OBJAVIO HZJZ

OPASNI VIRUS ZAPADNOG NILA POTVRĐEN U HRVATSKOJ Zarazile su se četiri osobe, svi su oboljeli hospitalizirani

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2018. u 15:00

This is an Aedes albopictus female mosquito obtaining a blood meal from a human host. Under experimental conditions the Aedes albopictus mosquito, also known as the Asian tiger mosquito, has been found to be a vector of West Nile virus. Aedes is a genus of the Culicine family of mosquitoes., Image: 272392015, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights - Fee Payable Upon Reproduction
- For queries call Photoshot Global HQ - London + 44 (0)20 7421 6000 , also New York Office Tel : + 1 646-429-8731 and Hamburg Office Tel +49 (0)40 530 240 5959, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Kod četvero pacijenata u Hrvatskoj laboratorijski je potvrđena groznica Zapadnog Nila, izazvana istoimenim virusom. Riječ je o virusu koji prenose komarci, a može izazvati teške oblike upale mozga i moždane ovojnice pa čak i smrt.

Dvoje je oboljelih s područja Osijeka, a jedan iz Karlovca, dok se u četvrtom slučaju radi o državljaninu Srbije koji je boravio u Hrvatskoj. Svi su oboljeli hospitalizirani, a jedan od njih pušten je na kućno liječenje, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a prenosi Novi list.

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma.

Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi - povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje.

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis.

Najveći rizik za takve komplikacije imaju stariji od 50 godina i kronični bolesnici.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo