OBJEDINJENI HITNI PRIJEM

ODLIČNE VIJESTI ZA 300.000 LJUDI KOJI GRAVITIRAJU VINOGRADSKOJ BOLNICI Ravnatelj: 'Svi ste gledali 'Hitnu službu'. E, to ćemo sada i mi imati'

 
Dr. Mario Zovak, kirurg i ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice
 Darko Tomaš / CROPIX

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice dobiva 53 milijuna kuna vrijedan objedinjeni hitni bolnički prijem, kojim će ova jedna od najvećih i najstarijih hrvatskih bolnica bitno poboljšati uvjete za čak 300 tisuća građana koji joj gravitiraju.

Tako će Vinogradska za malo manje od godinu dana, odnosno 11 mjeseci, koliki je predviđeni rok za završetak radova, stati uz bok svim drugim kliničkim bolničkim centrima i kliničkim bolnicama kojima je to već ranije osigurano.

Ravnatelj prof. Mario Zovak rekao je da je riječ o projektu koji je planiran prije više godina, ali zbog raznih problema tek se sada realizira.

- Koliko je ovo važno za nas djelatnike, ali i sve pacijente najbolje govore brojke. Naime, kod nas se godišnje stacionarno liječi 53 tisuće bolesnika, kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije prođe oko 40 tisuća, te kroz polikliničko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu više od milijun bolesnika.

Kapaciteti

Samo kroz Objedinjeni hitni bolnički prijem (hitna interna, hitna neurologija, hitna psihijatrija, dio hitne kirurgije) godišnje prođe gotovo 29.000 bolesnika. A ukupno kroz sve hitne godišnje prođe čak 152.800 bolesnika - kaže prof. Zovak i navodi da su radovi danas počeli te zahvaljuje Vladi na potpori i tome što su prepoznali važnost ove ustanove.

Trenutačno stanje je nezavidno. Bolnica raspolaže s osam akutnih i šest opservacijsko-subakutnih kreveta te tri ambulante za manje hitne zahvate.

- S obzirom na to da dnevno imamo oko 150 pacijenata, to nisu dostatni kapaciteti. Osim toga, zbog poboljšanja usluge podrazumijeva se objedinjavanje svih medicinskih struka. To znači da ćemo dodatno obuhvatiti traumatologiju, pedijatriju, oftalmologiju, otorinolaringologiju, ginekologiju i urologiju, za što trenutačno nemamo odgovarajući prostor - navodi prof. Zovak.

Cilj ovog projekta su suvremeni, ekonomični i multidisciplinarni načini liječenja, kao i povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja hitne zdravstvene pomoći, bržeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja pacijenata, brže dijagnostike zbog objedinjavanja svih struka u jednu cjelinu.

Stručni tim

Rekonstrukcija će ići etapno, kaže prof. Zovak, kako bi, bez obzira na radove, pacijenti imali zajamčenu zdravstvenu zaštitu. Upravo zato će stručni tim bolnice praktički na dnevnoj razini imati sastanke kako bi posao tekao neometano.

- U konačnici ćemo prostor osigurati dogradnjom dijela bolnice i rekonstrukcijom postojećeg prizemlja. To znači puno posla i napor za organizaciju rada, ali na kraju ćemo imati prostor proširen na cijelo prizemlje. Dijaliza će biti u proširenom i dograđenom dijelu prvoga kata. Također, kardiološka poliklinika će se premjestiti iz prizemlja u dograđeni prostor na drugom katu - kaže prof. Zovak i nastavlja da će se dograditi etaža na zapadnom dijelu te će se napraviti topli hodnik za transport pacijenata iz hitnog prijema do zgrade kirurgije i jedinice intenzivnog liječenja.

Što se tiče financiranja, veći dio je osiguran iz europskih bespovratnih sredstava (oko 31 milijun kuna), a ostatak je iz državnog proračuna (oko 22 milijuna kuna).

- Itekako dobro znamo da medicinu ne čine samo zidovi i prijeko potrebni aparati, nego i osoblje. Mi smo se pripremili tako da imamo 11 specijalista hitne medicine i četiri specijalizanta, a ako to ne bude dovoljno, obučit ćemo ih još - kaže prof. Zovak i dodaje da pacijent više neće morati ići doktoru, nego obrnuto.

- Svi smo gledali ‘Hitnu službu’, tako će to u praksi i izgledati - kaže ravnatelj.

Novi projekt

Osim ovog projekta najavljuje još jedan veliki projekt. Riječ je o modernizaciji i proširenju znanstveno-istraživačke djelatnosti.

Vrijednost projekta je nešto više od 22 milijuna kuna, uz pomoć kojih će neprikladan prostor, koji je posljednji put adaptiran 1953. godine, i zastarjela oprema postati dio prošlosti.

- Riješit ćemo problem uz neodgovarajuće prostore, ali što je još važnije, nabavom moderne aparature osigurat ćemo uvjete za razvoj znanstvene izvrsnosti i inovacija u znanstvenom području biomedicine - zaključio je prof. Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:57