ANA KOMPARIĆ DEVČIĆ

'ONA JE JEDAN OD MILANOVIĆEVIH SPAVAČA' Bivša SDP-ovka je svojim bivšim kolegama poslala mail sa skijališta, istražili smo što se krije iza zaokreta

Dragan Matić / CROPIX

Ana Komparić Devčić

Ona je jedan od Milanovićevih spavača,  od samog početka bila je strano tijelo u našem društvu, kažu u Bandićevu klubu

Saborska zastupnica Ana Komparić Devčić napustila je Klub saborskih zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića. Bivša članica SDP-a u prosincu 2018. godine prešla je u redove Bandićeva Kluba, no sada je odlučila nastaviti samostalno kao nezavisna zastupnica.

- Od početka sam jasno komunicirala da nisam dio saborske većine i da ću glasati prema savjesti, što sam i dokazala na svim glasanjima o ministrima kao i na posljednjem glasanju o proračunu. Okolnosti u Klubu su se promijenile u trenutku kad je Klub podržao ministre i proračun i kad sam ostala usamljena u svojim stavovima. S obzirom na sve navedeno, smatram da je korektnije da izađem iz Kluba i nastavim djelovati kao nezavisna zastupnica izvan Kluba - rekla je jučer Komparić Devčić.

Nema povratka

Odlazak sada već bivše kolegice potvrdio nam je i Kažimir Varda, predsjednik Kluba Stranke rada i solidarnosti.

- Nije navela razloge odlaska. Dobili smo preksinoć mail sa skijališta da odlazi i, normalno, postupio sam u skladu s Poslovnikom Sabora te proslijedio njezin dopis u proceduru - izjavio je Varda.

Neslužbeno smo, pak, doznali iz Bandićeva saborskog Kluba da je Komparić Devčić od samog početka bila strano tijelo u njihovu društvu. Kako kažu, rijetko je dolazila na sastanke i često se pravdala da će glasati po savjesti, no ističu kako to nije pravi razlog njezina odlaska. Pravi motiv, kažu, krije se u političkom oživljavanju Zorana Milanovića.

- Ona je iz SDP-a izašla samo zbog Zorana Milanovića. Očito je ona jedan od Milanovićevih spavača koji nisu mogli podnijeti dezoranizaciju SDP-a i sada su se probudili kada je izabran za predsjednika države pa se vraćaju svojoj matici. Uostalom, ona je bila i u dobrim odnosima sa suprugom novog predsjednika Sanjom Musić Milanović - rekli su nam ljudi iz Bandićeva Kluba.

No, ako se misli vratiti pod skute SDP-a, kaže nam jedan visokopozicionirani dužnosnik stranke, to neće moći.

- Nema povratka za one koji su nas napustili - izričit je naš sugovornik.

Drugi visoki dužnosnik SDP-a kaže kako je bilo očekivano da će Komparić Devčić otići iz SDP-a nakon što je stranku preuzeo Davor Bernardić jer ona tu stranku više nije osjećala kao svoju. Bila je prenagla, kaže, a onim svojim pismom koje je poslala, navukla je i neke druge SDP-ovce da “zastrane”. I on izričito kaže kako za takve poput nje povratka u SDP nema.

Što se tiče političkog puta same Komparić Devčić, ona je riječka liječnica koja je dobar dio svoje karijere provela u saborskim klupama. SDP-ovci nam kažu da joj je suprug bio zaposlen u Luci Rijeka, a nakon što je od tamo otišao, završio je u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U Sabor je prvi put ušla na listi SDP-a 2011. godine i ovo joj je treći zastupnički mandat zaredom, tako da je mnoge iznenadila kada je krajem 2018. matičnoj organizaciji SDP-a u Rijeci poslala ispisnicu, uz pismo u kojem je napisala da odlazi jer je SDP doživio politički bankrot.

- Radom u Saboru, iskustva u upravljanju najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj želim iskoristiti i u iniciranju razvoja grada u kojem sam rođena, u Rijeci, a koji zadnjih godina vidno za tim zaostaje - rekla je u to vrijeme za Novi list Komparić Devčić.

Brojne afere

Upitali su je zašto se odlučila za Klub Milana Bandića kojeg prate brojne afere na što je ona odgovorila da “želi vjerovati u nevinost Milana Bandića” kao što je vjerovala u “nevinost Vojka Obersnela u aferi ‘tržnice’, kao i Vladimira Benca u aferi ‘poslovni prostori’”. I sada je, čini se, odlučila nastaviti svoju karijeru zastupnice samostalno.

No, nije ona jedini član Bandićeva Kluba koji je otišao. Prije nekoliko mjeseci zbogom je rekao Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine koji je najavio da će djelovati isključivo kroz Klub zastupnika nacionalnih manjina. On nije otkrio razloge odlaska, samo je rekao da su “razlike među članovima Kluba postale prevelike za mene i više nisu samo koncepcijske nego i suštinske”.

Uz ova dva odlaska, Bandić je sada spao na deset zastupnika, a to su: Ivica Mišić, koji je u Sabor ušao na listi Živog zida, bivša HNS-ovka Marija Puh, bivši HSU-ovac Kažimir Varda, bivši HSS-ovac Mladen Mađer te bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Siniša Varga, kao i zastupnici nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Veljko Kajtazi i Vladimir Bilek.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo