HAŠKO SUDSKO VIJEĆE

Oni će presuditi Gotovini: Suci Orie, Kinis i Gwaunza

Presudu hrvatskim generalima na Haškom sudu Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču donijet će troje sudaca: Alphons Orie (Nizozemska), Uldis Kinis (Latvija) i Elizabeth Gwaunza (Zimbabve)

ZAGREB - Presudu Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču donijet će troje sudaca: Alphons Orie, Uldis Kinis i Elizabeth Gwaunza.

Ozbiljan i savjestan

Samo je Orie stalni sudac Haaškog suda, a Kinis i Gwaunza takozvani su ad litem suci, koje bira Opća skupština UN-a kako bi sudjelovali u pojedinačnim sudskim postupcima na Haaškom sudu.

Kinis je bio potpredsjednik Ustavnog suda Latvije, a Elizabeth Gwaunza je poznata kao aktivistica za ženska prava iz Zimbabvea.

Sudac Alphons Orie na Haaškom je sudu još od 1995., kad je preuzeo obranu Duška Tadića, Srbina iz BiH, koji je prvi osuđen u Haagu. Orie je 1997. napustio Haaški sud kad je izabran za suca Vrhovnog suda Nizozemske. Vraća se 2001., ali ne više kao odvjetnik, nego kao sudac. Ima ugled ozbiljnog i savjesnog suca.

Orie jako dobro poznaje kontekst u kojem se dogodila Oluja jer je sudio Milanu Babiću i čelnicima Srba iz BiH. Kao sudac poznat je po relativno oštrim kaznama. Bivšeg Karadžićeva suradnika Momčila Krajišnika osudio je na 27 godina zatvora, ali mu je Žalbeno vijeće kaznu smanjilo na 20 godina. Iako je priznao krivnju i ispričao se za zločine, Orie je Milana Babića osudio na 13 godina zatvora unatoč tome što je Tužiteljstvo tražilo da kazna ne bude dulja od 11 godina.

Ne mari za priznanje

Alphons Orie nije imao razumijevanja za one koji su priznali zločin iako su drugi suci priznanje često honorirali simboličnim kaznama. Tako je Ranka Češića, krvnika iz Brčkog koji je priznao zločine, osudio na 18 godina zatvora, a Dragana Zelenovića iz Foče na 15 godina. Miodrag Jokić, jedan od trojice oficira JNA optuženih za napad na Dubrovnik, priznao je krivnju i bio osuđen na 7 godina zatvora.

Sudac Orie sve zna o granatiranju, prekomjernom, selektivnom, legalnom ili nelegalnom, jer je vodio suđenje generalu Stanislavu Galiću, optuženom za granatiranje Sarajeva. Orie ga je osudio na 20 godina zatvora. Žalbeno vijeće suda ocijenilo je da je ta kazna preniska, pa ju je preinačilo u kaznu doživotnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:52