojem upozoravaju da njihov ministar vanjskih poslova Didier Reynders, koji je u drugom krugu ostao u užem izboru s našom ministricom, ne bi nikako trebao preuzeti tu uglednu dužnost u organizaciji koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Belgijski profesori, naime, upozoravaju Vijeće Europe na njegovu odluku da se iz sirijskih izbjegličkih kampova, u kojima su smještene obitelji pripadnika Islamske države koji su se kao belgijski državljani otišli boriti tamo, vrate samo djeca koja su ostala bez roditelja, ne sva belgijska djeca.

“Odluka nije u skladu s obvezom Vijeća Europe da štiti djecu u ratnim sukobima, jer neprihvatljivo je da su vrata zatvorena za svu drugu belgijsku djecu u kampovima. Ministrova je logika da je jedno dijete nevinije od drugog”, piše u pismu.

Ovo je veliki udarac za belgijskog ministra vanjskih poslova i doista bi mogao utjecati na izbor. U Vladi već samu činjenicu da je ministrica ušla u drugi krug doživljavaju kao uspjeh, a vrlo su optimistični za srijedu jer smatraju da ima realnu šansu preuzeti tu uglednu dužnost.

- Izvrstan rezultat iz prvog kruga sugerira da ima dobre šanse i u drugom krugu - kažu u Banskim dvorima.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u tajnom će glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat.

Reynders je liberal, a Pejčinović-Burić pripada Europskoj pučkoj stranci (EPP), što nije zanemarivo. Naime, EPP u Parlamentarnoj skupštini je u većini i broji 159 članova, dok je članova ALDE grupe tek 77. Zato će, očito, ključno biti kako će glasovati Socijalisti, kojih je 147, ali i 86 zastupnika koji ne pripadaju nijednoj političkoj skupini.

široka podrška Premijer Andrej Plenković, tvrde sugovornici u Banskim dvorima, uspio je izlobirati da EPP napiše pismo podrške Mariji Pejčinović-Burić, u kojem su pozvali sve članove EPP-a da glas daju njoj.

“Uvjereni smo da je Marija Pejčinović-Burić najbolji kandidat, da posjeduje iskustvo i znanje za ovu važnu funkciju i pozivamo sve stranke EPP-a da je podrže”, piše u pismu koje potpisuje predsjednik EPP-a Joseph Daul.

No budući da je izbor tajan, u obzir treba uzeti i lobiranja među samim državama, ne samo među političkim grupacijama, a ministričin protukandidat nije mirovao, obišao je Europu uzduž i poprijeko.

I Pejčinović-Burić također je zadnjih tjedana obilazila Europu i sastajala se s članovima Parlamentarne skupštine u državama članicama, a zadnji posjet bio je na Malti. Na proljetnom zasjedanju Skupštine održala je sastanke s više od 20 najjačih izaslanstava.

Ne lobira se samo u okviru EPP-a, kažu nam sugovornici koji dobro poznaju rad Vijeća Europe. Ministrica će, kažu, i danas razgovarati sa svim drugim političkim grupacijama.

- Dobila je široku podršku i među drugim grupacijama. Uz to, ne treba zaboraviti da je podržavaju i ženski krugovi jer bi bila tek druga žena na čelu Vijeća Europe. Ne treba zanemariti ni to da bi bila prva osoba iz Srednje i Jugoistočne Europe na toj dužnosti - kaže sugovornik.

ide rekonstrukcija? Države članice imaju od najmanje dva do najviše 18 zastupnika, ovisno o veličini, pa tako primjerice Andora i Lihtenštajn imaju pod dva člana, a Njemačka, Francuska i Ujedinjena Kraljevina po 18. Hrvatska ima pet svojih izaslanika, od toga troje HDZ-ovaca, te po jednog SDP-ovca i GLAS-ovca. Voditeljica Izaslanstva je HDZ-ova Sanja Putica.

Očekivano će glasati HDZ-ovi zastupnici, među kojima su i Davor Ivo Stier i Marijana Balić, no pitanje je kako će glasati SDP-ovac Domagoj Hajduković i GLAS-ov Goran Beus Richembergh. Iz SDP su ranije poručivali kako o tome još trebaju odlučiti, no predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk za medije je rekao da će glasati onako kako je HDZ podržao Vesnu Pusić kad je bila kandidatkinja njihove Vlade za glavnu tajnicu UN-a.

HDZ, nakon što je preuzeo vlast, tada je opstruirao njezinu kandidaturu, ali ju je ipak Tihomir Orešković podržao. Sada Bauk kaže da nisu na stranačkim tijelima o tome razgovarali, dok se Beus Richembergh ne izjašnjava, budući da je glasovanje tajno.

No voditeljica Izaslanstva Sanja Putica kaže da su učinili sve sa svoje strane, bez obzira na političke preferencije, da ministričina kampanja bude uspješna kako bi u drugom krugu bila izabrana.

- Tu stvarno nismo gledali tko je u kojoj stranci. Imamo potpunu podršku naših kolega, jer se radi o jednoj nadstranačkoj funkciji koja je bitna za državu, a ministrica je sigurno najbolji kandidat. U fotofinišu ćemo se još jače potruditi da rezultat bude dobar i nadamo se najboljem - kaže Putica.

A onda ostaje otvoreno pitanje tko će naslijediti ministricu u Banskim dvorima i hoće li se premijer odlučiti za malo širu rekonstrukciju. U ovom trenutku, kažu u Banskim dvorima, o tome se nije raspravljalo, ali sve je moguće.

Iako se u kuloarima spominjalo da bi sadašnja državna tajnica u Ministarstvu Andreja Metelko Zgombić mogla postati nova ministrica, to nije izgledno budući da nije članica HDZ-a, iako neki HDZ-ovi ministri s kojima smo razgovarali ne bi imali ništa protiv toga jer kažu da izvrsno s njom surađuju i da je vrlo stručna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:26