ANKETA: UGLEDNICI O SUĐENJU GENERALIMA

Generali Stipetić i Tus: Gotovina je žrtveno janje

Maratonsko suđenje trojici hrvatskih generala zbog zločina povezanih uz akciju Oluja - Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku - okončano je završnim riječima Tužiteljstva i obrane . Tužitelj traži drakonske kazne za trojicu hrvatskih generala.

Na žalost, neosporno je da su se, poglavito nakon završetka oslobodilačke akcije Oluja, dogodili zločini, pljačke i paleži.

Nekoliko uglednih hrvatskih političara, povjesničara i zaslužnih časnika HV-a pitali smo što misle o suđenju, odgovara li zapravo “generalski trojac”, prije svega Ante Gotovina, i za propuste nekih drugih struktura te mogu li oni snositi odgovornost za sve ono što je Haaško tužiteljstvo izreklo o akciji Oluja i onome što se dogodilo nakon nje. ( V. V., S. B., B. V.)

Davor Marijan, povjesničar:

Bit će to ipak politička odluka

- Mislim da Gotovina nije osoba koja treba odgovarati za počinjene zločine. Najveći dio tih zločina počinjen je nakon što je on otišao s vojskom. Gotovina je bio u Bosni i tamo je ostao do potpisivanja Daytona. Gotovina je u Haagu kao simbol, a ne kao konkretno odgovorna osoba. Rat je kolektivna stvar. Budući da je riječ o političkom sudu, takva će biti i odluka, ovisno o tome kakvi su planovi velikih s nama.

Tvrtko Jakovina, povjesničar:

Netko mora biti odgovoran

- Sud je taj koji odlučuje je li Gotovina osoba koja mora odgovarati za zločine. Prema ovome što izjavljuju njegovi odvjetnici, sada bi Gotovina trebao imati manje razloga za brigu nego na početku suđenja. Zločini su počinjeni i mislim da je Sudu u interesu doći do nekih imena jer netko mora biti odgovoran. Da je Hrvatska procesuirala zločine nakon Oluje, ne bismo imali ove probleme. Ovako ćemo se u 21. stoljeću suočavati sa stvarima za koje nismo imali snage u 20. Gotovina je bio tražena osoba, tražila ga je i hrvatska vlast, a to je vjerojatno radila jer je imala opravdanu sumnju, a ne samo zato što je to htio Haag. Vjerujem da će Sud odlučiti na temelju dokaza.





Vesna Pusić, HNS:

Zločini su se dogodili

- Nepobitno je utvrđeno da su se zločini dogodili i onaj tko je za njih kriv treba odgovarati. Dakle, onaj kome se dokaže ta krivnja, za nju treba odgovarati, a tko nije, ne. Imam svoj stav o tome je li Gotovina taj koji je odgovoran ili ne, međutim mislim da ne bi bilo dobro da ga iznosim prije nego što Sud donese presudu.

Šime Lučin, SDP:

Ante Gotovina je simbol

Mislim da je obrana poentirala na nekoliko stvari i zbog toga mi se čini da bi Gotovina i ostali mogli proći. Politika će na kraju presuditi i presuda će biti onakva kakva međunarodnoj javnosti trenutno odgovara pri čemu je Gotovina simbol, a ne osoba koja bi trebala odgovarati pred sudom.

Mile Dedaković, zapovjednik obrane Vukovara:

Borci i lopovi izvan kontrole

- Zločin i kriminal došli su nakon provedene akcije Oluja, kada je Gotovina već bio na drugim vojnim i zapovjednim dužnostima. Za ono što se dogodilo, on osobno ne bi trebao odgovarati. Neke druge službe i strukture trebale su paziti da se to ne događa. Žao mi je, pa i sramotno je, što zbog tih nekoliko lopova koji su bili izvan kontrole sada odgovaraju pravi borci. To se moglo rješavati na licu mjesta pa do svega ovoga ne bi ni došlo.

