TISUĆE NA ULICAMA

Održani Noćni marševi za Dan žena, pogledajte veliki fotoizvještaj

Noćni marševi u povodu Međunarodnog dana žena održali su se večeras u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Noćni marš u Zagrebu

 Ivana Grgic/Cropix

Na Noćnom maršu organiziranom u petak na Međunarodni dan žena, brojni su prosvjednici, prolazeći centrom Zagreba povicima, plakatima i zviždanjem zahtijevali ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, uvođenje prava na pobačaj u Ustav, te zaštitu od svakodnevnog nasilja kojemu su izložene.

image
Ivana Grgic/Cropix

"Feminizam i gotovo" slogan je pod kojim je ove godine feministički kolektiv fAKTIV organizirao prosvjedni marš "Noćni marš - 8. mart". Sudjelovalo više od tisuću prosvjednika i održan je već osmu godinu zaredom. Ove godine Noćni marš osim u Zagrebu održao se i u Splitu, Rijeci, Šibeniku i Osijeku.

Mirno okupljanje započelo je oko 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a prosvjedna povorka s više od tusuću okupljenih je u 18,30 sati krenula prema Trgu bana Jelačića, i potom preko Frankopanske i Masarykove i Tesline ulice do parka Zrinjevac.

image
Ivana Grgic/Cropix

"Ne postoji pravo na seks - silovanje je zločin", "Mukte tamponi i pilule", "Smrt nasilju nad slobodom", "Žene kontra sistema", "Kleknite pred našim pravima", Snažna, hrabra, odvažna", samo su neki od transparenata koji su nosili okupljeni.

image
Ivana Grgic/Cropix

Tijekom sat i pol vremena marša koliko je prosvjednicima trebalo da dođu do Zrinjevca, zviždali su i uzvikivali razne parole dok su ih pozdravljali prolaznici i stanari centra, te su im automobili trubili u znak podrške. Prosvjednici su držeći transparentne koračali uz podršku bubnjara i drugih glazbenika.

Poruke organizatorica Marša

Organizatorice iz fAKTIVA započele su i završile marš govorima u kojima su istaknule kako je feminizam i borba za ženska prava nužna jer im država neće ustupiti prava ako se za njih sami ne izbore. "Ovogodišnja parola je Feminizam i gotovo jer je to naš odgovor na jeftine provokacije koje tvrde da su žene ravnopravne i da nema više smisla marširati" ističu.

image
Ivana Grgic/Cropix

“Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šatlerima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti", upozorile su.

image
Ivana Grgic/Cropix

Istaknuli su kako marširaju za sve potplaćene radnike i radnice stavivši pritom poseban naglasak na radnice propalih poduzeća koje godinama traže zarađene otpremnine kao i strane radnike i radnice koji se svakodnevno susreću sa rasizmom i neljudskim uvjetima u kojima žive i rade.

image
Ivana Grgic/Cropix

"Kada nas pitaju što mislimo o zakonu o femicidu, odgovaramo da se bojimo kako će i ovaj zakon biti samo mrtvo slovo na papiru kao što je zakon o pobačaju", rekla je jedna od govornica naglasivši kako pobačaj ženama u Hrvatskoj i dalje nije dostupan jer preko 60 posto ginekologa ima priziv savjesti i ne žele raditi svoj posao.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image

Danijela Dolenec i Tomislav Tomasević

Ivana Grgic/Cropix
image

Severina Vučković

Ivana Grgic/Cropix

"Svjesne smo da same ne možemo ništa, a da kratkoročno možemo malo. Znamo da je odgovor u zajedništvu. Feminizam gradimo zajedno, feminizam smo sve mi – i gotovo”, zaključile su članice fAKTIVa.

U povorci su bili i neki političari, među ostalima saborske zastupnice Dalija Orešković i Sandra Benčić kao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec.

Noćne marševe u hrvatskim gradovima pratili smo uživo, a kako je bilo pogledajte i pročitajte u nastavku.


21:49 Feministički kolektiv fAKTIV oglasio se priopćenjem u kojem tvrdi da je više od 10.000 ljudi u prosvjednom maršu kroz centar Zagreba proslavilo 8. mart.

