ROŠADE U VRHU KATOLIČKE CRKVE U RH

ODREKNUĆE Papa će do Uskrsa umiroviti četvoricu najdesnijih hrvatskih biskupa

Milu Bogovića, Jurja Jezerinca, Valtera Župana i Antu Ivasa u HBK bi trebali zamijeniti biskupi politički umjerenijih stavova

Vatikan je u najvećoj mjeri utjecao na benigno intonirane ovogodišnje božićne homilije hrvatskih biskupa, međutim u idućih šest mjeseci očekuju se najvažniji potezi pape Franje, koji bi mogli stubokom promijeniti odnose unutar Hrvatske biskupske konferencije. Od Franje se očekuje da - prema pravilima Kanonskog prava - možda već do Uskrsa 2014. umirovi skupinu biskupa, koji, redom, pripadaju desnoj struji ovdašnje Crkve.

U idućih 12 mjeseci u mirovinu odlaze četvorica biskupa: krčki biskup Valter Župan, biskup gospićko-senjski Mile Bogović, biskup šibenski Ante Ivas, kao i vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Valter Župan je već u kolovozu prošle godine od pape Franje zatražio odreknuće od službe, a u predstojećim mjesecima isto će napraviti Bogović, Jezerinac i Ivas.

Formalno-pravno oni su to dužni napraviti kada napune 75 godina, ali ovaj slučaj povlači ne samo kadrovske, nego i puno važnije političke implikacije. Sva četvorica starih biskupa neupitni su desničari i pripadnici, izrazito dominantnog, nacionalno-konzervativnog krila u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Mile Bogović je dulje od desetljeća bio najglasniji crkveni oponent ovdašnje ljevice i liberala, iako je u zadnje vrijeme postao nešto umjereniji u javnim nastupima. Juraj Jezerinac je dugo bio najeksponiraniji kritičar “komunista”, zbog čega je bivši predsjednik Stipe Mesić od Vatikana tražio da nekako primiri tog radikalnog vojnog ordinarija. Šibenski biskup Ante Ivas javno je podržao optužbe desnih braniteljskih udruga protiv Vlade Ivice Račana, a u javnosti se hvalio prijateljstvom s Markom Perkovićem Thompsonom, desničarskom glazbenom ikonom.

Papine odluke nestrpljivo se iščekuju i u HBK, što je ovih dana u neformalnom razgovoru potvrdila osoba bliska Biskupskoj konferenciji. U teritorijalnom pogledu, nije nebitan podatak da slijedi promjena čak trojice biskupa s juga Hrvatske na kojem tradicionalno dominiraju pobornici desne struje. Zato će Franjina odluka tko će zamijeniti Župana, Ivasa i Bogovića precizno pokazati vatikansko gledanje na poteze ovdašnjih biskupa, ali još više što Papa traži od Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Sve će postati prilično jasno već kada oko Uskrsa na jugu dobijemo prvog novog biskupa. Ne želim spekulirati s imenima kandidata, ali prilično je izvjesno da je moguće očekivati dolazak biskupa umjerenijih stavova. Pritom budimo precizni - ni ubuduće između biskupa neće biti razlika u moralnim pitanjima kao što su pobačaj, eutanazija, a posebno homoseksualni brakovi, ali realno je imenovanje novih članova HBK koji će zastupati umjerenije stavove u politici - smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Već godinama je neformalni predvodnik umjerene biskupske grupacije Ivan Devčić, riječki biskup, koji je održao izrazito tolerantnu božićnu misu.

- Boga legitimira ne samo jedinstvo nego i različitost te nam tako dariva jedno Evanđelje u četiri različita oblika. Bogu nije draga uniformnost, on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi. Ako smo stvoreni na sliku Božju, a Sveto pismo nam kaže da jesmo, morali bismo i mi slično postupati te prihvaćati i promicati jedinstvo u razlici i razliku u jedinstvu u svom zajedničkom životu - istaknuo je nadbiskup Devčić, kojega su slušali Zoran Milanović i Vojko Obersnel.

Devčića je iznimno poštovao Ivica Račan, koji je u privatnim razgovorima riječkog biskupa opisivao kao tolerantnog intelektualca snažne duhovnosti.

Zadnjih su godina ekumenske poruke stizale od požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa i jedinog člana HBK koji je javno napao vandale koji su po pravoslavnim objektima u Dubrovniku i Splitu ispisivali ustaške grafite. U godini koja dolazi Devčić, Uzinić i Škvorčević, čini se, dobit će nove saveznike u Biskupskoj konferenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:33