Antun Tus, prvi zapovjednik glavnog stožera HV-a:

Druga linija zapovijedanja

- Krivac za to je ta famozna druga linija zapovijedanja! Pazili smo da se HV “spasi” od zločina koji su došli nakon borbi. Suđenjem trojici generala plaćamo danak tome. Političku odgovornost moraju snositi drugi, a ne vojni zapovjednici poput generala Gotovine. Ne može se krivnja politike svaljivati na leđa vojnicima. Zapovjednik dikrektno odgovara ako je po njegovoj zapovijedi učinjen zločin ili posredno zapovjednom odgovornošću.

Tijekom operacija ne može se kontrolirati svaki segment i svačije ponašanje. I tada niži činovi odgovaraju za svoje postupke, tako da oni ne mogu odgovarati za sve razine zapovijedanja. Osim toga, treba razlučiti samu operaciju od onoga što je nakon nje uslijedilo.

Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara:

Ne smije biti žrtveno janje

- Vojnik ponovno mora odgovarati za nedorečenost i pogreške politike. Nažalost, nakon Oluje su se dogodile neke stvari koje su se mogle spriječiti. To se dogodilo kada su neke druge strukture preuzele odgovornost. Ne može Gotovina biti žrtveno janje za sve propuste ni odgovoran za sve terenu.

Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova:

Nema dokaza protiv generala

- Mislim da Gotovina nije odgovoran, jednako kao ni jedan drugi general koji je u Haagu.

Odgovorni su oni koji su počinili zločine i mislim da tužiteljstvo, kao što sam i pretpostavljao, nije donijelo dovoljno kvalitetnih dokaza na temelju kojih bi haaški sud mogao osuditi naše generale.





Petar Stipetić, zapovjednik sektora Sjever u Oluji:

A što je s civilnim vlastima?

- Nije logično da se sada sve svaljuje na vojsku, a političari ostaju nedodirljivi. Nije logično da se Gotovinu, Markača i Čermaka tereti za nekakav “zločinački pothvat”. Suludo. Na žalost, propusti su učinjeni, ali pitam se koliko je vojska tome doprinjela!? Pitam se gdje su u Haagu predstavnici civilnih vlasti, pa da se vidi i njihova odgovornost. Gotovina je korektno ratovao, poput nas ostalih, ali zločini i paleži nakon Oluje su se dogodili, i to je naša bruka. On će platiti i za ono s čim nema veze.





Milorad Pupovac, SDSS:

Što ne kaže sud reći će povijest

- Za te zločine sigurno netko mora odgovarati, a tko sve, o tome će svoje reći Sud. Ono što ne kaže Sud, reći će povijest. Pratim suđenje u onoj mjeri koliko za to imam vremena i s interesom čekam završetak. Međutim, ne želim procjenjivati je li Gotovina kriv jer to nisam činio niti kad je bilo riječ o procesima koji su se vodili na domaćim sudovima pa neću niti o onima koji se vode pred Haaškim sudom.

Jozo Radoš, HNS:

Cilj je poslati političku poruku

- Zločini koji su se dogodili više su odgovornost političkog nego vojnog vrha jer su se događali izvan odgovornosti vojnih zapovjednika.

Teško mi je, međutim, procijeniti hoće li Gotovina biti kažnjen jer Haaški sud više sudi po političkim kriterijima. Njegova je svrha poslati poruku vlastima da se ne odlučuju na ratove. Zato se bojim da bi Gotovina mogao biti žrtveni janjac za slanje takve poruke.

Andrija Hebrang, HDZ:

Sramotna je ova optužnica

- Gotovina definitivno nije odgovoran jer je kao zapovjednik učinio sve da ih spriječi, o čemu postoje i videosnimke. Sramotno je bilo dizati optužnicu protiv Gotovine jer pretjeranoga granatiranja Knina nije bilo, što znamo svi mi koji smo bili u Kninu nakon Oluje.

Osim toga, u oslobađanju Knina nije bilo civilnih žrtava, a udruženi zločinački pothvat se može odnositi samo na one koji tvrde da je on postojao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:19