POTRAŽUJE NOVAC

ON ZNA SVE TAJNE HOLDINGA Uhićeni je Kikaš u milijunskom sudskom sporu s SDP-om

Njegova negdašnja tvrtka ima potraživanje prema SDP-u koje socijaldemokrati ne priznaju
Slobodan Ljubičić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prema procjeni mnogih poznavatelja zagrebačke političke scene s kojima smo ovih dana razgovarali, najviše o “sivoj zoni” rada gradske uprave Zagreba i političkih opcija koje su je činile i čine, zna Slobodan Ljubičić Kikaš, drugoosumnjičeni u tekućoj istrazi protiv Bandića i ostalih. Drugo je pitanje zanimaju li istražitelje Ljubičićeve spoznaje samo o onome što je predmet tekuće istrage ili i ono što bi moglo biti predmet nekih budućih istraga, piše Slobodna Dalmacija .

Zanimljivo je da se Ljubičićevo privođenje odvija usred sudskog spora koji negdašnja Ljubičićeva tvrtka “Televizija Sljeme” vodi protiv zagrebačkog SDP-a. Televizija Sljeme ima potraživanje prema SDP-u od četiri milijuna kuna koje socijaldemokrati ne priznaju.

Dug seže iz kampanje Milana Bandića za gradonačelnika Zagreba tijekom 2009., napravljen je tako što je Televizija Sljeme podmirivala neke račune socijaldemokrata iz vremena dok je Bandić bio član SDP-a. Slobodan Ljubičić bio je s obje strane danas sudski sukobljenih strana, kao (su)vlasnik Televizije Sljeme i kao jedan od organizatora Bandićeve kampanje.

Eventualno istraživanje porijekla potraživanja Televizije Sljeme prema SDP-u ne bi dobro sjelo mnogima u toj stranci. Iz zagrebačkog SDP-a iznjedren je značajan broj aktualnih dužnosnika Vlade, Sabora i državnog aparata.

U međuvremenu promijenjeno je i vodstvo zagrebačkog SDP-a, Bandićeve ljude zamijenile su pristaše Davora Bernardića, današnjeg predsjednika zagrebačke gradske organizacije. Iz zagrebačkog SDP-a poručeno nam je povodom tužbe Televizije Sljeme kako se svi sudski sporovi stranke nalaze u nadležnosti središnjice stranke na Iblerovom trgu.

Televizija Sljeme nekoć je bila koncesionar zagrebačke gradske televizije Z1, koja i danas emitira, ali s drugim koncesionarom. U vrijeme dok je Ljubičić upravljao Televizijom Sljeme direktorica tvrtke bila je njegova supruga Ines Krmpot.

Kao trenutni vlasnici Televizije Sljeme vode se fondovi s Dalekog Istoka, a procjenjuje se da je Ljubičić samo formalno izašao iz tvrtke prije četiri godine. Tijekom istrage u aferi “Fimi Media” baratalo se sa indicijama da je Sanaderov HDZ novcem izvučenim iz javnih poduzeća a posredstvom tvrtke Fimi Media Nevenke Jurak, kupovao vlasništvo i u Televiziji Sljeme kako bi stavio pod kontrolu medijsku kuću ‘Z1’.

Gradska uprava Zagreba pod vodstvom Milana Bandića već godinama ima idealne odnose sa ‘Z1’ televizijom pa je tako u proljeće prošle godine za potrebe emisije o ratnim veteranima ‘Z1’ doniran iz gradskog proračuna sa čak 450 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

MIlanović sa sporom nema veze

U SDP-u, prema nekim ranijim, neslužbenim očitovanjima iz vrha stranke, dug prema Televiziji Sljeme ne priznaju jer je pripadajuće račune potpisala za to neovlaštena dužnosnica stranke iz vremena Bandićevog upravljanja zagrebačkom organizacijom stranke.

Uloga predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića u cijeloj priči oko dugovanja Televiziji Sljeme nije sporna. Milanović u to vrijeme nije bio na funkcijama u zagrebačkom SDP-u niti se uključi(va)o u Bandićevu kampanju za čije je financije skrbio Slobodan Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:29