UNUTARSTRANAČKI SUKOB

OKRŠAJ DVOJICE NAJMOĆNIJIH LJUDI U DRŽAVI Izvori iz HDZ-a: 'Sad sve ovisi o Plenkoviću, postoji samo jedan način na koji se Brkić može izvući...'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je zbog sumnje da je Franju Vargu upozorio da je pod mjerama USKOK-a i da se stoga riješi svih dokaza uhićen Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali i prijatelj Milijana Brkića s kojim je vezan i kumstvom, usijao se unutarstranački sukob u vladajućoj stranci između premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića te zamjenika Milijana Brkića.

Iako je Plenković jučer, komentirajući aferu “lažni SMS-ovi”, rekao kako se ne radi o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u te da “on osobno ili bilo tko drugi u Vladi” ne bi nikad koristio državne institucije i istragu USKOK-a za unutarstranačke obračune”, mnogi dužnosnici HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali tvrde suprotno.

Istraga

Jedan od zastupnika koje se svrstava u Plenkovićevu oporbu, u desnu struju HDZ-a, tvrdi kako je politička sudbina Milijana Brkića u ovom času u rukama Andreja Plenkovića te da je riječ o očitom sukobu unutar stranke.

- O tijeku same istrage ovisi hoće li Plenković ići do kraja i ‘zgaziti’ Brkića. Brkić se iz ove situacije može izvući samo ako vodstvo HDZ-a, odnosno Plenković i njegovi najbliži suradnici odluče da se ne ide dalje. Pritom ne mislim na zaustavljanje USKOK-ove istrage, nego na politički aspekt ove afere. Dakle, o Plenkoviću ovisi hoće li se Brkića i dalje udarati jer je medijska priprema već napravljena - kaže naš sugovornik.

Smatra da se curenje informacija iz same istrage koristi kao sredstvo za smanjivanje autoriteta, a time i političkog utjecaja Milijana Brkića unutar samog HDZ-a.

- Pakiraju li mu Plenković i njegovi suradnici iz vrha stranke, ja ne znam. A zna se tko raspolaže informacijama iz istrage i tko ih može puštati. Zasad na to ne gledam kao na konačni obračun Plenkovića i Brkića, odnosno političku eliminaciju zamjenika šefa stranke, nego na akciju smanjivanja Brkićeva utjecaja u stranci - tvrdi pripadnik desne struje HDZ-a.

Jedan od Plenkovićevih najbližih suradnika, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, jučer je poručio da se afera “lažni SMS-ovi” ne koristi za politički obračun predsjednika HDZ-a s njegovim zamjenikom Milijanom Brkićem te da državne institucije rade neovisno o politici. Poručio je kako curenje informacija nije dobro te se mora istražiti tko ih pušta.

Iznenađeni

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje vjeruje li Milijanu Brkiću da on nema nikakve veze sa sabotažom USKOK-ove istrage. Isto pitanje - “Vjerujete li Milijanu Brkiću kada kaže da nema nikakve veze s aferom ‘lažni SMS-ovi’?” - postavili smo jučer mnogim Brkiću bliskim ljudima iz stranke i HDZ-ovim saborskim zastupnicima koje se percipira kao pripadnike desnije struje u stranci. Zanimljivo, ne bi svi oni dali ruku u vatru da je Brkić nevin.

- O svemu što znam, znam iz medija. Neka institucije naprave svoj posao pa ćemo sve znati. Situacija nas je sve u stranci iznenadila. Naravno da nije ugodna, ali ne bih zasad donosila sudove i izvlačila zaključke. Ja vjerujem da je svaki čovjek nevin dok mu se ne dokaže krivnja - rekla je jučer HDZ-ova saborska zastupnica Marija Jelkovac.

Njezin kolega kaže da institucije trebaju odraditi svoj posao, a ako je netko radio protuzakonito, treba ga sankcionirati. Većina naših sugovornika, u kontekstu Plenkovićeva obračuna s desnom strujom u stranci, povezuje najavu prosvjeda u Vukovaru i aferu “lažni SMS-ovi”.

- Smatram da Brkić nema veze s prosvjedom u Vukovaru i da u tom smislu nema nikakve urote u dijelu HDZ-a. Međutim, u igru je uvučen Branimir Glavaš koji je organizirao press konferenciju kako bi isprovocirao reakciju Brkića, točnije izvršen je pritisak na Brkića da se jasno distancira od prosvjeda i HDZ-ova gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Brkić to nije učinio, a nakon toga se pojavila afera ‘lažni SMS-ovi’. To je povezano - smatra naš sugovornik.

Nakon uhićenja Brkićeva kuma Blaža Curića predsjednik i zamjenik predsjednika HDZ-a Plenković i Brkić razgovarali su “oči u oči”. Plenković jučer nije otkrio o čemu su točno razgovarali, a na tu temu s nama jučer nije želio pričati ni Brkić. Komentirajući ulogu Milijana Brkića u aktualnoj aferi, Plenković je jučer bio suzdržan, pazio je da ne “nagazi” Brkića prejako. Poručio je da je svatko odgovoran za svoje postupke: “Gospodin Brkić je gospodin Brkić, a Blaž Curić je Blaž Curić”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57