"I ove godine marširalo se za besplatan i dostupan pobačaj. Članice fAKTIVa istaknule su da pravo na izbor ne znači i pravo na pobačaj dokle god su u bolnicama vlada priziv savjesti, dokle god su cijene pobačaja takve da je jedini stvarni izbor pred ženama platiti pobačaj ili platiti režije. Pedeset godina prošlo je od Ustava kojim je ženama na ovim prostorima bilo zajamčeno pravo na pobačaj. Četrdeset i šest godina od Zakona koji nam i danas kroji živote. Dvadeset i četiri godine nakon što je pobačaj ispao u Ustava. Šest godina otkako je Ustavni sud naložio izradu novog zakona. Skoro dvije godine otkako se cijela zemlja digla na noge jer su branili ženi da prekine trudnoću koja joj je ugrožavala zdravlje. Isto toliko vremena šutnje ministra zdravstva. Par mjeseci od posljednjeg istraživanja koje je pokazalo da priziv savjesti i dalje dominira našim bolnicama”, upozorile su feministkinje sa Zrinjevca, navodi se u priopćenju.

Pitale su, stoji dalje, kako odgovoriti na nasilje, a odgovor je ne okretati glavu. "Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šalterima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti. Feminizam i gotovo", upozorile su.

Glavu, kako se navodi, ne treba okretati ni od novog pokušaja podjele radništva, kazale su i poručile da feminizam znači radnike i radnice sindikalno povezivati i organizirati, umjesto dijeliti na strane i domaće. "Da s radom može i drukčije, pokazalo nam je lani i 25 radnika i radnica s Filipina koje su dale kolektivni otkaz u zagrebačkoj firmi koja ih je tjerala da na kioscima rade sedam dana u tjednu, u smjenama gladuju i pišaju u kadu. Uz takve radnice trebaju stati domaći sindikati, kao i sve mi feministkinje koje o radu govorimo iz godine u godinu. O radu na poslu i radu po kući, za sebe i druge. Baš kao što su to činile feministkinje, radnice i komunistkinje od 1911. godine, od prvog međunarodnog dana žena – radnica".

"Svjesne smo da same ne možemo ništa, a da kratkoročno možemo malo. Znamo da je odgovor u zajedništvu. Feminizam gradimo zajedno, feminizam smo sve mi – i gotovo", zaključile su članice fAKTIVa.


20:42 U Osijeku se povodom Međunarodnog dana žena marširalo pod geslom ‘Žena s glasom‘, od središnjeg Trga Ante Starčevića do Parka Kralja Držislava gdje su kod Školjke pročitani zahtjevi upućeni državnim institucijama.

Ovogodišnji drugi po redu ‘marš‘ organizirala je inicijativa Noćni marš Osijek u kojoj je sudjelovao i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava čija je izvršna direktorica Natalija Havelka podsjetila kako se ove godine u Hrvatskoj održavaju troji izbori te su na taj način željele osvijestiti žene da izađu na njih i glasaju "za pravu opciju" jer jedino tako mogu mijenjati javne politike za poboljšanje svojih ženskih ljudskih prava.

Iako su se žene prije više od 70 godina izborile za pravo glasa i danas svjedočimo neravnopravnosti spolova i danas su ugrožena ženska ljudska prava, upozorila je Havelka napominjući kako upravo iz tog razloga izražavaju svoje zahtjeve koje će uputiti državi. Prema njezinim riječima država je ta koja treba štititi ženska ljudska prava.

Zahtjeve smo formirali u nekoliko grupa - rodno uvjetovano nasilje, zahtjevi koji se odnose na rad i zapošljavanje, medije, reproduktivna prava i obrazovanje, podsjetila je Havelka dodajući da su razlike među muškarcima i ženama vidljive u svim područjima.

Posebno je istaknula rodno uvjetovano nasilje navodeći aktualni primjer slučaja silovanja pacijentice u osječkoj bolnici.

S marša ćemo Vladi uputiti zahtjev i zatražiti hitnu izmjenu Zakona o liječništvu i uvođenje odredbe da se liječnika nad kojim se vodi kazneni postupak protiv kaznenog djela protiv spolne slobode udalji s mjesta rada dok traje taj postupak, kazala je Havelka naglašavajući kako država treba donijeti sveobuhvatnu politiku borbe protiv nasilja u obitelji koja je istekla 2022 godine i još uvijek nije donesena.

Mirna Šostarko, iz inicijative Noćni marš Osijek tvrdi da se ženin glas u današnjem društvu konstantno pokušava utišati, sve više je problema što se tiče rodne ravnopravnosti i ženskih prava i to ne samo na nacionalnoj razini već i lokalno u gradu Osijeku.

