ŽALILI SE NOBILO I DORH

ODLUKA O PERKOVIĆU Vrhovni sud odlučio treba li ga izručiti Njemačkoj

Protiv Perkovića je izdan europski uhidbeni nalog zbog navodne upletenosti u ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, Vrhovni je sud na danas održanoj sjednici donio odluku o žalbama na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje smatra da bi nekadašnjeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića trebalo izručiti Njemačkoj. Tamošnje je pravosuđe za njim izdalo europski uhidbeni nalog jer ga dovodi u vezu s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Iako je odluka donesena, njezin sadržaj neće biti poznat do početka sljedećeg tjedna.

Žalbu je podnio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo koji tvrdi da je Izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost.

Podsjetio je i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Potpuno neočekivano, s obzirom da u cijelom slučaju zastupa interese njemačkog tužiteljstva, Državno se odvjetništvo također žalilo Vrhovnom sudu na odluku Izvanraspravnog vijeća.

DORH je istaknuo da je sud povrijedio zakon te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u slučaju Perković nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

Pojasnili su da je ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnost njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Uslijed toga, prema DORH-u, najveća kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima nedjela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna je zatvor od najviše petnaest godina.

'Iz navedenih razloga je relativna zastara kaznenog progona nastupila protekom roka od petnaest godina odnosno 29. srpnja 1998. i stoga je Državno odvjetništvo bilo dužno radi pravilne primjene zakona podnijeti žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu', naveli su u priopćenju povodom podnošenja žalbe.

Prosvjed Autohtone - Hrvatske stranke prava: 'Vlada i Udba štite ubojicu Perkovića'. Pogledajte FOTOGALERIJU

U slučaju obavještajca Zdravka Mustača Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je odluku prema kojoj ga Hrvatska ne treba izručiti Njemačkoj. Na tu odluku žalbe nisu podnijeli ni Mustačeva obrana, ni DORH, ali se u proces umiješala obitelj ubijenog Stjepana Đurekovića pa bi i o Mustačevom slučaju trebao odlučiti Vrhovni sud.

Inače, Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje na suđenju Krunoslavu Pratesu u Njemačkoj.

Sindičić je u međuvremenu odvjetniku Anti Nobilu poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom. Tvrdi da su ga na to natjerale njemačke tajne službe i tužiteljstvo, što su Nijemci demantirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47