‘SURF AND SOUND 2.0‘

U 15 gradova pokrenut projekt preven­cije i suzbijanja online nasilja nad ženama

Glavna namjera je naglasiti pozitivnu ulogu medija u suzbijanju online nasilja nad ženama
 Boris Kovacev/Cropix

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije pokrenule su nacionalnu kampanju podizanja svijesti o online nasilju prema ženama, a podršku projektu pruža i Jutarnji list.

Kampanja se provodi u okviru projekta "Surf and Sound 2.0", a njen središnji dio čine billboard plakati, postavljeni u 15 gradova Hrvatske, te dva videospota na temu online uznemiravanja.

Kako objašnjavaju u Agenciji za elektroničke medije, projekt "Surf and Sound 2.0" nastavak je projekta pokrenutog 2021., s ciljem podizanja svijesti o raširenosti online nasilja nad ženama.

- Projekt je fokusiran na poboljšanje formiranih mehanizama prevencije i suzbijanja online nasilja radom platforme NEON - Ne! Online nasilju. Na platformi nudimo uslugu besplatne psihološke i pravne pomoći, uz suradnju sa stručnjakom za telekomunikacije, kao i uslugu podrške u svojstvu osobe od povjerenja", rekla je koordinatorica projekta "Surf and Sound 2.0" Leonarda Novoselić iz udruge B.a.B.e.

U povodu pokretanja nacionalne kampanje ovih je dana održan skup na kojem su premijerno predstavljeni videospotovi. Njih će javnost u nadolazećem razdoblju imati priliku vidjeti na svim lokalnim i nacionalnim televizijama. Prema riječima članice Vijeća za elektroničke medije Anite Malenice, glavna namjera je naglasiti pozitivnu ulogu medija u suzbijanju online nasilja nad ženama.

- Videospotovima želimo ukazati na sveprisutnost različitih oblika online nasilja, i potaknuti na proaktivan stav u borbi s tim društvenim problemom. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške medija, koji su u cilju javnog interesa odlučili spotove emitirati bez naknade, ali i svih drugih medijskih i društvenih dionika koji su svojim odzivom pokazali veliki interes za tu temu, izjavila je Malenica.

Kako je poručeno sa skupa, online nasilje prema ženama globalni je fenomen, koji se očituje u brojnim specifičnim oblicima zlostavljanja, koji na poseban način i disproporcionalno pogađaju žene i stvaraju ozbiljne posljedice na žrtve.

U povodu pokretanja nacionalne kampanje održana je i rasprava na temu online nasilja prema ženama, u kojoj su sudjelovale: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Anita Prusina, stručna suradnica u Službi za propise kaznenog materijalnog prava u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, PU zagrebačka, odvjetnica Ines Bojić, vanjska suradnica udruge B.a.B.e. te Tanja Zaninović, viša stručnjakinja za pravne poslove u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti.

Projekt "Surf and Sound 2.0" financiran je sredstvima Europske unije, iz programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti, a partneri nositelja projekta su Pravosudna akademija i Ravnateljstvo policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35