REAKCIJA NA ISTUP

OGLASIO SE I OGNJEN PREOST 'Jasno proizlazi da predsjednica ili ne zna ili ne poštuje pravni sustav RH. Premda u predizborne svrhe, ipak je previše'

Ognjen Preost
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je Darko Grdić, nekadašnji ravnatelj VSOA-e i bivši glavni inspektor obrane, u srijedu preko svoje odvjetnice reagirao na tvrdnje Kolinde Grabar-Kitarović koja je u predizbornom sučeljavanju izjavila da "u obavještajnom sustavu ima korupcije", oglasio se i drugoprozvani Ognjen Preost.

Njegov odvjetnik Nenad Strukan poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Gospođa Grabar-Kitarović u svojoj izjavi, protivno ustavnom načelu o presumpciji nevinosti, iznosi tvrdnju da je gospodin Ognjen Preost dio 'korupcijske hobotnice', kao i da je dio 'jednog od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske'. Pri tome se poziva na nepravomoćnu presudu i 'drugostupanjski postupak protiv Ognjena Preosta zbog pronevjere milijunskih iznosa u VSOA-i'. Prije svega se napominje da se radi o kaznenom predmetu koji se vodi kod Županijskog suda u Zagrebu, koji je odlukom suda (na zahtjev USKOK-a) proglašen tajnim, iako se obrana optuženih tome protivila i zahtijevala da javnost vidi i čuje o čemu se u konkretnom predmetu radi.

Iz sadržaja predsjedničine izjave jasno proizlazi da aktualna predsjednica ili ne zna ili ne poštuje pravni sustav Republike Hrvatske, jer je ovakvom izjavom predsjednica povrijedila presumpciju nevinosti te u javnost iznijela činjenice protivno zabrani Županijskog suda u Zagrebu.

Štoviše, ovakvom izjavom očigledno je namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda RH, koji tek mora odlučiti o tome je li Ognjen Preost kriv zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. Naime, predsjednica je jasno navela da je gospodin Preost 'dio korupcijske hobotnice' čime je najizravnije prejudicirala sudsku odluku. Bez obzira na trodiobu vlasti, koja izvršnoj vlasti zabranjuje utjecanje na odluke sudbene vlasti, treba naglasiti da nitko u ovoj državi ne smije sudovima sugerirati kakvu će odluku donijeti.

Gospođa Grabar-Kitarović je u dosadašnjim javnim nastupima jasno naglašavala kako treba poštivati presumpciju nevinosti, kad se radilo o postupcima koji se vode protiv njoj bliskih osoba. Ova činjenica pokazuje da je gospođa Grabar-Kitarović namjerno prekršila ustavnu presumpciju nevinosti na štetu gospodina Preosta. Motivi su njezini i u njih gospodin Preost ne ulazi. Međutim, sugeriranje Vrhovnom sudu RH kakvu odluku treba donijeti, kao i iznošenje činjenica koje je sud proglasio tajnim predstavljaju kaznena djela koja su opisana u čl. 307. i 312. Kaznenog zakona.

Naročito je zanimljivo da je i prije početka ovog kaznenog postupka, također u vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora, tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, u jeku kampanje, nastupajući na HTV, najavio podizanje optužnice odnosno početak upravo gore spomenutog kaznenog postupka, a danas aktualna predsjednica i kandidat na izborima ponovno u jeku kampanje kao borac protiv korupcije najavljuje drugostupanjski postupak, a između redaka i njegov rezultat. Premda je u predizborne svrhe, ipak je previše - stoji u priopćenju odvjetnika Ognjena Preosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 07:45