Želimo poručiti ženama da izađu van na ulice, da dignu glas i da se njihov on čuje. Želimo na ovaj način motivirati žene da izađu na izbore i reći im da donesu informiranu odluku o tome za koga će glasati, da. malo bolje promotre kakve nam se opcije nude i tko nudi solucije za poboljšanje ženskih prava, poručila je Šostarko.

Stvari se, kaže, jako sporo mijenjaju i transparenti i poruke koje su imale prije tri godine i dalje su zapravo aktualne.

Ali ne stajemo na maršu, plan nam je napraviti cijelu kampanju gdje ćemo stupiti u kontakt sa svim vodećim strankama u RH i pokušati informirati žene što bolje o svemu što se događa, naglasila je.

Organizatori navode kako je na prošlogodišnjem Noćnom maršu u Osijeku bilo okupljeno 500-tinjak Osječanka i Osječana a da je ove godine okupljeno znatno više.

Uz „Zle bubnjare“, zviždaljke i brojne transparente povorka je krenula s Trga Ante Starčevića te zatim Kapucinskom ulicom, Ulicom Europske avenije došla do Parka Kralja Držislava kod Školjke gdje su pročitani zahtjevi inicijative koji će biti upućeni Vladi.


20:09 Povodom Dana žena, udruga Domine i ove godine je organizirala noćni marš U Splitu s kojim su proslavile žensku snagu, solidarnost i podršku, ali i upozorile na svakodnevno nasilje kojem su žene izložene. Zalažu se za efikasniju pomoć i zaštitu na ulici, radnom mjestu, ali i u njihovom vlastitom domu, javlja Slobodna Dalmacija.

Ove godine navršava se dvadeset godina od kada su članice udruge Domine prvi put na Rivi i u Marmontovoj ulici obilježile Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivali na slavljenje 8. ožujka kao Međunarodnog dana žena čega su se i prisjetile u uvodnom dijelu večeri.

image

Noćni marš u Splitu

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Okupljanje pod geslom ‘Marš za Dan žena - Ni sama! Ni kriva! Ni druga!‘, okupio je više stotina ljudi koji su isticali zahtjeve za poštivanje i zaštitu ženskih prava.

Brojne su žene, ali i muškarci nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo Bez straha, bez kompromisa, Prestanite kriviti žene, Hoćemo sve i hoćemo sad, Uvijek ponosne, nikad ponizne, Moj glas za mir, Feminizam i gotovo, te brojne druge.

Na Trgu Gaje Bulata, ispred zgrade HNK, okupilo se po procjeni organizatora petstotinjak sudionika, koji su slavili žene, žensku solidarnost i podršku.

"Žene su svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja", kazala je izvršna koordinatorica Domina Mirjana Kučer.

Rekla je da ovogodišnja njihova poruka nosi poruku ženske solidarnosti, otpora strukturnom nasilju, a to je i njihov odgovor na predstojeće izbore nacionalne i za europski parlament gdje žene ne nalaze svoje mjesto u prostorima političke moći na način na koji bi trebali.

Ove godine se navršava dvadeset godina od kada su članice udruge Domine prvi put na Rivi i u Marmontovoj ulici obilježile Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivale na slavljenje 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.

Marš "Ni sama! Ni kriva! Ni druga!" započeo je obraćanjem u 18 sati na Trgu Gaje Bulata ispred HNK Split, a potom je preko Marmontove, Rive, Podruma i Peristila, kroz Krešimirovu ulicu stigao do Pjace na kojem su se organizatorice obratile donositeljima političkih odluka i istaknule zahtjeve za poštivanje i zaštitu prava žena.


19:54 Nakon što su prošli kroz Jurišićevu, Ilicu, Gundulićevu i Teslinu ulicu, sudionici marša u Zagrebu stigli su na Zrinjevac, gdje su uz bubnjeve skandirali "Živio osmi mart!" i druge parole.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Noćni marš u Zagrebu

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Noćni marš u Zagrebu

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Danijela Dolenec i Tomislav Tomasević

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Severina Vučković

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

19:29 Maršira se i u Šibeniku. Povorka je krenula od Trga Poljana, preko Kalelarge pa sve do Trga Republike Hrvatske.

Marš su organizirali Šibenska udruga mladih i Kukturna udruga Fotopoetika.

image

Noćni marš u Šibeniku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

19:16 Mnogi sudionici marša u Zagrebu u rukama drže transparente s parolama poput ‘Pobačaj u Ustav‘, ‘Žena, majka, radnica‘, ‘Žene vode promjene‘, ‘Ne moram ja ništa‘, ‘ I svetica i kurva, sve po potrebi‘, ‘Ženama je dosta‘ i slično.

