SVE TEŽA SITUACIJA

Odluka koja izaziva brigu: liječnici će i bez testa moći osobu proglasiti pozitivnom na covid!

Sljedećih nekoliko tjedana Hrvatsku očekuje vrhunac jesenskog vala epidemije koronavirusa
 Marko Todorov/Cropix

Sljedećih nekoliko tjedana Hrvatsku očekuje vrhunac jesenskog vala epidemije koronavirusa, a ako je suditi prema dnevnom povećanju broja novooboljelih, možemo očekivati i po pet tisuća novozaraženih. Samo jučer, kada je opet srušen rekord, dijagnozu covid-19 dobilo je 2776 osoba, a 18 ih je preminulo. Bolnice se dinamično pune te je jučer na liječenju bilo čak 985 pacijenata, od kojih na respiratoru 71.

Da su pred nama neizvjesni tjedni, dao je naslutiti i premijer Andrej Plenković, koji je na sjednici Vlade naglasio da se rast broja zaraženih ubrzava, te da rušimo rekorde. Upozorio je i na broj preminulih, koji je danima dvoznamenkast.

Moguće oštrije mjere

- Puno je nepoznanica i teško je davati pouzdane procjene, ali imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Osigurali smo dovoljan broj kreveta za hospitalizirane bolesnike. Važno je držati se mjera jer u protivnom će se epidemija nastaviti širiti, a to nitko ne želi - rekao je Plenković i zaključio da o svakome od nas ovisi hoćemo li biti uspješni kao u prvom valu.

Mogućnost pooštravanja mjera nije odbacio, ali je rekao da to možemo izbjeći budemo li odgovorni.

- Smanjimo druženja, štitimo jedni druge, držimo distancu, nosimo maske, prozračujmo redovito, vodimo računa o higijeni... Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta. Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi, pokažimo da smo snažni kad je najpotrebnije. Uime cijele Vlade uvjeren sam da Hrvatska to može - rekao je Plenković te još jednom naglasio da je važno da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom.

No, da je situacija sve teža te da kapaciteti testiranja, s obzirom na to da postotak oboljelih u odnosu na testirane prelazi i 30 posto, postaju nedovoljni, da se iščitati iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša.

image
Vili Beroš
Dragan Matić/Cropix

Naime, na sjednici Vlade govorio je o novostima za testiranja koja uključuju prioritetne skupine, ali i to da će liječnici obiteljske medicine osobe koje imaju simptome nalik infekciji covidom bez testiranja moći proglasiti covid pozitivnima.

- Trenutno, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi - rekao je Beroš.

Osobe koje nisu prioritet za testiranje, dalje je pojasnio ministar, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju.

Nalaz će se čekati 48 sati

- Riječ je o odluci koju smo donijeli na osnovi epidemiologa i njihovih kapaciteta. Trebamo čim više djelovati da se spriječi daljnje povećanje broja oboljelih - govori Beroš. S druge strane, i u Gradu Zagrebu povećanje broja oboljelih i činjenica da je svaki treći testirani pozitivan, dovela je do problema. Naime, nalazi koji govore je li netko pozitivan ili negativan sada će dolaziti unutar 48 sati, a ne 24 kako je bilo do sada.

Posebno zabrinjava i to da je izražena lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.

- Problem je što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji - rekao je Beroš i ukazao, odnosno upozorio na skrivanje kontakata koje uvelike djeluje na širenje epidemije.

- Od ukupnog broja jučerašnjih novozaraženih 2776, čak 2099 nije iz samoizolacije - zaključuje Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:26