BORBA ZA ADRENALINSKI PARK

OPĆINA PREOTELA UDRUZI ZIPLINE ČIM JE VIDJELA DA ODLIČNO ZARAĐUJU?! Činilo se da će to biti jedna od najboljih hrvatskih turističkih priča...

 
 CROPIX

Činilo se u svibnju prošle godine, kad je u ličkim Vrhovinama proradila ova najduža u Europi i najatraktivnija zipline staza u Hrvatskoj, da će to biti jedna od najboljih turističkih priča.

Složni su u tome bili načelnik općine naslonjene na Plitvička jezera Milorad Delić, koji je u svojim vizijama imao nadogradnju na stazu “Pazi Medo” u vidu jedriličarskog i zmajarskog sletišta te centra koji bi obuhvaćao još dvije zipline staze (s 2950 metara jedna od njih bila bi najduža na svijetu), air bike stazu, čak i petkilometarsko skijalište, te Saša Kmezić, idejni začetnik projekta ziplinea kroz udrugu Rudopolje moje. Općina je s dva milijuna kuna financirala projekt ziplinea i dala ga udruzi u 20-godišnji najam, s prvom sezonom bez naknade. U tim prvim mjesecima ostvaren je prihod od čak 750.000 kuna i dobit veća od 100.000.

Kidali lance

Odmah nakon iskazanih financijskih rezultata krajem prošle godine općina je naprasno raskinula ugovor. Uslijedile su mučne scene u kojima su partneri u projektu jedno drugom kidali lance i stavljali lokote na ulazu, podnosile su se kaznene prijave, a kulminiralo je tužbom udruge prema općini i njezinu komunalnom poduzeću zbog ometanja posjeda.

Udruga je ovih dana nepravomoćno izgubila sud, općina je potpuno preuzela gospodarenje projektom te na javnom natječaju traži poduzeće koje će odrađivati posao dalje, odnosno raditi ono što su radili članovi udruge koji su ga i osmislili. Formalni razlog ukidanja ugovora bilo je osnivanje općinske Javne ustanove Sportsko-rekreacijski centar Bijeli vrh.

Prije početka sezone ove godine su krenuli radovi na infrastrukturi. Radove je provodilo lokalno komunalno poduzeće, koje je pritom zamijenilo lokot na ulaznim vratima objekta. Članovi udruge ipak bi ulazili objekt koji je bio otključan dok su radnici bili tamo, a potom ga odbijali napustiti, odnosno stavili bi svoj lokot. Sve to događalo se pred očima turista koje je samo zanimao dobar provod.

Onda su se dvije strane sporazumjele da će udruga plaćati općini iznos od 5000 kuna vikendom za korištenje objekta, s tim da će načelnik Delić dolaziti svaku subotu i nedjelju otključavati vrata, a potom ih u večernjim satima i zaključavati (tako funkcioniraju i danas).

Ometanje posjeda

Općinski sud u Gospiću ispitao je svjedoke obiju suprotstavljenih strana i proučio njihove ugovore te zaključio kako tužitelj, odnosno udruga Rudopolje moje nije dokazala da se nalazila u posljednjem mirnom posjedu, nego da su tuženici u mirnom posjedu otkako su 12. ožujka tamo postavili svoj lokot. Sud je, naime, samo dokazivao činjenicu ometanja posjeda, odnosno vlasništva, te utvrđivao činjenicu mirnog posjeda, ne ulazeći u okolnosti vezane uz raskid ugovora između dviju strana.

Iz udruge nisu željeli formalno komentirati situaciju bojeći se daljnjih poteza načelnika Delića, jer s njim ovih dana moraju potpisati jedan u nizu sporazuma, odnosno nagodbu, jer se nakon gubitka sudskog postupka boje kaznene odgovornosti s obzirom na to da su posao odrađivali s upitnim ugovorima, odnosno bez njih, čime ih načelnik drži u šaci. Osim toga, neki računaju i da će se zaposliti u novom poduzeću, koje će imati izvršnu ulogu u projektu.

- Pokušavali smo se baviti nekim turizmom, paralelno se borili za prostor s partnerom, na sudu se tužili s njima, a zajednički radili marketing. Potpuno neobična situacija, bolje rečeno nastao je pravi džumbus. Mi smo im u nekoliko navrata nudili plaćanje koncesije, ali to nije dolazilo u obzir. Oni su željeli upravljati svime, a nas koristiti kao radnu snagu.

Raskidom ugovora to su na neki način i realizirali. S pravom smatraju da je općina puno uložila u taj projekt, a zauzvrat nije dobila ništa u smislu da načelnik sada tamo nekog svojeg zaposli ili se pohvali riječima “ja s tim upravljam”, što je političarima dosta bitno. Postojale su optužbe da nas je tamo instalirao samo kako bi preko nas izvlačio novac iz projekta. On se na Državnom odvjetništvu obranio od tih optužbi, ali je očito i zbog toga osjećao pritisak - govori nam jedan član udruge moleći da mu ne otkrijemo identitet.

Otkaz zbog zakona

Načelnik Vrhovina Milorad Delić svu je problematiku sažeo u jednoj rečenici: Donesen je zakon o pružanju usluga u turizmu 15. prosinca, 21. prosinca Općina je donijela odluku o osnivanju JU Sportsko-rekreacijskog centra, koji po zakonu može upravljati ziplineom i slijedom toga smo otkazali ugovor udruzi.

Navodi da nije bilo nikakvog osobnog animoziteta niti problema, tvrdeći da su “dečki i danas tu, rade cijelu sezonu, a radit će i dalje”, kao i da “netko samo hoće praviti senzaciju, ali nema je”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57