MUČNE PRIČE

'ON ZARAĐUJE I VOZI DOBAR AUTO, A JA MU OTPLAĆUJEM STAN, DUGUJE MI 200.000 kn!' Ispovijesti jamaca savjetnika ministra Horvata za krizne komunikacije

 
lijevo: Željko Sičaja; desno: Ante Gugo; desno dolje: Darko Horvat
 CROPIX

Uz službenike zaposlene u uredu za odnose s javnošću, ministar gospodarstva Darko Horvat angažirao je i posebnog savjetnika za krizno komuniciranje - Antu Gugu. Riječ je o bivšem šefu zagrebačkog dopisništva Nedjeljne Dalmacije i zamjeniku glavnog urednika tih novina u devedesetima, razdoblju kada je taj list bio u sastavu medijskog koncerna Miroslava Kutle.

Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo, ministrov posebni savjetnik Gugo, kad su posrijedi njegove osobne financije, a i poslovanje tvrtki koje je imao u vlasništvu, nije primjer uspjeha. Jamci već godinama vraćaju njegove kredite, pokušavajući ga natjerati čak i sudskim putem da podmiruje svoje kreditne obaveze.

Gugo je na dužnost posebnog savjetnika ministra Darka Horvata, prema svemu sudeći, imenovan odlukom Plenkovićeve Vlade na zatvorenom dijelu sjednice, a toj Vladinoj odluci na njezinim službenim stranicama nema nikakvog traga. Iz Ministarstva gospodarstva nam je potvrđeno da je angažiran na poslovima posebnog ministrova savjetnika za krizno komuniciranje te da nije u radnom odnosu, nego ima ugovor o suradnji. Detaljnije informacije o uvjetima te suradnje nismo dobili.

Sa suprugom, zaposlenom u zagrebačkom Uredu za graditeljstvo, Gugo je, prema podacima koji se mogu vidjeti u registru Trgovačkog suda, vlasnik j.d.o.o.-a Natura Scripta, registriranog za širok spektar djelatnosti - od izdavaštva, preko poslova javnog informiranja i propagandnih usluga, do lovstva i pripremanja hrane.

Prijetnje ovrhama

Gugo je iz Nedjeljne Dalmacije otišao 2001., nakon čega je bio glavni urednik u međuvremenu ugaslog tjednika Fokus, zatim direktor i urednik Dubrovačkog vjesnika, imao je i vlastite tvrtke, poput Zova prirode d.o.o., koje su zbog nepodmirenih dugova ugašene, snimao je i producirao i televizijsku emisiju “Zov prirode”, bio član udruge Blokirani...

Nakon povratka HDZ-a na vlast, Tomislav Karamarko ga je 2016., kako doznajemo u vrhu te stranke, za iznos od 10.000 kuna s PDV-om angažirao kao stranačkog savjetnika za komuniciranje. Međutim, ne zadugo jer mu središnjica HDZ-a u prvoj polovici 2017. raskida ugovor o suradnji da bi se odnedavno pojavio kao posebni savjetnik ministra gospodarstva Darka Horvata.

Da je Ante Gugo podizao više bankovnih kredita zbog čije su neuredne otplate njegovi jamci godinama doživljavali neugodnosti, nije tajna u novinarskim krugovima. Naime, brojni novinari koji su nekoć s Gugom radili u istim ili bliskim redakcijama i sami su mu, naivno vjerujući da će uredno otplaćivati kredit, bili jamci te su godinama kasnije primali od banaka opomene i prijetnje ovrhama jer Gugo svoje kreditne obaveze nije uredno podmirivao. Četvero nekadašnjih novinara Slobodne Dalmacije - Ivanka Toma, Anita Belak Krile, Sandra Carić i Bruno Lopandić - u drugoj polovici devedesetih bili su jamci za jedan od Guginih kredita.

Prijateljstvo

Kad bi šokirani jamci pokušavali Gugi dojaviti da im banka zbog njegova kredita šalje prijetnje ovrhom, ovaj ne bi odgovarao na njihove telefonske pozive ili bi mijenjao telefonske brojeve. Posebno su, međutim, dramatična dugogodišnja iskustva dvoje Guginih vjerovnika izvan novinarskih krugova.

Željko Sičaja bio je dugogodišnji prijatelj Ante Guge. Danas su - bivši prijatelji. Široj javnosti Sičaja je poznat kao jedan od trojice aktera “afere Dubai”, sudskog procesa u kojem su trojica zaposlenika Porezne uprave osuđena zbog primanja mita i zloupotrebe položaja. Sičaja je prošao s najblažom uvjetnom zatvorskom kaznom na šest mjeseci jer se nije okoristio, već pomagao. Međutim, njegovo i Gugino prijateljstvo trajalo je i “puknulo” u godinama prije afere. Jutarnjem listu Sičaja je ispričao da Gugu poznaje od kraja osamdesetih.

U rujnu 1997. Gugo je za kupnju stana u središtu Zagreba u Privrednoj banci podigao kredit od 100.000 njemačkih maraka uz kamatnu stopu od 10 posto. Za taj kredit Gugo je imao troje jamaca: prijatelja Željka Sičaju, svoju suprugu i tadašnju tajnicu u zagrebačkom dopisništvu Nedjeljne Dalmacije, kojoj je Gugo bio nadređen.

