KRITIKE

OPORBA O ZABRANI RADA TRGOVINA NEDJELJOM 'Vlada se skriva iza Stožera koji se iz Nacionalnog pretvorio u predizborni'

 
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Otvaranje crkvi prije škola i drugih javnih mjesta te zabrana rada nedjeljom početak su predizborne kampanje i srozavaju ugleda Nacionalnog stožera civilne zaštite, poručeno je u subotu iz stranke Pametno.

Vlada je tvim potezima pokazala ogromnu dozu neodgovornosti, nekompetencije i opasnog populizma, poručio je u priopćenju član Predsjedništva te stranke Ivica Puljak.

Navodi kako je prepuštanje odluke o povratku djece u školu roditeljima katastrofalno i potpuno neprihvatljivo, ocijenivši da je to "jeftin i neodgovoran pokušaj prebacivanja odgovornosti na roditelje", a da će žrtve će opet ispasti djeca i učitelji.

Poručio je i da Vlada, prema čijoj bi se odluci u školske klupe 11. svibnja trebali vratiti učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, treba osigurati uvjete za održavanje nastave za sve učenike ili nastave uopće ne treba biti.

Stožer civilne zaštite Vlada pretvorila u predizborni stožer

Mišljenja je da je otvaranje crkvi prije škola i ostalih javnih mjesta apsolutno neodgovorno, a pokazuje da je Vladu briga isključivo za svoje uske trgovačke interese.

"Uz to je uvedena zabrana rada nedjeljom, što je tipična politička odluka u svrhu predizborne kampanje HDZ-a", smatra Puljak.

Napomenuo je kako su građani na početku krize imali povjerenja u Stožer civilne zaštite, ali da ga je sada Vlada pretvorila u svoj predizborni stožer.

"Tako je (Vlada) ponovno pokazala da je zanima samo kako će se održati na vlasti, dok joj građani predstavljaju isključivo alat za postizanje uskih, sebičnih interesa. Mi se samo nadamo da će to građani prepoznati i da će im uskratiti povjerenje i tako dati prostora novim snagama, za izgradnju jedne nove Hrvatske", zaključio je Puljak.

Most: U Sabor ćemo uputiti prijedlog zakona o neradnoj nedjelji

Predsjednik Mosta i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas su održali konferenciju za novinare u Splitu i najavili da će Most u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o neradnoj nedjelji.

- Nedjelja treba biti neradna. O tom smo govorili godinama pa i na početku korona krize za koju smo rekli da nam je pokazala da ne trebamo svih sedam dana tjedno kružiti po trgovačkim centrima. Stožer je donio sličnu, ali privremenu mjeru. Mi želimo da ona bude trajna. Zato ćemo u idućim danima uputiti u saborsku proceduru zakon o neradnoj nedjelji. Očekujem da se podrži konsenzusom svih stranaka. Očekujem od Vlade da je podrži, da se ne skriva iza Stožera i da ovo ne ostane jedno od neispunjenih predizbornih obećanja - istaknuo je Petrov.

- Slobodna nedjelja mora biti omogućena ne samo u korona krizi. Činjenica je da virus djeluje i subotom i petkom i svim ostalim danima, zatražit ćemo da svi saborski zastupnici daju podršku ovom pravičnom prijedlogu o slobodnoj nedjelji - jednom slobodnom danu za heroje i ove koronakrize, a i inače jer rade za minimalne plaće, rekao je Miro Bulj. (JL)

SDP: Neradna nedjelja predizborni potez

O potezu Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji je uveo zabranu rada trgovina nedjeljom, putem Twittera se oglasio i SDP.

- Pitanje je širi li se virus drugačije nedjeljom nego ostalim danima, je li opasniji, ili iza odluke Stožera postoje drugi razlozi koji nisu epidemiološke već političke prirode. Jasno je da se to radi s ciljem podizanja rejtinga pred izbore, stoji u kratkoj objavi SDP-a. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:05