IMATE OSAM DANA

Opomena iz ‘komunalnog’ šokirala Vrgorčane: Ne platite li grobarinu, grobno mjesto dodijelit će se drugomu

Sisak, 270209.Vandali poharali groblje u Zazini nedaleko od Siska. Razvaljeno sest spomenika i iscupano i razbacano 13 krizeva, te razbijena vrata i prozori mrtvacnice na groblju.Nekoliko krizeva u grobove zabijeno je naopako.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kis / CROPIX

VRGORAC - Ovih dana na adrese brojnih Vrgorčana stigla je uznemirujuća opomena iz “Komunalnog poduzeća”. Naime, radi se o opomeni koja se odnosi na plaćanje komunalne naknade za održavanje groblja, odnosno grobnih mjesta, a koja godišnje stoji 180 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, duhove u Tinovu gradu uznemirila je sporna odluka u toj opomeni u kojoj stoji: “Ako građani u roku od osam dana ne podmire svoje obveze prema ‘Komunalnom’ te nakon što od toga protekne određeno razdoblje, grob će se smatrati napuštenim i dodijelit će se na korištenje nekoj drugoj osobi, bude li ona zainteresirana, a posmrtni ostaci obitelji koja je prije koristila grobnicu prenijet će se u zajedničku grobnicu”.

‘Sve je po Zakonu o groblju’

Upravo ti navodi zaprepastili su i šokirali stanovnike Vrgorca, koji smatraju da se ovaj problem mogao riješiti na drugi, ljudskiji način, a ne prijetnjom o izbacivanju posmrtnih ostataka njihovih najmilijih.

Pored toga ističu da ta odluka nema ni zakonsko uporište, jer u Zakonu o groblju jasno stoji da će se grob za koji nije plaćena grobna naknada deset godina smatrati napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali petnaest godina od posljednjeg ukopa u taj grob. Direktor “Komunalnog” Boris Erceg ne vidi ništa sporno u toj odluci.

- Mi smo odlukom Grada Vrgorca dobili na upravljanje i korištenje groblje sv. Ante. Svake godine u veljači “Komunalno” pošalje na nositelje prava korištenja grobnog mjesta račune s napomenom da sukladno Zakonu o groblju navedeni iznos treba podmiriti.

Većina građana podmiruje svoje obveze, dok jedan manji dio to ne čini. Sredstva koja se uplaćuju koriste se za održavanje zelenih površina i staza te za čišćenje i javnu rasvjetu - istaknuo je Boris Erceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:11