U organizaciji Udruge Domine prije nego je povorka krenula izvedena je i feministička verzija "Lijepe naše", a pjesmi se pridružila i Severina koja je podržala akciju, javlja Danas.hr. Ona je prije nekoliko dana pozvala obožavatelje da se pridruže okupljanju.

image

Noćni marš žena u Zagrebu, na gfotografiji Severina Vučković

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Maja Sever

Ivana Grgic/Cropix
image

Rada Borić

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Branka Bakšić Mitić

Ivana Grgic/Cropix

19:01 Povorka u Zagrebu je krenula s Trga žrtava fašizma i kreće se Jurišićevom ulicom prema Zrinjevcu.

Na čelu povorke sudionici drže transparent s parolom ovogodišnjem marša "Feminizam i gotovo", a neki od sudionika udaraju u bubnjeve. Neki od okupljenih uzvikuju parolu "slobodan pobačaj".


18:51 Stotine ljudi okupile su na maršu u Rijeci, koji se održava pod sloganom ‘Slobodne budite!‘. Noćni marš za Osmi mart održan je u središtu Rijeke u organizaciji Inicijativa Građanke i građani Rijeke, Studentskog centra i udruga LORI, PaRiter i SOS Rijeka.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Prosvjedna povorka duga dvjestotinjak metara, predvođena velikim transparentom s natpisom "Nećemo pokleknuti" i bubnjaricama, kretala se od platoa ispred hotela Continental, preko Korza do Jadranskog trga, gdje je održan prigodni program.

Sudionice su prošle tom trasom zviždeći i noseći transparente s tekstovima poput "Nećemo prisilno rađati radnu snagu kapitalizmu", "Dosta uskrate zdravstvene skrbi", "Moj mozak odbija povratak u srednji vijek", ili "Oni kleče, ja marširam".

Kako su organizatorice navele, prosvjedna povorka je iskaz nezadovoljstva stanjem ženskih prava u Hrvatskoj i rodne neravnopravnosti koja opstaje u društvu. Ona se očituje kroz nejednaku distribuciju moći, nejednake uvjete rada i preopterećenost žena kućanskim i emotivnim radom, kroz normative, vrijednosti i očekivanja, ističu organizatorice.

Uime organizatorica proglas je na Jadranskom trgu pročitala Ana Ajduković. Istaknula je da retradicionalizacija društva prijeti oduzimanjem stečenih ženskih prava. "Moramo pokazati da smo spremne braniti se", naglasila je. "Nameću nam norme i očekivanja. Očekuju da smo svemoćne, da obavljamo sve vrste poslova, a smatraju da smo u isto vrijeme drugotne, nemoćne i histerične, ako se borimo za sebe", rekla je.

Među ostalim govornicama nastupila je i potpredsjednica Vijeća romske nacionalne zajednice Grada Rijeke Rafaella Redžepi koja je upozorila na posebno težak položaj romskih žena. Ustvrdila je da su, uz loše životne uvjete i zahtjeve da se samo skrbe o potrebama cijele obitelji i doma, nedovoljno educirane o svojim reproduktivnim pravima. Bilo bi važno osigurati višu razinu edukacije tih žena, navela je.


18:42 Na okupljanje u Zagrebu stigli su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec te pjevačica Severina Vučković, kako javlja N1.


Noćni marševi u povodu Međunarodnog dana žena održavaju se večeras u četiri hrvatska grada.

U Zagrebu od 18 sati na Trgu žrtava fašizma članice fAKTIVa održat će konferenciju za novinare, a maršu pod nazivom "Feminizam i gotovo" će se pridružiti gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom. N1 javlja kako se u Zagrebu okopilo nekoliko tisuća ljudi.

U Rijeci okupljanje za marš "Slobodne budite!" počinje u 18 sati kod hotela "Continental" na Šetalištu Andrije Kačića Miošića 1.

Okupljanje za Osječki marš "Žena s glasom" počet će u 18,30 sati, a izjave za novinare dati će Natalija Havelka, direktorica Centra za mir nenasilje i ljudska prava i Mirna Šostarko iz DKolektiva - organizacije za društveni razvoj.

Noćni marš za prava žena u Splitu počinje u 18 sati u organizaciji udruge Domine pod sloganom Ni sama! Ni kriva! Ni druga!, ispred HNK Split, na Trgu Gaje Bulata.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06