- Prve opomene pred ovrhu zbog njegova neplaćenog kredita dobio sam 2000. godine. Pokušavao sam doći do svog ‘prijatelja’, ali nije mi se javio, a u svibnju 2002. banka je ovrhom njegovu ratu kredita od 1278,16 kuna počela skidati s mog računa. Tu sam ratu plaćao gotovo četiri godine, do siječnja 2006. Nove ovrhe zbog njegova stambenog kredita počele su mi stizati u svibnju 2011., ali ovaj put u iznosu od 1600 kuna mjesečno. Lagao mi je da je zapao u financijske probleme. Molio sam ga da otplatu kredita preuzme njegova supruga, koja je također jamac za taj kredit i koja je zaposlena u gradskoj upravi, ali uzalud.

Ratu njegova kredita od 1600 kuna otplaćivao sam sve do veljače 2014., kada sam promijenio poslodavaca. U to vrijeme sreo sam ga slučajno u gradu - vozio je Jeep Patriot 2.0 L iz 2008. Zaustavio sam ga i pitao: ‘Pa čovječe, kako možeš dopustiti da meni banka za tvoj kredit uzima trećinu plaće, a ti voziš auto koji košta najmanje 50.000 eura’, a on je šutke prošao pokraj mene. Provjerio sam i vidio da je automobil registriran na tvrtku Zov prirode d.o.o., čiji je vlasnik. Imao je još jednu tvrtku, i on i supruga su zarađivali, a ja sam vraćao njihove dugove. Sve tvrtke su mu zbog poreznog duga završile u blokadi - ispričao nam je Sičaja.

Protiv bivšeg prijatelja Ante Guge Sičaja je podigao tužbu kojom je tražio da mu vrati 140.429,80 kuna plaćenih za njegov stambeni kredit. Zagrebački Općinski sud je sredinom 2014. presudio u Sičajinu korist, ali se Gugo žalio.

Naplata

U lipnju 2016. zagrebački Županijski sud odbio je Guginu žalbu jer ničim nije dokazao da je Sičaji vratio dug te potvrdio presudu Općinskog suda, naloživši mu da Sičaji sa zateznim kamatama isplati 140.429,80 kuna. - Iako imam pravomoćnu ovršnu ispravu, taj novac do danas nisam dobio, a ne znam i kad ću - rekao nam je Sičaja.

- Kad sam otišao u Finu, doznao sam da je moja ovršna isprava o prisilnoj naplati na 33. mjestu i da on, prije nego što moja ovrha dođe na red, mora isplatiti 2,221.443,93 kuna duga temeljem 32 ovršne isprave. Dužan je kao Grčka - ističe Sičaja.

Od prosinca 2015. do lipnja prošle godine na ime njegovog stambenog kredita s računa mu je, tvrdi, skinuto novih 49.600 kuna i za taj se iznos tek priprema podići tužbu. - Duguje mi oko 200.000 kuna, što je veći dio njegova stambenog kredita i ne znam hoću li uspjeti naplatiti taj dug - kaže Sičaja.

Na upit koji smo Gugi uputili, niti nakon četiri dana nismo dobili odgovor.

Samohrana majka: Kad ga sretnem, ne gleda me u oči

Mučnu priču s Guginim kreditom ima i njegova dugogodišnja poznanica, inače samohrana majka koja nas je zamolila da njezin identitet ne otkrijemo, i to zbog sina kojeg je u međuvremenu podigla i koji ne zna da ona godinama vraća tuđi dug. Ženu koju ćemo za potrebe ovog teksta nazvati Ana, Gugo je 2012., s obzirom na to da su mu bankovni računi bili u blokadi, zamolio da mu na svoju Diners karticu u trgovinama Svijet Medija, Elipso i Narodnim novinama kupi robe u ukupnoj vrijednosti od oko 12.000 eura.

- Na moju karticu kupila sam mu kameru, televizor, naočale i niz drugih stvari - ispričala nam je Ana. - U početku i jest platio nekoliko rata, a onda je prestao. Bila sam o šoku. Blokirali su mi karticu. S obzirom na to da sam samohrana majka i nemam prihode koji bi mi omogućili otplatu Dinersove rate za njegovu robu, morala sam podići nenamjenski kredit koji još otplaćujem, a zadnju ću ratu otplatiti u ožujku ove godine.

U ovom trenutku duguje mi oko 10.000 eura. Radila sam i po nekoliko poslova kako bih s djetetom mogla preživjeti.

Kad ga sretnem, pristojan je, ali me nikad ne gleda u oči. Kad ga pitam ‘Jesi li svjestan kako je meni’, kaže da jest jer ni on nema novca - ispričala nam je.

Protiv njega, tvrdi, podigla je i kaznenu prijavu zbog prijevare, zbog čega su je nekoliko puta pozivali u policiju na razgovor, ali se godinama, tvrdi, ne događa ništa. (S.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:53