'HRVATSKA MORA BOLJE'

ODRŽAN VELIKI PROSVJED, NA TRGU SU BILE TISUĆE 'Premijeru, vi ste krivi za štrajk! Moja kolegica radi već 38 godina, znate li kolika joj je plaća?'

 
 Dragan Matić/Boris Kovačev / Cropix

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u ponedjeljak s prosvjeda pod geslom "Hrvatska mora bolje" na Trgu bana Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem "Nema predaje"!

Nakon što je prosvjed na kojem se, po procjenama novinara, okupilo više od 20.000 ljudi, započeo s pjesmom "Gaudeamus igitur", okupljenima se obratila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručivši da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente već pokret za bolje obrazovanje i njegov status.

Ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske

Ovo više nije samo štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu, naglasila je Šprem.

"Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanjem naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno", ustvrdila je Šprem.

FOTOGALERIJA: Prosvjed prosvjetnih radnika u Zagrebu

"Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći 'dosta', 'dosta' marginaliziranju obrazovanja, 'dosta' ignoriranju dijaloga, 'dosta' krivoj politici, 'dosta' podcjenjivanju vlastitih građana, 'dosta' uništavanja budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani", rekla je Šprem podržana skandiranjem okupljenih "Dosta, dosta, dosta".

"Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata", poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ako je itko ponizio sve nas u obrazovanju, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena, kazao je Stipić.

"Mi učitelji smo Liga prvaka"

"Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", istaknuo je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca.

Miletić je time odgovorio Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Saša Ceci iz Sindikat znanosti i visokog obrazovanja rekao je da su došli na Trg zbog "teta spremačica koje rade za 3000 do 3500 kuna".

"Pitali su me što bih poručio premijeru - htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti u štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice, koje za 3000 - 3500 kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi", poručio je Ceci.

"Osjećamo se kao drugorazredni građani"

Učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije uskliknuo je da se "zahvaljuje svima koji su po nama pljuvali, koji su nas omalovažavali, jer oni su razlog zašto smo mi danas ovdje".

"Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani, koji radimo drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom", ogorčen je Žužul.

"Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja... vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu - jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji", rekao je Žužul poručivši - možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore.

Mihalinec: Iza nas stoje učitelji, stoji Hrvatska

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati "tko stoji iza sindikata". Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska, ustvrdio je Mihalinec.

"Premijeru pitate se zašto smo danas ovdje - pa vi ste to htjeli - trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja učenika - vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici", rekao je Mihalinec.

Podsjetio je kako su na trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

"Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga kad vas vidim mogu reći - prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti", rekao je Mihalinec.

Sindikati traže rješavanje problema zaostajanja plaća u obrazovanju

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

U petak su predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio kako se približavaju rješavanju problema, no nije govorio o pojedinostima.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja te očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

"Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je Plenković i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

Sastanak u Banskim dvorima u 16 sati

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će, ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.

-------------------------

Prosvjed smo pratili uživo, a njegov vremenski tijek možete pogledati ovdje:

13:10 Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec zadnji se obratio okupljenima. Poručio je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati "tko stoji iza sindikata". Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska, ustvrdio je Mihalinec.

- Premijeru pitate se zašto smo danas ovdje - pa vi ste to htjeli - trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja učenika - vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici", rekao je Mihalinec.

Podsjetio je kako su na trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

"Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga kad vas vidim mogu reći - prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti", rekao je Mihalinec.

-------------------------

12:52 Mnoštvu okupljenih prosvjednika obratio se i učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije

- Dok stojim pred vama, emocije su mi pomiješane. Osjećam i ponos i stid. Stid jer su me oni najgori u društvu natjerali da se dignem u 4 ujutro i dolazim 400 kilometara i javno se izložim ovdje umjesto da sam u svojem razredu. Nakon samo 13 godina staža ja sam mrtav, iscrpljen. A to nije zbog mojih učenika, ja samo zbog njih provodim stotine reformi. Ogorčen sam što me svaka budala može zvati uhljebom. Drugorazredan sam jer me mediji mogu secirati. Znate li za posao koji svaka seoska baba zna bolje od nas, rekao je učitelj s pozornice.

Zahvalio se svima koji su po njima pljuvali, koji su ih omalovažavali, jer "oni su razlog zašto smo mi danas ovdje".

- Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani, koji radimo drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom, ogorčen je Žužul.

- Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja... vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu - jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji, rekao je Žužul poručivši - možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.

-------------------------

12:45 Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da je bolja Hrvatska danas na Trgu.

