NOVO VODSTVO

ODREĐEN DATUM UNUTARSTRANAČKIH IZBORA U HDZ-u Jedan od kandidata za predsjednika bit će i Karamarko? Izvori bliski njemu: 'Jako je blizu odluke...'

 
Tomislav Karamarko
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je danas neslužbenu odluku o datumu održavanja unutarstranačkih izbora, a članovi najveće hrvatske stranke novo vodstvo birat će 15. ožujka, objavio je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Službena odluka donijet će se na idućoj sjednici Nacionalnog vijeća početkom veljače, a izbori će se raspisati 7. veljače, kada kreću i svi rokovi.

Aktualnom predsjedniku Andreju Plenkoviću mandat prestaje 17. travnja, a prema Statutu, izbori za vodstvo HDZ-a moraju se održati mjesec dana prije isteka mandata. Izravno se biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika. Kandidati za predsjednika i zamjenika moraju prikupiti oko 10.500 potpisa (pet posto od ukupnog broja članova), a oni za potpredsjednike oko 6300 (tri posto od ukupnog broja članova), od ukupnog broja od oko 210.000 članova i to do 15 dana prije izbora.

Zagreb, 240120.
Sjednica Nacionalnog vijeca HDZa
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Glasati i biti birani mogu biti svi članovi, iako Statut nalaže da to mogu biti samo oni koji su uredno u zadnjih šest mjeseci podmirivali članarinu.

Nakon izbora vodećih ljudi stranke koji se biraju po načelu jedan član, jedan glas, kreću i izbori za predsjednike i potpredsjednike temeljnih, općinskih, gradskih, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a, na prijedlog najmanje tri posto članova s pravom glasa iz organizacije u kojoj se provode izbori, koji se također održavaju izravno. Oni će se birati 5. travnja, a drugi krug bit će 19. travnja.

Temeljni ogranci, pak, koji se biraju delegatski, birat će se od 21. veljače do 14. ožujka, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije, od 20. travnja do 3. svibnja županijske organizacije i zagrebački gradski odbor. Izborni Sabor HDZ održat će se 16. svibnja na kojem će delegati birati članove Predsjedništva.

Zagreb, 240120.
Sjednica Nacionalnog vijeca HDZa
Na fotografiji: Nacionalno vijece HDZa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Na prošlim unutarstranačkim izborima pravo glasa imalo je 208.277 članova, a na izbore je izašlo njih 98.209, odnosno 46,83 posto. Plenković je, kao jedini kandidat, dobio 99,61 posto glasova odnosno nešto više od 97.000, dok je njegov prethodnik Tomislav Karamarko, također kao jedini kandidat, dobio oko 5000 glasova manje.

Ovaj put Plenković bi mogao imati protukandidate, koji će se najvjerojatnije udružiti. Tako bi Miro Kovač, nekadašnji ministar vanjskih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka, mogao biti kandidat oporbene, alternativne struje, za predsjednika, dok bi Davor Ivo Stier, koji je dugo kalkulirao, mogao biti kandidat za potpredsjednika stranke. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava već se izjasnio da će se kandidirati za zamjenika predsjednika, a ne treba zaboraviti ni na Milijana Brkića, aktualnog zamjenika koji je najavio da će se sigurno kandidirati na neku dužnost, ali će tek procijeniti na koju. Prema pisanju medija, “alternativni trojni pakt Kovač-Stier-Penava” već danas bi trebao najaviti kandidaturu i izborni program.

Također, kako neslužbeno doznajemo, sve bliže odluci da se kandidara za predsjednika stranke je i bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. Izvori bliski Karamarku kažu nam da je na korak do te odluke, da će vidjeti kako će izgledati izborni proces i kako je vrlo izvjesno da će idući tjedan i potvrditi kandidaturu.

- Karamarko je jako blizu te odluke s obzirom na odjeke s terena i vrlo lako se može dogoditi da se kandidira. O tome će nešto reći idući tjedan - kaže naš sugovornik blizak bivšem predsjedniku HDZ-a.

Zagreb, 240120.
Sastanak predsjednistva HDZa.
Na fotografiji: Vladimir Seks.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković je zadnjih dana dobio javnu potporu većine viđenijih i utjecajnih HDZ-ovaca koji su na funkcijama, pa se smatra favoritom na ovim izborima, ali lako se može dogoditi da ostane predsjednik, a da mu netko iz oporbene trojke bude zamjenik, ili potpredsjednik. Uostalom, gubitnici iz oba tabora koji ne prođu 15. ožujka na izravnim izborima za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike stranke imaju priliku za “popravni” na Općem saboru gdje se mogu kandidirati za članove Predsjedništva.

O podršci Plenkoviću zadnjih se dana izjasnio gotovo cijeli HDZ-ov establišment, jedino se nisu izjašnjavali predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić i eurozastupnik, dosad blizak Plenkoviću, Karlo Ressler, koji je rekao da nitko nema njegovu bjanko podršku. No, danas je Vladimir Šeks rekao da i Ressler podržava Plenkovića, te da je njegova izjava bila nespretna. Domagoj Ivan Milošević je pak rekao da će dati podršku onom kandidatu koji bude jamčio provođenje strukturnih promjena u Hrvatskoj, obračun s korupcijom i borbu za svakog mladića i djevojku koji su otišli iz zemlje.

- Mislim da će na izborima u HDZ-u pobijediti kandidat koji umjesto svojeg ega ponudi momčad i jasnu viziju i program za idućih desetak godina - istaknuo je Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:01