BURNO U SABORU

Oporba proračun prozvala jako optimističnim, premijer: ‘Stavljamo ono što smatramo realnim‘

‘Vi predviđate da će poreznom reformom doći do porasta potrošnje. Mislim da neće‘, rekao je SDP-ov zastupnik Hajdaš Dončić
 Davor Pongracic/Cropix

Saborskoj oporbi, koja je predloženi državni proračun za 2021. nazvala popisom lijepih želja i ocijenila ga jako optimističnim, premijer Andrej Plenković u četvrtak je uzvratio kako se proračunom i poreznom reformom građanima želi u ovoj krizi osigurati dovoljno novca za život.

"Cilj predloženog proračuna i porezne reforme je rasterećenje, da se u ovoj krizi osigura ljudima dovoljno sredstava za život, što bi u konačnici trebalo generirati potrošnju", odgovorio je premijer SDP-ovu Siniši Hajdašu Dončiću koji ne dijeli Vladine projekcije.

"Vi točno predviđate proračunske prihode od 146 milijardi i, što je najsmješnije, predviđate da će poreznom reformom doći do porasta potrošnje. Mislim da neće“, rekao je SDP-ov zastupnik.

"Stavljamo ono što smatramo realnim iz naših projekcija", kazao je Plenković i napomenuo kako Vladi nije drago da je „van tračnica proračunskog viška“, ali da su sve države u sličnoj situaciji.

Plenković: Nemamo problema s vladavinom prava

Stijepi Bartulici (DP), koji se zanimao za Vladin stav oko spora Mađarske i Poljske, koje ulažu veto na europski proračun, poručio je kako hrvatska Vlada nema problema s vladavinom prava, s mehanizmima njena nadzora, a još manje s mehanizmom koji se odnosi na korištenje EU sredstava.

Premijer je istaknuo snažnu brigu Vlade za demografiju i poručio da funkcioniranje zdravstva - iznalaženje načina da se smanje njegovi troškovi i osigura učinkovit i dostupan zdravstveni sustav - mora biti jedna od temeljenih zadaća i reformi kojima će se njegova Vlada baviti u iduće četiri godine.

Demografske mjere prožete su kroz aktivnosti svih resora, od sufinanciranja stambenih kredita, preko poreznog rasterećenja, do mjera koje će poduzeti Središnji državni ured za demografiju, odgovorio je Marijanu Pavličeku (HKS) koji je rekao da u proračunu nije vidio ni jednu istinsku stavku za demografsku obnovu države.

Naglasio je i kako su u mandatu njegove Vlade rodiljne naknade dosegnule 5. 600 kuna, što je praktično na razini delimitacije, da Vlada vodi računa i o dječjem doplatku, ali da se u prvoj godini mandata, koja je opterećena koronakrizom, ne može ispuniti sve planirano za četiri godine.

Plenković: Što se tiče etiketa - no way

Plenković je ponovio kako presuda za Fimi mediju nema veze sa njim, ni sa aktualnim stranačkim vodstvom. „No way što se tiče etiketa, drugo uložit će se žalba, a što će biti kasnije, to ćemo vidjeti“, odgovorio je Arsenu Bauku (SDP) koji je ustvrdio da u prihodima proračuna nedostaje stavka od 18, 1 milijuna kuna koji će HDZ trebati uplatiti po presudi za Fimi mediju.

Tog se iznosa dotaknula i Sandra Benčić, zapitavši se je li za primjenu Strategije suzbijanja korupcije dovoljno samo 14.500 kuna. "Branko Bačić je rekao da je HDZ stjegonoša borbe protiv korupcije, no bojim se da se s tim iznosom ne može kupiti ni stijeg za to", kazala je Benčić te pozvala da se na toj poziciji iskoristi 18 milijuna koji će HDZ morati platiti.

Znamo da nemate veze sa Sanaderovim HDZ-om, ni Jandroković, ni Bačić, ni Borić, a kad je tako, promijenite zakon da se može istraživati nezakonito stečenu imovinu do 2005., ne samo zadnjih šest godina, poručio je premijeru Mostov Nikola Grmoja (Most).

Na Plenkovićev odgovor da sve institucije imaju mehanizme da istražuju bilo kakvu nezakoniti stečenu imovinu, Grmoja mu je uzvratio da je „iznio laž“. Vaša je Vlada ukinula mogućnost da Porezna uprava može istraživati nesrazmjer imovine do 2005., vi ste stavili da može samo unatrag šest godina, time ste eskulpirali 'ćaćino doba', ustrajao je Mostov zastupnik.

Hrvoje Zekanović (HS) od premijera je tražio odgovor koji smo po redu po padu BDP-a i potrošnje te po deficitu u koronakrizi.

„Reći će vam ministar Marić pismeno“, uzvratio mu je premijer.

„Zar je teško reći da smo zadnji ili predzadnji, a po padu mislim da smo najgori. Mi ćemo tek 2023. doći na razinu razvijenosti 2008., na mjestu ćemo stajati 15 godina“, izjavio je Zekanović.

Pitate, a odgovor znadete, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kojem je Zekanović poručio da ne mora biti odvjetnik premijeru.

Nisam njegov, nego odvjetnik Poslovnika, a nekad se mogu i našaliti, to nije bilo zlonamjerno, kazao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:44