- Bolja Hrvatska sigurno nije ona Hrvatska u kojoj 30 dana morate prestati s radom, izvukli smo desetke tisuća ljudi na ulice da biste za 3 sata dobili poziv koji ste čekali 30 dana, rekao je Stipić. Dodao je da su ih ponizili oni koji za sindikate nisu imali vremena.

- Ipak ima nešto dobro. To zlo nas je ujedinilo, rekao je.

-------------------------

12:43 Poznati fizičar Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković također je govorio:

- Ono što radi premijer nije dijalog. Imali smo neki dan štrajk, naše tete spremačice bile su u štrajku, koje s 3.000 do 3.500 kuna čiste naše laboratorije s otrovima. Srce mi je bilo puno. Moji kolege s 4.500 kuna od naše pretpotopne opreme rade nešto s čime možemo konkurirati Amerikancima i Francuzima. I oni nam odlaze, a kad oni odu, za te novce ne možete dobiti više nikoga. Premijeru bih poručio, ovo ti je škola, drugi puta ćeš pametnije. Ako bude drugog puta, poručio je Ceci.

Boris Kovacev / CROPIX

12:28 - - Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade. Želim se zahvaliti svima vama dragi ljudi, svakom pojedincu koji ste stali s nama u našoj borbi za bolju Hrvatsku, poručio je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca. Miletić je time odgovorio Plenkoviću koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

- Mi učitelji smo ponosni na svoj rad, ako imaš nešto protiv nas, stani imenom i prezimenom iza tih prijava. Moja kolegica radi 38 godina, 8 mjeseci i 3 dana, zadnja plaća joj je bila 6.200 kuna. O čemu pričate vi, gospodo političari? Koga vi lažete i obmanjujete? Dosta vas je više! Dosta!, rekao je.

-------------------------

12:19 Okupljenima se nakon Ane Tuškan obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

- Ovaj štrajk je konačno svjetlo na kraju tunela, tom svjetlu doprinijeli ste svi vi, koji ste nosili ovaj štrajk, roditelji koji su podržali ovaj štrajk, koji pokazuju da je obrazovanje važno, baka servisi, društvene mreže, javnost koja je prepoznala istinu. Hvala vam na zajedništvu, ustrajnosti, pokazali ste nesebičnost i hrabrost, ova naša priča me čini neizmjerno sretnom. Ovo je broba protiv odlaska u Irsku i Njemačku. Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći dosta. Dosta ignoriranju dijaloga, dosta krivoj politici, dosta podcjenjivanja građana, dosta uništavanja budućnosti našoj djeci, poručila je s pozornice.

-------------------------

12:10 'Čekamo tramvaj, a tramvaja nema', riječi su kojima je sindikalistica Ana Tuškan započela prosvjed 'Hrvatska mora bolje' na krcatom Trgu bana Julačića gdje se okupilo veliki broj prosvjednika o čemu svjedoče fotografije.

-------------------------

11:56 Učitelji su napunili cijeli Trg, došli su iz cijele Hrvatske - od Cavtata, Istre, Međimurja i Slavonije.

Daria Juričan iz Velog Rata kaže kako je došla zbog digniteta učitelja. - Došli smo pokazati da se ne bojimo, da nemamo strah. A tko nema straha njrga se treba bojati - veli Juričan iz OŠ Jesenice.

Jagoda Brlobuš iz zagrebačke 13. Gimnazije kaže kako Konvencija o pravima djeteta kaže da dijete ima pravo na obrazovanje, ali da onda trebaju imati i smirene i podmirene učitelje koji će im to omogućiti. - Ovo što ova Vlada radi je perverzija i mi smo došli reći da je dosta - kaže Brlobuš.

-------------------------

11:34 Uz prigodne pjesme prosvjednici na Trgu bana Jelačića čekaju 12.05 i službeni početak prosvjeda. Puštaju se pjesme 'Budi ponos, 'Pokreni se' (Majke), Vangelisova naslovna tema iz filma 'Vatrene kočije', Gibonnijeva 'Ovo mi je škola', 'Himna generacije' Dubioze kolektiv i druge.

Damjan Raknić

-------------------------

10:28 Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, štrajk učitelja koji traje više od mjesec dana, odnosno pregovore koje Vlada vodi sa sindikatima.

- Dijalog je stalan, dijalog će biti i danas popodne, nakon prosvjeda. Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za 6 posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće", rekao je Plenković.

Upitan je i očekuje li ovaj tjedan završetak štrajka u školama.

- Danas. Ja danas očekujem da se stvar završi, rekao je Plenković. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------

11:07 Prosvjednici se u velikom broju kreću Ilicom u smjeru Trga, povorku predvode sindikalni čelnici među kojima Branimir Mihalinec i Vilim Ribić. Oko 11:07 stigli su do Trga bana Jelaćića. Središnji prosvjed počinje u 12.05.

-------------------------

10:55 Povorka je krenula prema Trgu bana Jelačića.

-------------------------

10:38 Kako javlja naš reporter, Trg Republike Hrvatske krcat je prosvjednicima iz cijele Hrvatske. Ranije je najavljeno da bi povorka mogla krenuti u 11 sati, ali prema neslužbeim informacijama to bi se moglo dogoditi i ranije. Na jednome transparentu upućena je poruka ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću na kojemu piše 'Josipe, vrati se doma'. U potpisu stoji Gimnazija Požega, koju je pohađao ministar rodom iz tog slavonskog grada.

Zagreb, 251119.
Okupljanje prosvjednika prije pocetka prosvjeda Hrvatska mora bolje u organizaciji osnovnih i srednjih skola.
Na fotografiji: prosvjednici.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

10:00 Veliki broj prosvjednika već se okupio ispred HNK na Trgu Republike Hrvatske. Mnogi nose tranparente, ovo su samo neki od njih: 'Obrazovanje nije na prodaju', 'Moj koeficijent je 1,234, koliki je vaš?', 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost', 'Petrinja grad učitelja uz učitelje', 'Bratec Andrej, kaj još spiš, već ti vura tuče 6,11', 'Plenki! Nisam ovca da me šišaš, ja imam svoju frizerku', 'Ovo je finale Lige prvaka' i drugi.

"Oboružani" su bubnjevima, trubama i zviždaljkama, a čak je viđena i jedna vuvuzela. I ovo su neki od transparenata: "Ne odustajemo! Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Učitelji nisu ovce", "Reforma smo mi", "Ustani bane, prosvjeta te zove! Zašto za narod nema love?", "Vratite nam dostojanstvo", "Bože, baci kredu i budi precizan"...

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zasad su okupili više od tisuću prosvjednika pred HNK-om, a svakog trenutka stiže ih sve više.

U 11 sati krenut će na Trg ban Jelačića na veliki prosvjed kojim traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

-------------------------

9:41 Na Trgu Republike Hrvatske, kod HNK stižu autobusi iz cijele Hrvatske. Pristigli su učitelji i profesori iz Požege, Slavonskoga Broda, Pule i nose tranparente i zviždaljke.

Damjan Raknić

Damjan Raknić
Okupljanje na Trgu

-------------------------

9:00 U Zagreb autobusima pristižu učitelji i profesori iz cijele Hrvatske. Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec najavio je da bi moglo stići ČAK 200 autobusa. Samo iz Međimurja je krenulo 12 autobusa, a Iz Rijeke šest. U Facebook grupi Podrška roditelja nastavnicima u štrajku objavljeno je nekoliko fotografija iz autobusa. Optimistični učitelji i profesori iz Splita, Rijeke, Koprivnice, Đakova i drugih gradova javljaju se fotografijom iz autobusa.

- Vozimo se dalmatinom, bura dere, malo nas treska, automobili sviraju, Dalmatinci stižu, napisala je jedna učiteljica iz Dalmacije.

- Probudi se Zagrebe. Stižu gosti, napisal je druga učiteljica.

-------------------------

Prosvjed učitelja i nastavnika pod nazivom “Hrvatska mora bolje” danas u 12.05 sati na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića mogao bi biti najmasovnije okupljanje za bolje obrazovanje i status prosvjetnih djelatnika još od prosvjeda za kurikularnu reformu na istome mjestu 1. lipnja 2016. godina.

Prema jučerašnjim informacijama školskih sindikata, broj mogućih sudionika iz cijele Hrvatske raste iz sata u sat, procjene se zasad vrte oko brojke od najmanje 20.000. Samo broj sindikata koji podupiru kolege iz prosvjete popeo se u nedjelju iza podne na 55, podrška stiže od pomoraca, željezničara, policajaca, Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova - ORCA, šumara, cestara, knjižničara i brojnih drugih koji također najavljuju dolazak na Jelačić plac.

Čelnici

Danas nastave nema u cijeloj zemlji, štrajk sindikati najavljuju i tijekom ovoga tjedna unatoč tome što se paralelno vode pregovori s Vladinom stranom i što su čelnici sindikata obrazovanja u petak nakon sastanka s Vladinim predstavnicima izjavili da se približavaju rješenju koje bi trebalo pridonijeti zaustavljanju štrajka u školama koji traje još od 10. listopada. Ni jučer čelnici sindikata obrazovanja nisu htjeli govoriti u kojem smjeru ide Vladina ponuda i koliko su blizu rješenja, uglavnom su bili koncentrirani na današnji prosvjed.

- Prosvjed i štrajk nemaju nikakve veze s politikom. Naši su zahtjevi opravdani, a sve drugo su igre s kojima nemamo veze. Naš je zahtjev rast koeficijenata u obrazovanju od 6,11 posto, a koliko će Vlada to ozbiljno shvatiti, vidjet ćemo kad ponudi rješenje. U suprotnom, ne vidimo kraj štrajku - kratko je u nedjelju rekla Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, uvjerena da će Vladi najbolji odgovor dati prosvjed na Trgu bana Jelačića.

I dalje nijedna strana ne želi reći ništa o sadržaju pregovora koje vode, iako je premijer Andrej Plenković u subotu rekao kako su “ponudili takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan”. No, kada će se učenici i nastavnici vratiti u učionice, zasad nitko ne može reći sa sigurnošću. O tome konkretno više nije rekla ni resorna ministrica Blaženka Divjak, koja se u nedjelju oglasila putem Facebooka. U objavi je, uz ostalo, rekla da od prvog dana krize ima jasno stajalište kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu te da “smo odnose između sindikata i Vlade konačno izvukli iz ukopanih rovova”.

Kolege

- Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje od petka su na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene spekulacije i igrice. Cilj je riješiti ovu krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu - poručila je jučer ministrica Divjak. Dodala je i kako je vrijeme da odrasli i odgovorni ljudi primjerom pokažu kako mogu riješiti probleme ako se već reformom od učenika traži da, umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme.

Prosvjed na Trgu bana Jelačića danas počinje okupljanjem na Trgu Republike Hrvatske u 10 sati, a od 11 sati povorka će krenuti Masarykovom preko Gundulićeve i Ilice do glavnoga trga pa su u to vrijeme mogući zastoji u prometu. Na početku prosvjeda od 12.05 sati zbor će otpjevati akademsku himnu “Gaudeamus igitur”.

Nakon toga govorit će sindikalni lideri, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te po jedan učitelj, odnosno profesor, iz osnovnoga, srednjeg i visokog obrazovanja. Puštat će se uglavnom domaća play lista, zasad nema najava da će se na pozornicu popeti neki domaći band ili solist.

Osim kolega iz drugih sindikata, prosvjetarima stižu brojne poruke potpore, čak i izvan Hrvatske. Sindikat obrazovanja iz Srbije, primjerice, u pismu potpore hrvatskim kolegama ističe, uz ostalo, kako oni “brane dostojanstvo profesije i jačaju ugled prosvjetnih radnika ne samo u Hrvatskoj, nego i šire”. Svoje je simpatizere na Trg bana Jelačića pozvala i udruga U ime obitelji Željke Markić, kao i brojne druge civilne udruge, udruge roditelja, brojni građani...

Sve zabrinutiji roditelji djece u učeničkim domovima u Zagrebu

Iako prosvjetari uživaju veliku potporu roditelja, ima i onih koji putem društvenih mreža izražavaju nezadovoljstvo dugotrajnošću štrajka i neizvjesnošću održavanja nastave.

Osobito su zabrinuti roditelji srednjoškolaca čija su djeca smještena u učeničkim domovima u Zagrebu, a dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, od Zagorja, Slavonije do Like. Iako domovi normalno rade i osiguravaju sve potrebne uvjete za tu djecu, ipak većina učenika nije imala nastavu gotovo cijeli prošli tjedan. - Ne mogu djetetu reći da se vrati kući jer ne znam hoće li neki od nastavnika ipak održati nastavu, a žao mi je i što tamo sjedi bez ikakvih obveza - požalila se jedna majka.

U Zagreb se sprema 25 autobusa s članovima sindikata Preporod

Iako formalno ne sudjeluje u organizaciji današnjeg prosvjeda, svoje je članove u Zagreb pozvao školski sindikat Preporod Željka Stipića, koji od prvog dana sudjeluje u štrajku u školama. Stipić je jučer rekao da se put Zagreba sprema 25 autobusa s njihovim članovima, a uz one iz Zagreba i okolice, očekuje se da bi na prosvjedu moglo biti oko 3000 samo članova Preporoda.

- Najvažnije je da prosvjed pomakne štrajk u školama tamo gdje treba, to jest prema pronalasku rješenja - poziva Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:57